Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Oprema za bordanje
(Rejting 5.00 od 5)
Snowboarding
Autor: Adventure Sport Team   
Nedjelja, 28 Studeni 2010 00:00

Naoružavanje hladnim boarderskim arsenalom, koji uključuje dasku, buce, vezove, naočale i kacigu koštat će vas od oko 4.200,00 do 12.400,00 kuna. A gdje su još štitnici... I zato se potrudite ugrabiti kakvo sniženje. Ili, barem popust.

 

Daske
Daske se odabiru prema kilaži boardera, a svaki ozbiljni proizvođač ima označen raspon kilaže za pojedinu dasku. Ako ne, podaci bi trebali biti označeni u katalogu proizvođača. Dužina je važna: kraćom daskom jednostavnije ćete manevrirati, dok ćete na dužoj biti stabilniji pri većim brzinama. I širina je bitna: šira daska bolja je za duboki snijeg, ali je nešto teža za prebacivanje s ruba na rub. Postoje i ženski board-ovi: razlikuju se ne samo dizajnom nego i namjenom – konstruirani su za manju kilažu i nježniji način vožnje.

Cijene:
do 2.000 kuna – niža klasa
do 3.000 kuna – srednja klasa
3.000 – 5.000 kuna – visoka klasa


Buce
Puno su udobnije od pancerica. Pri odabiru, pazite da dobro prianja uz nogu. Ne smije biti premala, ali napravit ćete isti gaf ako se odlučite za bucu u koju još možete nagurati nekoliko pari čarapa. Pravilo glasi: prsti trebaju dodirivati rub buce, no ne smiju biti skvrčeni ili nabijeni. Za one koji boardaju samo rekreativno pametan je izbor ugodnija i mekša buca, dok bi agresivniji boarderi trebali koristiti kruće buce za bolju kontrolu. Postoje i ženske buce, dizajnirane za nježniji oblik noge (uže stopalo, niži list…)

Cijene:
700 – 1.000 kuna – niža klasa
1.000 – 1.500 kuna – srednja klasa
1.500 – 2.500 kuna – visoka klasa


Vezovi
Vezove je najbolje kupovati u kompletu s bucama istog proizvođača, jer su tako konture veza dizajnirane s konturama buce. Postoje dva tipa vezova: “step in” i klasični. Prednost “step-in” sistema je lakoća ukopčavanja i otkopčavanja. Tako ćete izbjeći neugodno sjedanje u snijeg i još problematičnije ustajanje. Osjećaj na step-inu je izravniji kontakt s daskom, te je on prikladan za rekreativnu vožnju. Klasičan sistem veza preferiraju freestyle vozači i većina vrhunskih ekstremnih freeridera. Žene biraju posebno dizajnirane vezove.

Cijene:
700 – 1.000 kuna – niža klasa
1.000 – 1.500 kuna – srednja klasa
1.500 – 2.500 kuna – visoka klasa


Naočale
Jedan su od najvažnijih dijelova opreme. Postoje modeli za maglu, sunce, te oni koji jače ističu konture terena. Najvažnije je da se ne magle! Pazite da izaberete model koji možete nositi uz kacigu!

Cijena:
300 – 900 kuna


Kacige
Današnje kacige za boardanje izuzetno su lagane, pa se čak mogu nositi i umjesto kape. Nakon nekoliko dana priviknut ćete se na nju, tako da ju nećete niti osjetiti, a davat će vam tako važan osjećaj sigurnosti!

Cijena:
500 – 1.500 kuna

Oprema plus i održavanje
Osim standardne, na umu bi, sigurnosti radi, trebali imati i dodatnu opremu: štitnike za kralježnicu, koljena, dlanove, križne kosti i stražnjicu.  
Ne zaboravite da board zahtijeva i par dragocjenih minuta za održavanje! Vosak i alat za oštrenje rubnika nisu velika investicija, ali znaju iz lošeg dana na snijegu napraviti dobar! Bazu bi trebali tretirati voskom svaki drugi, treći dan…

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.