Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Treppe fenomen mišićne kontrakcije
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Luka Leško   
Nedjelja, 14 Listopad 2012 21:37

Jeste li ikada imali osjećaj da određenu vježbu izvodite manjim naporom nakon nekog broja početnih ponavljanja u odnosu na izvođenje iste nakon dugotrajnijeg mirovanja? Ja osobno jesam, čak nebrojeno puta što me potaklo da proučim biokemijsku pozadinu ove pojave. Laički gledano, logičnije je da će se određena sila jače i uz manji napor moći projicirati kada je tijelo nakon dužeg mirovanja odmorno, za razliku od njegova stanja nakon nekoliko uzastopnih mišićnih kontrakcija. Tomu zapravo nije tako.
Naprotiv, jakost mišića nakon početnih 10-15 ponavljanja može se čak udvostručiti  odnosu na njegovu jakost prilikom prvog ponavljanja određene vježbe. Ta se pojava naziva fenomenom stubišta (eng. treppe effect). 

FENOMEN STUBIŠTA (TREPPE EFFECT) 

Još uvijek nisu istraženi svi učinci ovog fenomena, ali je dokazano kako kod prvih nekoliko mišićnih trzaja svaki sljedeći podražaj proizvede nešto veću silu u odnosu na prethodni sve dok se ne dođe do granica maksimalne mogućnosti ispoljavanja sile. Biokemijska strana fenomena stubišta, očituje se u:  

1. povećanoj učinkovitosti enzimskog sustava u stanicama;

2. povećanoj koncentraciji Ca iona u citosolu (svakim uzastopnim mišićnim akcijskim potencijalom se oslobađa sve više iona iz sarkoplazmatske mrežice, koji se u istu mrežicu ne mogu tolikom brzinom vratiti)  

Obzirom na važnost iona Ca u kontrakciji mišića (potiču privlačne sile između aktinskih i miozinskih vlakana, oslobađaju aktivna mjesta na aktinskim nitima čime oslobađaju energiju iz ATP-a), objašnjenje pojave treppe fenomena zapravo djeluje sasvim razumno.  

Objašnjeni mehanizmi neće imati preveliku važnost ukoliko njihove prednosti ne znamo implementirati u sam proces vježbanja.  

 

TREPPE EFEKT TOKOM ZAGRIJAVANJA  

Naravno da će se fiziološki jednaki učinci očitovati i u zagrijavanju prilikom treninga (npr. prva serija zagrijavanja na bench pressu s praznom šipkom od 10 ponavljanja), ali ću se više orijentirati na njegove koristi tokom zagrijavanja prije nastupa na samom natjecanju.
Mehanizmi ovog fenomena upućuju na činjenicu kako bi zagrijavanje bilo učinkovitije napraviti neposredno prije sportske izvedbe, kako bi muskulatura sportaša bila spremnija proizvesti veće sile tokom utakmice, borbe, skoka i sl. Stoga je vremenski parametar između završnih momenata zagrijavanja i početnih momenata nastupa na sportskom borilištu, uputnije što više skratiti.
U suprotnom (nakon duljeg perioda izostanka kontrakcija onih mišića/mišićnih skupina o čijoj funkcionalnosti dominantno ili posredno ovisi uspjeh u pojedinom sportu), šanse za postizanje željenog rezultata mogu se već u samom početku drastično umanjiti. Ovo smatram osobito važnim u sportovima u kojima se do pobjede/poraza/presudne pogreške može doći već u ranoj fazi nastupa (sportska gimnastika, boks, skok u dalj, skokovi u vodu, snowboarding…).
Bez obzira na kondicijsku i tehničko-taktičku pripremljenost sportaša, ovo može biti jedan od čimbenika koji može uvelike otežati realno ostvarivanje navedenih kompetencija ukoliko se o njemu unaprijed ne vodi računa. Valja stoga zaključiti kako je zanemarivanjem treppe efekta, vrhunski pripremljen sportaš prije samog nastupa limitiran u maksimalnom iskazivanju vlastitih mogućnosti onda kada mu je to najpotrebnije – na samom sportskom natjecanju. 

 

Autor Luka Leško, student je 4.godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i vrhunski judaš s radnim iskustvom u više klubova, a trenutno radi u Karate klubu Arena-Zagreb, te kao osobni trener, demonstrator na fakultetu na kolegiju judo/borilački sportovi, privatna sportska dijagnostika.
Također je član Udruge Drite - studenti kineziologije u znanstveno-stručnom radu koji svako malo izbacuju stručne znanstvene radove na razne sportske teme. 2 godine je radio u Polleosport-MVP Nutritionu kao urednik članaka o treningu, prehrani, ozljedama, suplementima sportaša i rekreativaca.

U karijeri ima značajnih rezultata, kao : 11 puta prvak RH, osvajač 5 medalja na svjetskim kupovima, 2 godine za redom proglašen najboljim judašem RH, sudionik Univerzijade itd. Također je i kooperant u nekoliko judo klubova diljem svijeta (Australija, Singapur, Belgija, Togo...).    

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.