Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ukratko, moja traka!
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Tihomir Despetović   
Srijeda, 21 Prosinac 2011 19:37

Pitate se kako izgleda jedno natjecanje iz amaterske radiogoniometrije? Kao natjecatelj vam mogu reći zanimljivo i vrlo dinamično!  

Dolazak na samo natjecanje predstavlja užitak jer se susrećete sa starim prijateljima, pričate, razmjenjujete iskustva i najvažnije pripremate se za nadolazeću trku.

Postoje 2 vrste prijemnika ili goniometara. Jedan za natjecanja na 144Mhz i drugi na 3.5Mhz. Prijemnik za 144Mhz je veći (veličine 50-ak cm) od onoga na 3.5Mhz i ima 4 ili 3 antene, ovisno o modelu, koje prihvaćaju signal koji onda čujete na slušalicama. Na ovom se opsegu trči prema najjačem signalu, odnosno okrećete prijemnik za 180 ili 360 stupnjeva i onaj smjer u kojemu čujete najjači signal je smjer u kojemu treba trčati. S druge pak strane uređaj za 3.5Mhz je manji (veličine 20-ak cm). Na ovom se opsegu trči u smjeru najslabijeg signala. Ovdje prilikom  okretanja uređaja čujete u 2 smjera najslabiji signal i to ispred i iza vas, sada uključite pomoćnu antenu i okrećete uređaj za 180 stupnjeva i ako vam se signal s desne strane čuje jače u odnosu na onaj s lijeve, odašiljač se nalazi ispred vas i to je smjer u kojem trebate trčati. I obrnuto, ako vam je signal lijevo jači, a desno slabiji, morate se okrenuti za 180 stupnjeva i trčati u suprotnu stranu. Što se više približavate odašiljaču to je signal koji čujete jači, a što ste dalje od odašiljača signal je slabiji.

Sada kada znate kako odrediti smjer potrebno je napraviti strategiju trčanja. Ovisno o kategoriji natjecatelji traže različiti broj odašiljača. Na startu svaki natjecatelj dobije orijentacijsku kartu terena po kojemu će trčati i na kojoj su označeni samo start i cilj. Na karti bi trebali označiti i krug od 750m od starta i 400m od cilja unutar kojih se odašiljači, popularno zvani lisice, ne nalaze. Nakon starta treba malo otrčati od startne linije kako ostali ne bi vidjeli što radite i početi goniometrirati, obično prvih 5 minuta, odnosno određujete smjerove u kojima su odašiljači. Dobro je na dobivenoj karti povlačiti pravce iz kojih dolaze signali. Svakako je dobra taktika povlačiti pravce iz različitih položaja na karti kako bi se dobio „trokut“ koji zatvaraju ti pravci oko pojedinog odašiljača. Dalje je sve na trčanju prema tom „trokutu“ i povremenoj korekciji smjera kretanja. Cilj je naći sve odašiljače u što kraćem vremenu. Iako biste možda mogli pomisliti kako brži natjecatelji bolje prođu, to baš i nije uvijek tako. Naime, prednost je dobra kondicija, ali ako ne koristite glavu i razmišljate o putevima kojima se krećete ili kojima biste se mogli kretati, nećete uvijek izvući deblji kraj. Ovisno o terenima na kojima se odvijaju natjecanja postoji i vremensko ograničenje za svakog natjecatelja. Ako je teren brdski, obično je limit 140 minuta, a ko se radi o nekom nizinskom terenu limit je 120 minuta.

Da biste mogli sudjelovati na natjecanju prije svega vam trebaju prijemnik i slušalice. Njih možete posuditi u nekom od radioklubova. U Hrvatskoj postoji nekoliko radioklubova koji se bave ARG-om i koji redovito sudjeluju na natjecanjima. To su: RK „Nikola Tesla“ iz Bjelovara (9A1GIJ), RK „Međimurje“ iz Murskog Središća (9A1CMS), RK „Ludbreg“ iz Ludbrega (9A1EZA), RK „KMT Dubrava“ iz Zagreba (9A1KMT), RK „Kaštilac“ iz Splita (9A1CIG), Hrvatski DX Klub (9A1A), RK „Arena Pula“ iz Pule (9A1ACD), Klub radioorjenatcije „Antena“ iz Križevaca, RK „Velika Gorica“ iz Velike Gorice (9A1CFR), RK „Pazin“ iz Pazina (9A7P). 

Dođite i pokušajte sami!

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.