Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Sella Ronda - najpoznatija skijaška ruta u Dolomitima
(Rejting 0 od 5)
Skijanje
Autor: Marko Skorić   
Ponedjeljak, 18 Siječanj 2016 22:31

U veselom raspoloženju, zahvaćeni ludilom skijanja krećemo na put! Prvi vikend nakon Nove Godine poznat je kao Hrvatski skijaški vikend. Tada kreće navala naših skijaša na susjedna  europska skijališta.

U skladu s vlastitim željama i mogućnostima ljudi biraju svoje odredište. Nas je put poveo u istočne Alpe ili famozne Dolomite u južnom Tirolu.

U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3.000 m nadmorske visine i oni pokrivaju površinu od oko 141.903 hektara. Najviši vrh je MARMOLADA s visinom od 3344 m nadmorske visine. 

Vožnjom kroz Sloveniju i Austriju ulazimo u Italiju i nakon 500 pređenih kilometara bližimo se odredištu koje za ovo vrijeme godine nudi pomalo čudan krajolik zelene boje bez snijega i kao takav nudi zbunjujuću sliku o Alpama i samim skijalištima zimi.

Put prema našem odredištu, malom mjestu imena San Cassiano trajao je otprilike 7 sati. 


Dolomiti bez bijelog pokrivača

San Cassiano je malen gradić ili alpsko selo koje se smjestilo na 1.537 m nadmorske visine.

Njegova velika prednost u odnosu na ostale gradiće u pokrajini Badia ili Alta Badia je samo blizina svega što nudi i kao takav je savršen za obitelj, posebno za obitelji s manjom djecom.

Napokon stižemo i smještamo se u apartman. Gledamo kroz prozor apartmana na Sas dla Crusc Kreuzkofel 2907m, impresivno. 

Jutro je i krećemo prema skijalištu. Srećom, mi iz našeg apartmana imamo svega 200m do gondole imena Piz Sorega koja nas vodi na jedan od vrhova skijališta Alta Badia koja ima oko 130 km skijaških staza.

Sve u sustavu Badia savršeno funkcionira. Povezanost samih gradića, ski buseva, blizina žičara i gondola dovedena je skoro do savršenstva.

 
 Piz Sorega i pogled na Sas dla Crusc Kreuzkofel

Veličina i organiziranost skijališta te mogućnost vožnje na 130km skijaških staza dovoljno je za početnika i profesionalca ali posebnost Dolomita odnosno skijališta Alta Badia je poznata skijaška ruta Sella Ronda.

Sella je zapravo naziv masiva koji se uzdiže iznad doline sa svojim vrhom Piz Boe od 3151 m. 

Sella Ronda je skijaška ruta sastavljena tako da se može skijati u dva smjera.

Nakon "uskijavanja" od dva dana slijedi priprema za Sella Rondu. Naravno uz sve to prati  se vremenska prognoza i pogodan dan da se izbjegnu gužve na stazi.

Mi smo ovaj put izabrali zeleni smjer te smo krenuli ujutro u 8:30 sati i tako smo prvi dočekali otvaranje skijališta.

Prije samog polaska obavezna je jedna „kratka“ žestica Prunja. Prunja je domaći liker od šljive koji se poslužuje sa suhom šljivom.

Put kreće dizanjem na Piz Soregu i spuštanjem po odlično ispeglanim stazama  prema gradiću Corvari.  Dolazak je vrlo brz te smo 20km odvozili za 20ak minuta.

Dolaskom u prekrasnu Corvaru počinje i sama Sella Ronda koja povezuje Val Gardenu, Val di fasso i Arabbu, odnosno ujedinjuje sva skijališta u Alta Badi. 

Priroda koja nas okružuje je naprosto prekrasna i samo budi maštu u nama kakva je kroz određena vremenska razdoblja, od ljeta do zime. Krajolici s velikim smrekama, liticama, pašnjacima bez kraja, bezbroj potoka koji ispresijecaju doline pa sve do tih čarobnih drvenih koliba koje su razbacane po livadama za zaštitu zimi te odmor ljeti za stoku i pastire.

Alta Badia svojom bogatom prirodom i uslugom zacijelo spada u jedno od najboljih skijališta na svijetu.

Zahvaljujući  svim čudima tehnike koja nas prate na našim pametnim  telefonima, iskoristio sam jednu aplikaciju koja putem GPS mjeri sve potrebne stvari koje su me zanimale na skijanju oko Selle.

Tako smo po toj aplikaciji, taj dan za Sella Rondu trebali 6h i 20min za prevaljenih 80km staza. 

 

Tko ima priliku, svakako savjetujem da bi trebao odskijat Sella Rondu jer nudi fantastičan osjećaj slobode, raznolikosti prirode te skijaških staza od prekrasnih plavih i crvenih do zahtjevnih crnih staza.

Staze su u prosijeku duge oko 2km a najduži spust je čak 4500m, crvena staza Val Salei – Ian Frataces koji starta na 2428 m a završava na visini od 1721m.

Nakon sretnog povratka i posljednjeg spusta završava se sa početnom nam Prunjom. 


Moj prijatelj Marko. 

Uz par slika probajte zamislit tu čaroliju, iako bi bilo bolje da ju doživite sami.

Jedna zgodna stvar koja vas prati skijanjem, vaša je magnetna kartica koja vam osim slobodnog prolaska kroz rampe pamti i sve vaše prolaske po stazama te vam omogućava da na kraju skijanja utipkate kod na kartici u njihovoj Dolomiti Super Ski online aplikaciji. Tako vidite svoj učinak ili ukupnu kilometražu odskijanu na skijalištu te vam daje i završnu ocjenu. 

Eto kad izvrtim film nakon sretnog povratka doma, kad se osvrnem na put prema i nazad iz skijališta, provedene dane u prekrasnom San Cassianu, uživanje sa obitelji te skijanjem u Alta Badi zajedno s odvoženom Sella Rondom popraćenom prekrasnim vremenom dojam je fantastičan!

Priroda masiva Sella naprosto potiskuje loše strane nekih stvari na skijanju te tako daje završnu ocjenu pod Things to do in your life! 

 

 

 

 


 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.