Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Windsurfing oprema – kako izabrati pravu?
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Ernest Kiseljak   
Petak, 03 Lipanj 2011 22:42

Krenuli ste u svijet windsurfinga i našli ste se u dilemi što   kupiti, koju opremu nabaviti? Prvo je pitanje da li vas je  vjetar zaista ponio i osjećate da je to onaj tip veze „until  death do us a part“.

Vjerovatno ste krenuli u avanturu ali  niste čitali mala slova upozorenja: „Windsurfing can badly  compromise your state of mind“. Da jedrenje na dasci će   promijeniti vaše stanje svijesti u svakom pozitivnom smislu te rečenice. Sada kada ste klasificirali vaše bolesno stanje, kreće put nabave dasaka koje vam nedostaju.

Kako izabrati pravu opremu? 
Pitanja koja ćemo vam postaviti su: da li ste sportski tip, tj koliko kondicije imate, koliko ste teški (u kilogramima), gdje planirate najčešće surfat i naravno koliko ste spremni izdvojit za svoj gušt?
 
Pa u čemu je kvaka, zar početnička oprema nije univerzalna, kao bicikl s pomoćnim kotačima?
Odgovor je jednostavan, početnička oprema bila bi univerzalna kada bi svi počinjali surfat sa 7 do 9 godina. Ali složimo konkretan slučaj, obiteljske kupovine u Surf Shopu. Dolazi obitelj, otac obitelji 50, sav nabrijan na surfanje ima; 2m i 100kg i dere treninge svaki drugi dan, supruga 35, sviđa joj se ideja, surfala je kao klinka, ima; 55kg i jednom tjedno je na pilatesu i naravno dijete od 11 godina, 35kg. Naravno kupili bi jedan komplet za svo troje!?!  
 


Što bi bilo idealno za njih troje su tri daske i tri riga;
Za oca rekreativna daska od cca 180litara, tipa JP-Australia Funster 180 + Rig od 7,5 kvadrata, freeride rig bez cambera tipa novi NP Solar
Za gospođu daska od cca 140 litara, tipa Starboard Kode 137 Tufskin + Rig od 4,8 kvadrata, što lakši freeride, freefun rig tipa Severne Sinergy ili neki progresivniji lagani Neilpryde 4,8 rig.
Za jedanaestogodišnjaka, najbolji izbor bio bi daska tipa Starboard Pro Kids GO 100l + rig od cca 3,5 kvadrata tipa Severne Sinergy  3,6.
 
Ipak većina obiteljskih kupaca traži kompromis; u ovoj situaciji imamo kompromis; 
a) da otac dobije svoj komplet Funster 180 + Solar 7,5 dok će majka i dijete koristiti kompromisno dasku Kode 137 Tufskin i jedro od 4,2 do 4,5 kvadrata.
b) Krajnji kompromis su dva riga i jedna daska tipa Funster 160, na kojem će se otac malo borit, dok će drugim članovima biti malo velik, ali zadovoljit će početničko rekreativna očekivanja svih troje.

S obzirom da rijetko koja obitelj kupuje idealna tri kompleta, u odabiru važnu ulogu će odigrati surferi u Core Surf Shopovima koji će vas usmjeriti i ponuditi vam adekvatnu opremu.
 
 
 
Gdje kupovati?
Cijena opreme u inozemstvu i Hrvatskoj!? Dok u Njemačkoj ili Italiji imate odličan izbor razne opreme od pro opreme do  će-sme opreme, u hrvatskoj je izbor malo sužen i više se u ponudi nalazi oprema od srednje prema višoj klasi.
 
Razlike u cijenama?!
S obzirom da su u hrvatskoj dućani i uvoznici, marža koja opterećuje cijenu je manja pa su cijene i do 30%   niže od europskih i što su proizvodi vrjedniji to je razlika značajnija.  
 
Da li vam treba račun i garancija?
S obzirom da kupujete tehnološki relativno sofisticiranu opremu koja košta prilično novaca, imati račun i garanciju je pametan izbor, bez obzira što kada kupujete proizvode vrhunskog proizvođača tipa Neilpryde, znate da je ime garancija samo po sebi. Ono što je uobičajeno kod kupovine u Njemačkoj, Austriji i Italiji je između ostalog uvaljivanje kupcima iz istočne regije, a onda kada dođete na plažu i shvatite da nešto od opreme nije kompatibilno, kome ćete se žalit?
 
Uputa za početnike
Ako ste početnik, tražite da vam trgovac nakon kupovine natrima tj. sastavi opremu, kako biste se uvjerili ne samo da imate sve već i da naučite kako ćete vi to napraviti na moru.
 
Kada kupovati?
Najbolje na akcijama. Zagrebački Surf Shop trenutno ima odličnu akciju; “Windsurf - najbolja ljetna akcija„
 
Veliki izbor opreme (ipak je rana sezona) po fantastičnim cijenama. Na pitanje zašto akcija već sada, odgovor iz Surf Shopa je; „S obzirom da hrvatski kupci vole kupovati dan prije odlaska na more i svi se nagužvaju između 25.06. i 15.07. mi radimo posebnu akciju za one koji će kupovati na vrijeme i nudimo odlične popuste za kupovinu ili rezervacije robe do 15.06.
 
*sponzorirani članak 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.