Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Vansezonske pripreme za ledno penjanje
(Rejting 3.67 od 5)
Za početnike
Autor: Adventure Sport Team   
Nedjelja, 22 Srpanj 2012 16:07

Ako nema leda, nije svijet stao, pa tako ni za Aleksandra Matarugu, člana Hrvatske reprezentacije u lednom penjanju. prenosimo vam razgovor s Aleksandrom o njegovim pripremama van ledne sezone, odnosno o pripremama u teretani. 

Koliko vremena tjedno za trening odvaja vrhunski penjač i ima li razlike između amamaterskog i profesionalnog pristupa? 

Mislim da ako želiš biti dobar u nekom sportu moraš se potpuno posvetiti, kao i u svemu. Tako da je za mene bitna razlika izmedju amatera i profesionalaca, jedino što ne zarađujemo kao nogometaši ili golferi, ali odnos prema radu je isti ali sam, sam svoj trener ,sam svoj nutricionist. u fazi priprema treniram svaki dan (kardio+snaga,izdržljivost+specifični treninzi=ovisno o periodu u kojem se nalazim) i vikend obavezno penjanje vani, na stijeni ili na tavanu (kad je jako loše vrijeme treniram na tavanu di sam sam sebi napravio improvizaciju penjanja na stijeni). Svi aspekti života prilagođeni su penjanju jer jedino tako mogu stići one prave profesionalce. 

Koliko je u trenažnom procesu važan rad u fitnessu? 

Smatram da je rad u teretani važan u svakom sportu, jer apsolutna baza svih sportskih treninga svih sportova je fittness,a trebala bi biti i svakog čovjeka u svakodnevnom životu. Da bih gradio svoje treninge i sebe 2/3 svojih riprema provodim u gymu. Stručnim programom specificiranim upravo za mene doziram sebe i tempiram za svoju takmičarsku sezonu.

Koje vježbe biraš za trening u fitnessu?

Najvažnija grupa mišića u penjanju je kompletan TRUP tj, gornji dio tijela, trbušna stijenka,donji dio leđa,cijeli trapez, ramena te ruke sa specifičnim naglaskom na podlakticu. Vježbe su razne, ali sve u istom cilju  postizanju apsolutne snage i izdržljivosti gornjeg dijela tijela. 

Može li čovjek nešto jače tjelesne građe biti dobar penjač?

Mislim da svaki čovjek moze biti dobar penjač bez obzira na težinu, ali u svojim granicama, naravno ako imalo ima sportske okretnosti i mota, jedino što je penjanje spečificno utoliko što sa samim viškom kilograma sebi puno otežavamo i zaista se penjući osjeti svaki kilogram viška. Što se tiče takmičarskog dijela penjanja, iznimno je važna težina natjecatelja, a jos više kako ju penjač nosi (da li je njegova snaga i izdržljivost proporcionalna s njegovom kilažom). 

Kako kontroliraš tjelesnu težinu

Uz svakodnevne treninge čovjek jednostavno ne treba kontrolirati težinu (ne se previše zamarati s tim), jer se nemaš kada udebljati. Uz toliku aktivnost i pravilnu ishranu suvišne kalorije same odlaze, jedino na što moram paziti je da se dobro punim i nadomjestim gubitak kalorija, da ne upadnem u deficit, jer tako gubim na snazi i izdržljivosti, utoliko moram paziti.

 

Kako izgleda plan tvoje ishrane?

Moja ishrana se temelji na tome da prevladava proteinski unos cca 70% proteina, 25% ugljikohdrata i 5% masti. Jako je važno unositi sve nutriente u organizam, a ovisno o periodu treninga u kojem se nalazim tako se i punim, tj.hranim. Prije vikenda napunim se ugljikohidratima (kvalitetnim ugljikohidratima), ne slatkišima i ostalim šećerom, već integralnim sastojcima. 
Jedem jako puno povrća, ribe, mesa (puretina,piletina, a i dobar komad bifteka isto tako). Za međuobrok volim pojesti voćku, a sastavni dio moje prehrane su postali i bademi, grožđice i ostalo suho voće. Bitno mi je isto tako nakon iscrpljujućih vikenda dobro i kvalitetno se napuniti i ponovo pripremiti za naredni tjedan i vikend. 

Koristiš li suplemente sportske prehrane i koje?

Naravno. Mislim da niti jedan sportaš u današnje vrijeme ne može podnijeti tempo treninga bez da se dodatno ne pomogne raznim suplementima koji će mu pomoći da se čim prije oporavi i nastavi apsolutno odmoran i spreman za naredni trening i dan. Ima stvari koje koristim svakodnevno od proteina, recaveria, isotoničnih napitaka, aminokiselina, vitamina i minerala do stvari koje koristi tj. napravim kuru 1x godišnje obavezno za podmazivanje zglobova glukozamid sulfat. A ako se extra iscrpim možda više nego što sam očekivao onda se posvetim tome i nastojim sa svojom prehranom i suplementima , a isto tako i narednim treninzima čim prije doći na sebe. 

Je li za penjanje važna izdržljivost i kako izgleda tvoj cardio trening?

Penjanje je kompleksan sport i da , vrlo je važna izdrzljivost, poduprta kardio treninzima. Sam sport je kombinacija aerobno-anaerobnog iskorištavanja, a ponekad previše prevlada naša anaerobna zona. Što u tom slučaju iziskuje extra izdržljivost, tako da se moji specifični treninzi baziraju u zadnjoj fazi iskljičivo na izdržljivosti. Kardio trening, nastojim ga min 3x tjedno odraditi, a najvise ga volim odraditi na bicikli i mojoj omiljenoj turi na Učki. Dakle bicikla, ubrdo minimum 2-3h. 
Trčim na traci u gymu kada je kiša, a volim i hodati po brdu, tako da trening znam odraditi i hodajući na Učku...minimum 3-4h...

 

Koji je tvoj sljedeći sportski cilj?

Moj bliži cilj je nova sezona Svjetskog kupa u penjanu leda sa zadnjom stanicom u Sočiju a neki dalji cilj Olimpijada. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.