Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Što sve možete s monociklom
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Adventure Sport Team   
Nedjelja, 17 Lipanj 2012 14:37

Monocikl je vozilo s jednim kotačem nastao od bicikla Penny-farthing. Prilikom kočenja biciklisti su padali prema naprijed te su shvatili da mogu balansirat samo na prednjem kotaču. I to je bio početak.

Monocikl se uglavnom koristio u cirkusu, jer nije imao drugu korisnu primjernu. Ali zadnjih 10-15 godina ljudi su usavršili vožnju monocikla, vidjeli su da mogu skakati s njim,  ići po off-road terenima, raditi trikove…
Tako se monocikl počeo razvijat kao sport, a ne samo ko cirkuski rekvizit (uostalom i bicikl može biti cirkuski rekvizit). Monocikl se u sportskom smjeru razvio na više kategorija.

FLAT odnosno vožnja po ravnom gdje se izvode trikovi (npr. 360, 540,1080 unispin, maxwhip...), zatim dolazi STREET koji je vožnja po uličnim preprekama, prelazak tih prepreka na najljepši način. (primjer video, street i flat.  

Jedna od disciplina je i TRIALS ilitiga skakanje u vis, odnosno udalj, po raziličitim preprekama kako gradskim tako i šumskim. Svjetski rekord je vise od 130 cm.
 
Postoji i freestyle koji je vrhunac elegancije u monocilu, ono je spoj cirkuskog i sportskog monociklima. Freestyle je dovođenje balansa na monociklu do savršenstva.
 


I po meni najdraži sportski monociklizam je Muni (Mountain unicycle), u ovoj kategoriji se vozi uphill, downhill, cross country. 
 
  

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.