Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Island:: Freeride po ledu i vatri
(Rejting 0 od 5)
Snowboarding
Autor: Mirela Kraljić   
Subota, 13 Siječanj 2007 22:24
"Zašto sam ovdje, ne znam. Ovdje nema zgrada; stabla ovdje ne mogu rasti. Ipak, osjećam kako pripadam ovdje, jer ovdje je nekolicina ljudi, ali je priroda beskonačna." W.H. Auden, Pisma sa Islanda
Island je zemlja prekrivena vulkanima, glečerima i arktičkim snježnim olujama. Ukratko, Island je pustolovni zabavni park za freeridere.

Vrata u podzemlje
Okoliš leži u blijedom sumraku. Vulkani se dižu iz oblaka, a miris sumpora težak je u zraku. Prirodna obilježja ovdje se nazivaju Vatreni krug, Mračni dvorac, ili, skraćeno i pogađajući bit, Pakao. Dobrodošli u svijet lave.Između kratera i ključajućih blatnih bara, pazimo se onoga što je poznato pod nazivom "vrući liker". Dok nam hladni vjetar oduzima i ono malo topline, stajemo i pokušavamo se ugrijati na vrućim izvorima koji ju pokušavaju vratiti.  

Četiri mjeseca u godini ova zemlja je u mraku, u vrijeme proljeća u Polarnom krugu. Unatoč smrzavajućim temperaturama, stanovnici Islanda nose ljetnu garderobu. Tkogod živi ovdje, spreman je podnijeti ovo surovo okruženje.

Asgard, "prebivalište bogova", Island, odgovarajuće je ime za otok u Polarnom krugu. Vatnajökull glečer dvostruko je veći od svih alpskih glečera zajedno. Nije osobito slikovita planina – više je to ledena pustinja s ključajućom magmom ispod površine. Sve planine na Islandu izrodile su se iz vatre. Čak i vulkan Snæfellsjökull izgleda kao sa slikovnice. On je zadnja postaja na zapadu, poznata i pod nazivom "vrata u podzemlje", kako ga je Jules Verne nazvao u svojoj knjizi Putovanje u središte zemlje. Oni koji se suoče s ovim planinskim područjem, mogu se radovati susretu s morskim lavovima, pa čak i polarnim medvjedima.  U visoravnima stoji kralj islandskog planinskog lanca, Herdubreid, tron bogova. Prohodan je samo tijekom dva ljetna mjeseca.  

Mi smo odlučili putovati na planinu Trölskagi i poluotok Fjördur na sjeveru. Stari vulkani i  beskrajne planine dižu se i preko 1.000 metara iznad najviših fjordova. Na rubu se čini kako svijet završava u mračnoj, hladnoj polarnoj vodi. Do kraja svibnja doline su pokrivene snijegom visokim jedan metar. Naravno, na sjeveru je svjetlost cjelodnevna, pa penjači lako izgube pojam o vremenu. To je savršeno za nas, spavalice.   

Trolovi i vilenjaci
Pusti planinski predjeli idealni su za maštanje o trolovima i vilenjacima. Imena područja kao što su Trölldalur (dolina trolova) i Alfaborgir (grad vilenjaka), tome zasigurno pripomažu. Planinski trolovi su uistinu majstori kamuflaže. Skriveni iza bizarnih formacija lave, ukazuju se kako bi se našalili s lakovjernim planinarima.    Tu su i prijateljski vilenjaci. Neki su poznati i po stvaranju bliskog prijateljstva s ljudima. Ali većina ljudi koja je sklopila prijateljstvo s vilenjacima uskoro je izgubila razum.

Naša oprema je konačno transportirana do kolibe, te smo krenuli prema cilju, udaljenom 20 kilometara od zadnjeg ribarskog mjesta.

Stižemo do naše kolibe okružene vulkanima. Vrijeme se ne može odlučiti: čas je vedro nebo, a sljedećega trena nadviju se sivi oblaci. Jedino je vjetar dosljedan. Na jednom mjestu, netom prije nego smo dosegnuli vrh, jaka oluja nas je gotovo otpuhnula s planine. Puzeći na sve četiri, potražili smo sklonište.Jedanaest je u noći kada smo konačno dosegnuli vrh. Spust je bio nevjerojatan, jedno potpuno novo iskustvo. Spustili smo se do naših koliba, iskusivši samu bit freeridea – pokret inspiriran energijom vremena koje prolazi.

Već je prošla ponoć kada je završila naša pustolovina. Ovdje su ispunjeni naši svi naši snovi, iskustvo Thulea, mitskog rajskog otoka. Na trenutak smo se osjećali poput pravih mitoloških junaka. Nakon brojnih prijeđenih kilometara, napustili smo fjord. Još se trebalo vratiti 20 kilometara pješice do ribarskog mjesta Grenivík, gdje su nam po povratku priredili dobrodošlicu.

Vatra i led, to je Island. Do sljedećeg jutra snježna oluja zatrpala je naše tragove. Krug se zatvara i priča završava kako i počinje. Sada smo spremni za novu pustolovinu.

www.mountainzone.com


Smokin'


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.