Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Zimska motivacija
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Adventure Sport Team   
Nedjelja, 01 Prosinac 2013 14:22

Kako živa u termometru pada, tako se spušta i naša motivacija. Što je najgore, raste naše potreba za većim brojem kalorija. 

Za hladnih dana naše se tijelo bori ostati toplo tako da je prikladno oblačenje, o kojem smo već pisali uz pravilno zagrijavanje jako važno. Normalno, sa slojevima ne smijemo pretjerati jer ako nam  je  prevruće, puno više ćemo se znojit, a isparavanjem znoja i hladiti. Najidealnije je krenuti trčati u odjeći u kojoj nam je prije nego smo krenuli bilo malo prohladno.  Osim preporuke o  slojevitoj  odjeći, bitno je paziti da smo uzeli dovoljan broj kalorija i tekućine, prije, za vrijeme i nakon treninga.

Za zimskih dana, postoje i drugi kritični momenti u održavanju treninga. Dani su kraći i često završavamo svoj radni dan, kad je vani već pao mrak. Ugradite svoj plan treninga u vaš planer, ustanite malo ranije da stignete odraditi trening, bilo u teretani ili vani. Koliko god vam je u hladno jutro teško ustati, nakon treninga biti će te sretni jer ste na pravi način započeli dan.

Prijava za utrku ili događaj u proljeće, može biti dobra zimska motivacija. Osim dalekih, većih ciljeva, možete si postaviti manje, mikro ciljeve, poput postizanja vremena na određenoj dionici. Možda da zamolite iskusnijeg prijatelja da vam napravi program treninga s određenim ciljem.

Ako je vani stvarno hladno, odlučite se za spin biciklu, plivanje, teretanu. Upišite se u  teretanu, izdvajanja novaca za članstvo možda vam bude financijska motivacija. Ali zar je bitno kakva je motivacija?

Pridružite se grupi s kojom ćete trenirati ili nađite partnera. Prijavite se na lokalne trening utrke, idite na grupne biciklističke vožnje. Nakon zajedničkog treninga, podjelite iskustvo na druženju u kafiću (normalno u kojem se ne puši)

Sigurno se u lošoj i neudobnoj odječi nećete ugodno osjećati. Novi komad odjeće može biti mali doprinos motivaciji (meni je npr. veliki), a ugodna odjeća, vaš će trening učiniti ugodnijim. Osim odjeće, pokrivala za glavu i lice su također poželjna, hladan zrak u plućima može činiti nelagodu, a čak i dovesti do prehlade ili upale grla.

Zima je i prilika za promjenu rutine. Za hladnih dana odlučite se za nove aktivnosti, probudite i druge mišiće, izaberite mountain biking, skijanje, trekking ili planinarenje. Svaka nova aktivnost, odnosno kretanje koje je novost našim mišićima, dobro je za ukupnu kondiciju.

Po stoti put ponavljamo, ne zaboravite odmor. Odmor je posebno važan zimi kad vaše tijelo puno više troši da bi zadržalo toplinu. Prelasci toplo –hladno koje vaše tijelo podnosi za vrijeme zagrijavanja, treninga, rastezanja, troši vaše tijelo zimi puno više. Ponekad je preporučljivo uzeti i višednevni odmor, koje će omogućiti vašim mišićima i zglobovima , a tako i umu da se oporavi. Nakon povratka biti će te jači i energičniji.
Međutim, pazite, nemojte baš ni s odmorom pretjerati (da vam odmor ne pređe u rutinu). 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.