Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Skijaške tehnike
(Rejting 3.00 od 5)
Skijanje
Autor: Nino Ružička   
Nedjelja, 19 Prosinac 2010 00:00

 

Predstavljamo vam skijaške tehnike  i discipline. Naučite razliku između slaloma, veleslaloma, superveleslaloma, spusta i kombinacije.
Plužna tehnika
 • skije su u položaju pluga, vrhovi spojeni, repovi rašireni.
 • skije su u položaju unutarnjeg rubljenja.
 • idealna ski tehnika za početnike.
 • osigurava idealnu ravnotežu i kontrolu brzine.
 • idealan stupanj sigurnosti.
 • u fazi obuke idelna tehnika za početnike svih uzrasta.

Paralelna carving skijaška tehnika
 • tijekom bilo kojeg ski elementa skije su međusobno paralelne u širini kukova cijelom dužinom na podlozi.
 • opterećenje podjednako na obje skije.
 • primjenjuje se na svim vrstama terena i u svim snježnim uvjetima.
 • spust ravno, spust koso, zavoj k brijegu, otklizavanje, osnovni zavoj, osnovno i brzo vijuganje, paralelni zavoj od brijega, carving zavoj, zavoj u dubokom snijegu, zavoj na grbi, terenski skok...
 • dobar i vrlo dobar stupanj sigurnosti.
 • upotrebljava se za sve dinamike kretanja po terenu.
 • naglašen estetski dojam skijaša u svladavanju "šina" zavoja.
 • omogućuje dinamično i sigurno svladavanjeski padine

Natjecateljsko skijanje

Discipline:
 1. slalom
 2. veleslalom
 3. superveleslalom
 4. spust
 5. kombinacija – slalom/spust
Slalom, tehnička skijaška disciplina u kojoj su vrata postavljena okomito, vodoravno i koso u odnosu na padinu. Budući da  su širina vrata najkraća u odnosu na ostale discipline u slalomu se izvode kratki i dinamični zavoji pa je zato i brzina manja. Skije za slalom su vrlo kratke (155-165cm) kako bi skijaši mogli izvesti što brže i dinamičnije zavoje radijusa od 11- 13m.

Veleslalom, temeljna disciplina alpskog skijanja koja je također tehnički zahtjevna u brzim disciplinama. Staza je postavljena na dužem terenu sa šire postavljenim bočnim vratima kako bi ih skijaš mogao savladavati pri većim brzinama, čak preko 100km/h. Polumjer zavoja mora biti nešto veći od slalom skija tako da će radijus veleslalomskih skija biti između 21 i 30m, a dužina skija od najmanje 185cm. Veleslalom je prva natjecateljska disciplina koja se primjenjuje u treninzima mladih skijaša.

Superveleslalom
, s obzirom na postavljenu stazu, a prije svega na način skijanja, superveleslalom uključuje elemente veleslaloma i spusta.  Skijanje u niskom stavu, sa štapovima uz tijelo što je duže moguće te malom amplitudom vertikalnog gibanja što je i glavna osobina modernog carving skijanja. Skije za superveleslalom su dužine od 205cm, a radijus preko33m. Štapovi su strukirani radi  što bolje aerodinamike skijaša.

Spust,
je postavljen na najdužoj dionici svih disciplina pa je tako i najzahtjevnija disciplina alpskog skijanja. Udaljenost između vrata veća je nego u superveleslalomu pa tako skijaši mogu postizati brzine i do 150km/h. Spust karakteriziraju dugi terenski skokovi i preko 70m, odnosno jake prijelomnice koje skijaš mora što više amortizirati kako bi ostao što kraće u zraku te tako postigao što bolje vrijeme. Skije za spust su preko 215cm, te radijusa preko 45m.

www.roninsport.hr
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.