Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Thai masaža za oporavak
(Rejting 5.00 od 5)
Zdravlje
Autor: marija schwarz   
Četvrtak, 15 Listopad 2009 03:15

 

Maratonka Marija Schwarz pomažući sebi tijekom oporavka od napornih utrka i treninga, otkrila je izvrsnu metodu te ju je odlučila prenjeti i drugima. 

 

Prošlo je nekoliko dana od Zagrebačkog maratona. Kaže se da je četvrti dan nakon naporne utrke, a naročito na 42 km poželjno da se radikalno pozabavimo svojim oporavkom. Do tada je bilo potrebno unijeti sve nutrijente, kvalitetno se fizički i psihički odmarati, možda malo trčkarati, plivati, plesati, biciklirati, ne razmišljati o porazu i propustima, ali naravno slaviti uspjeh, biti u oblacima, gledati rezultate, maštariti o događajima tijekom utrke, jesti „zabranjeno“..

 

  Tek nakon četiri dana možemo se spustiti s oblaka i racionalno sagledati stvari: kakva nam je bila utrka, što smo dobro poduzeli za njezin najbolji ishod, kakvu smo priliku propustili, što nam je poremetilo koncentraciju, itd. Također, sada je vrijeme i za „tjelesne popravke“. Ukoliko je bila kakva upala mišića, primjenom metoda za njezino saniranje ona je svedena na minimum, i sada ćete znati na čemu ste: jeste li orni i spremni za novi pothvat, trening, ili, ukoliko vas nešto i dalje neumoljivo boli - je li potrebno to zanemariti i odgađati.

 

U većini stvari, maratonci sami procijenjuju i snose odgovornost za sebe, inače ne bi bili to što jesu! Slažete li se?

 

U čitavoj lepezi sredstava oporavka i povratka elastičnosti umornih mišića, postoji jedna divna i drevna praksa – thai yoga masaža. Kao maratonka, isprobala sam raznorazne tretmane – od sportske, klasične masaže, kiropraktike, bowena, bioenergije, primjene struje, ultrazvuka i magneta, stretchinga, pilatesa, a kada sam isprobala ovu masažu – rekla sam: „To je to, da sam bar ranije znala...“ Zadivljena njezinom kompleksnošću koja od masera iziskuje kreativnost i razmišljanje, i povezanošću s mojom kineziološkom strukom te sportskim duhom, počela sam se njome baviti, što odlično odgovara mojim maratonskim potrebama, jer je maser, umjesto da stoji i masira rukama, neprestano u pokretu cijelim tijelom, sjedeći, klečeći, u čučnju, stojeći, a katkad vrši pritiske i stopalima, koristi težinu tijela u nekim položajima gdje principom poluge vrši torzije i ekstenzije, te treba uključiti koordinaciju i ravnotežu.

 

 

 

Pritom se kombinira ritmička masaža, akupresura, položaji istezanja, nježna rotacija kralježnice i energetski rad.

 

 

Da malo uđem u samu srž thai yoga masaže, ona je posebna po tome što tretira međumišićne i međutkivne ovojnice, tzv. fascije, koje su poput prijenosnika energije. U istočnoj medicini ćete ih naći pod nazivom meridijani ili energetski kanali. Iako imaju energizirajuću ulogu, facije su vrlo opipljiva stvar. A što je najzanimljivije u cijeloj priči oko njih je činjenica da su one povezane duž i poprijeko cijelog tijela. Povezuju mišićne snopove u cjelinu te mišićne skupine povezuju s drugim strukturama i organima. Fascije obavijaju unutrašnje organe i povezuju ih sa trbušnim zidom, dijafragmomu, kožom, kralježnicom – sve, sve je u tijelu povezano putem njih. Bol u lumbalnom dijelu može biti posljedica napetosti i zgrčenosti mišićja vrata, a da toga niste ni svjesni. Kraća noga može biti odraz lagane torzije i zgrčenosti mišićja kralježnice, što može imati veze s jetrom, ili bubregom, itd. Jednostavni pritisak na određenu točku, uz blago istezanje, može vas riješiti tegobe kojoj niste znali uzrok, a koja se nalazi na sasvim drugom dijelu tijela!

 

 

Nježni i umjereni pritisak na energetske kanale djeluje opuštajuće i stimulirajuće u smislu oporavka, ne samo mišićja, već i unutrašnjih organa i tako cijelog organizma. Budući da se tretiraju točke i linije u sveobuhvatnom smislu, pospješuje se izmjena tvari i ubrzava oporavak, pojačava imunitet, ispravljaju lakši deformiteti sustava za kretanje, potiče dobar san, uklanjanju glavobolje i migrene, smanjuje učinak stresa itd.

 

 

Ono što je za sportaše od ogromnog značaja je da se ovom praksom provodi istezanje svih dijelova tijela, u raznim položajima, od ležećeg na leđima, bočno, na trbuhu, do sjedećeg, te se uz masiranje razgibavaju i istežu kako mišići tako i zglobne strukture, te je cjelokupni efekt na organizam ne samo oporavljajući, već i preventivno kineziterapijski. Iako se masaža provodi na tlu i u laganoj odjeći, učinak je isti, ako ne uvjerljiviji, u odnosu na klasične masaže, upravo zbog izravnog pritiska na energetske kanale. Najčešće ljudi izražavaju osjećaj „kao da su skinuli ronilačko odijelo“, i taj ih osjećaj prati najmanje 10 dana, ovisno o aktivnostima koje rade. Nekolicina njih je izrazila da je imala bolove sljedećeg dana nakon masaže, i to je bio slučaj kod krutih osoba koji se rijetko masiraju i istežu. Gotovo svi bi tijekom masaže zaspali da se ne mijenjaju položaji.

 

I na kraju, ne morate uopće biti fleksibilni – postupnim radom unutar vaših granica, elastičnost se spontano povećava.

 

 

Zbog različitih položaja istezanja, masaža se provodi na tlu, na strunjači uporabom jastuka, a osoba je obučena u laganu odjeću. Na kraju se tretira lice primjenom aromatičnog ulja. Sve ste to provodi u udobnom ambijentu na obalama Jaruna uz udobnu glazbu gdje se imate priliku zaista opustiti.

 

 

Dođite i uvjerite se! Prvih 10 dobiva 25% popusta!!!

 

 

Masažu radim ja

 

 


 

 

Marija Schwarz, tel. 091/9128656 ili 01/561 4783

 

 

e-mail: marija.schwarz @yahoo.com

 

 

Adresa: Palinovečka 43, Zagreb, Vrbani III

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.