Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
SUP – Stand Up Paddling – uspravno veslanje na dasci
(Rejting 4.33 od 5)
Za početnike
Autor: Ernest Kiseljak   
Nedjelja, 31 Srpanj 2011 21:27

Oduvjek ste htjeli naučiti surfat, ali uvijek se neki razlog urotio protiv vaše ideje, tipa pravo surfanje na valovima se ne može prakticirati u Hrvatskoj, windsurfing vam se učinio presložen i težak… Imamo rješenje za vas.

Stand Up Paddling ili uspravno veslanj na dasci.  Ako niste sigurni da li je to surfanje, znači da niste probali, jer svi koji su probali su se navukli na taj oblik surfanja, windsurferi i kitesurferi ga prakticiraju kada vjetra nema, ali pravi izazov dolazi kada se dignu valovi i kada se ležerno SUP-anje pretvara u core surfanje.


Povijest
Stand Up Paddling je postao veliki svjetski hit, to je jednostavno, super popularan sport.
Moderan oblik veslanja na dasci krenuo je s Waikiki plaže kao „beach boy surfing“ gdje je ekipa surfera počela koristiti veslo kako bi brže uhvatili val, ali i zabavili se u dane kad valova nema.
Veslanje na dasci je postao popularan sport kada su napravljene prve velike i stabilne daske, namijenjena baš za SUP. Na taj je način Stand Up paddling je postao pristupačan širokim masama na svim vodenim površinama, od mora, jezera pa do rijeka… 
Ljudi širom svijeta shvatili su da je SUP upravo ono što su tražili! Jedni su u veslanju na dasci pronašli ultimativni fitness u prirodi, drugi su pronašli meditaciju u pokretu. 

Zašto surfati na SUP  dasci
Kako god vi to prihvatili, SUP je svjetski fenomen. U nevjerojatno kratkom periodu novi je sport dobio stotine tisuća sljedbenika koji veslaju, morima, rijekama i jezerima. Bilo da im je to „core workout“ tj. ultimativni trening ili meditacija u pokretu. Drugima je to putovanje od otoka do otoka,  duge ture duž obale ili jednostavno istraživanje uvala i plaža…

Ono što je SUP učinilo tako popularnim je činjenica da se uči brzo, jednostavno, ne zahtijeva nikakvo prijašnje iskustvo, ne trebate biti super fit da biste probali i naučili. SUP je daleko jednostavniji od bilo kojeg drugog oblika surfanja. Zbog toga je ovo sport za sve uzraste od 7 do 77. Veslanje na dasci je sport za cijelu obitelj.

Bez obzira na godine i fizičku kondiciju SUP je sport za vas. Kad jednom uhvatite ravnotežu shvatit ćete da je to prekrasan način da istražite obalu ili proputujete rijekom. Jednostavno opušteno plovite ili u isto vrijeme pristupite treningu na način da uhvatite ritam i trenirate ciljane grupe mišića. Stand Up Paddling je nevjerojatno dobar način kojim se možete dovesti u savršenu kondiciju bez da se na to zbilja prisiljavate. To je vježbanje koje ne primjećujete, jer vi se guštate! Na dasci će konstantno kretanje angažirati sve, ali baš sve mišiće u vašem tijelu, od najmanjeg na vašem stopalu, pa preko nogu do srednje sekcije.  Sve će mišićne skupine istovremeno biti u pokretu, dok će ruke, prsa i leđa raditi na zaveslaju, stopala, noge i trbušni mišići radit će na stabilizaciji daske.  Sami ćete odrediti ritam koji vam odgovora, brzo ili sporo, snažno ili lagano…

Kako i gdje naučiti, unajmiti ili kupiti SUP
Naučiti ga možete u školici za 30 minuta i u slijedećih sat vremena naučiti gotovo sve finese tehnike, ili možete i sami nakon što odgledate neki instrukcijski video od dvije-tri minute. 
SUP centri na Jadranu se polako stvaraju, jer gotovo svaki windsurf centar ima jednu ili dvije SUP daske. Pravih opremljenih SUP centara sa više od 5-6 dasaka za sada je tek nekolicina, krenut ćemo od juga: „Liberan Surf Centar“ u Vignju na Pelješcu,  „Surfmania surf&kite centar“ u Ninu pored Zadra i „ZUNI sup“ AC Park Umag. Opremu možete iznajmiti i u Zagrebu u Surf Shopu, gdje je možete i kupiti sve daske koje Vam fale.

Zaključak
SUP je sport za svakoga, na mirnome moru ili jezeru SUP je jednostavan oblik surfanja stvoren za čitavu obitelj, na valovima je uspravno veslanje prilično dinamičan sport za koji vaša zadnja lođa i kvadricepsi trebaju biti u odličnoj formi. U zadnje su vrijeme pravi adrenalin SUP surferi počeli tražiti na divljim rijekama, ali to je već opasna nijansa ovog lijepog sporta. 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.