Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Trijas sportašica
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Ponedjeljak, 03 Rujan 2012 10:21

Trijas sportašica se sastoji od tri simptoma: poremećaj hranjenja, menoreja (izostanak menstruacije) i osteoporoza (smanjenje koštane mase).

Nisko kalorične dijete su obično prvi znak poremećaja prehrane. Pretjerano vježbanje može biti još jedan znak. Mršave sportašice koje prekomjerno vježbaju imaju veći rizik od amenoreje. Amenoreja je povezana sa smanjenjem razine estrogena, što može biti uzrok osteoporoze. Dijeta siromašna kalcijem i drugim hranjivim tvarima može također doprinijeti sniženju mineralne gustoće kosti. 

Tko je u opasnosti? 

Uglavnom sportašice koje pokušavaju postići nisku tjelesnu težinu, a obično se natječu u trčanju, plesu, gimnastici i umjetničkom klizanju. 

Koji su simptomi?   

Trijada je kombinacija tri simptoma. Svaki od ovih simptoma  upozorava da problem postoji: 

1. Smetnje u prehrani:   

Karakterizirane patološkim strahom od debljanja koji dovodi do znatnog ograničenja unosa hrane. To rezultira gubitkom tjelesne težine, čak i gladovanjem. Većina sportašica je nezadovoljna sa svojom tjelesnom težinom pa lako krenu na strogu dijetu. Izbjegavanje ključnih hranjivih tvari može dovesti do neadekvatne količine proteina, željeza, kalcija i cinka u prehrani. Žene koje su na pretjeranoj dijeti često eliminiraju mliječne proizvode. Mliječni proizvodi su primarni izvor kalcija, što je bitno za jačanje kostiju. 

2. Nepravilni menstrualni ciklus:   

Nedovoljna tjelesna težina ne može objasniti gubitak menstruacije, ali je amenoreja povezana sa se unosom premalo kalorija. Vaša težina utječe na vašu gustoću kostiju. Vaš rizik od gubitka koštane mase se povećava kada imate nizak postotak tjelesne masti. 

3. Osteoporoza i rizik od lomova kostiju: 

U stvari, lom kosti može biti prvi znak upozorenja. Do 30 posto baletnih plesačica pate od ponovljenih prijeloma zamora, što je znak poremećaja prehrane i niske tjelesne težine. 

Kako se liječi?   

Ako ste sportašica, važno je da smanjite svoje rizike koliko god možete. Na primjer, budite na oprezu kada osluškujete učinke treninga na tijelo. Poduzmite nešto ako izgubite menstruaciju ili, ako se vaša tijelesna mast značajno smanji. Sportašice s menstrualnim poremećajima imaju nižu razinu estrogena, što često dovodi do smanjenja koštane mase. Mlada žena koja nije imala menstruaciju četiri godine, može imati gustoću kostiju kao žena od 50 godina. Povećajte količinu kalcija u prehrani (ili putem dodataka) i jedite dovoljno kalorija kako bi spriječili veliki pad tjelesne masti. 

Kad trebam nazvati liječnika?   

Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim čimbenicima rizika za nastanak trijade. Ako ste imali lom kosti bez velike ozljede, obavezno napravite test gustoće kostiju. Također, provjerite sa svojim ginekologom kako popraviti neredovite menstruacije. Kod nekih sportašica se menstrualni ciklus stabilizira odmah nakon što povećaju unos kalorija i / ili smanje intezitet vježbanja. Budući da je gubitak kosti  ozbiljna posljedica trijade, trebate unositi oko 1,300 miligrama kalcija dnevno iz hrane bogate kalcijem. Ako to nije moguće, onda uzimati kalcij i vitamin D putem dodataka prehani. Izbjegavajte pijenje gaziranih i kola pića.  Ako se desio prijelom kosti, specijalist sportske medicine vam može pomoći pronaći druge vježbe (kao što je plivanje) koje će vam omogućiti održavanje aerobnih sposobnosti dok prijelom ne zacijeli. Lijekovi za poboljšanje čvrstoće kosti mogu također biti od koristi u nekim slučajevima. Imajte na umu da postoje neki oblici kontracepcije koji nisu prikladni za žene s gubitkom kalcija.

 

Pratite web stranicu dr.med. Predraga Jakovljevića SPORTSKA PREHRANA 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.