Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Snowboarding sa stilom kao stil života
(Rejting 5.00 od 5)
Snowboarding
Autor: Anamarija Marović   
Petak, 24 Prosinac 2010 14:02

Nije baš bilo lako uhvatiti Vida za ovaj intervju, iako je bio kući, u Rijeci. Razumljivo, pao je snijeg, a Vid Barić je snowboarder. Osim toga, bavi se i snimanjem filmova i trebalo je iskoristiti dan za snimiti par dobrih kadrova.

Snowboardom se počeo baviti sa svojih 15 godina, dvije godine kasnije kao član reprezentacije nastupio je na Svjetskom prevenstvu za mlade u Koreji, a slijedeće  godine osvojio je 3. mjesto na Rail Jam "Freestyle desant 2006"  u Mariboru.
Danas veći dio godine provodi na Dachstein glečeru u Austriji, a da bi mogao na snijegu biti još više, bavi se i pečenjem krumpirića. Njegova filozofija je sve za snowboarding  i to ne bilo kakav već snowboarding sa stilom.  
 

Završio si sportsku Salezijansku gimnaziju? Kakva je to škola?
Salezijanska  sportska gimnazija, kao i svaka druga gimnazija tog tipa, funkcionira na način da se sportašima omogući aktivno bavljenje sportom ali i uspješno i kvalitetno obrazovanje po općem gimnazijskom programu. U principu, radi se sve kao i u „normalnoj“  gimnaziji uz mogućnost velikog broja izostanaka (naravno opravdanih) kao i dogovora s profesorima oko datuma usmenih ili pismenih ispita. Ovu gimnaziju sam upisao na račun treniranja nogometa kojeg sam igrao 10 godina, no po završetku prvoga razreda srednje počeo sam aktivno sa snowboardom te sam priču nastavio u tom smjeru.

S nepunih 18 godina imao si zapažene rezultate na natjecanjima, koliko godina ranije si počeo trenirati?
Prvi put sam na snowboard stao s 14 ili 15 godina, što je prilično kasno.  S 16 sam se priključio treninzima u snowboard klubu „Nine“ iz Rijeke te sam tu napravio svoje prve freestyle korake.  Odmah sam zagrizao na progress i stvari su se zaista promjenile do danas.

Kako je to trenirati snowboard? Samo juriš niz stazu ili...?
Haha, nikada ne jurim niz stazu, a oni koji me malo bolje poznaju znaju da od toga zazirem. Snowboardanje nije skijaški spust i, izuzevih alpine disciplina u snowboardu (vožnja oko zastavica kao u skijanju), u niti jednoj nije bitno tko se brže spustio. Ono što jest bitno je, laički rečeno,  opći stil i kreativnost koju snowboarder pokaže na jumpu ili nekom drugom elementu, ovisno o disciplini koju vozi. Također,  htio bi naglasiti da riječi „trening“ i „snowboard“ ne idu zajedno. Naime, mi ne „treniramo“ snowboard jer trening podrazumijeva određeni broj ponavljanja neke radnje pod nečijim nadzorom, a priča sa snowboardanjem je drugačija - klasični treneri ne postoje (iako se i to počinje mjenjati, sve većom institucionalizacijom sporta), a napredak se očituje kroz vožnju, druženje i učenje različitih trikova skupa sa prijateljima na „sessionu“. 

 

U kojim disciplinama se natječeš?
Slopestyle

Slopestyle? Daj ti to nama malo pojasni, skačeš preko slopera :-)?
Slopestyle disciplina najlakše se može opisati kao općenita vožnja kroz park. Dakle, na contest runu je pred svakog natjecatelja postavljen snowboard park s elementima i skokovima i kroz tu vožnju kroz park rider osvaja bodove na temelju općeg stila, izvedbe i težine trikova.

Počeo si na Platku, kako je sad tamo? Gdje voziš ljeti?
5., 6. i 7. mjesec smo u Austriji na Dachstein glečeru. Svake godine iznajmimo kuću i vozimo se u najboljem europskom parku u to doba godine. U kolovozu znamo otići koji tjedan i na francuski ledenjak Les Deux Alpes. Vožnja po ljeti je najbolja, zbog mekanog snijega, sunca i dobre ekipe. Ne kužim skijaše koji idu dole s brda u 11 kad postaje najbolje.

Što se tiče Platka, situacija gore je katastrofalna. Snowboard park se svodi na tešku improvizaciju, strojevi nam ne pomažu nimalo.. Svake godine se priča da će se napokon urediti pošteni park na Platku, no na kraju se sve svodi na tešku improvizaciju. Ista stvar je i sa Sljemenom, a ništa se nigdje neće promijeniti sve dok neki Hrvat ne osvoji  zlatnu medalju na olimpijadi (dakle nikad). Nažalost, tako funkcioniraju stvari u ovoj državi – u sport se ulaže tek nakon vrhunskog rezultata pojedinca, a to je slijed koji se ne odvija nigdje osim u našoj državi. Jedva čekam da uđemo u EU i da neki šeici kupe sva naša mala brda i krenu iskorištavati njihov potencijal.

Koliko je to skup sport?
Prilično, pogotovo za početnike. Moraš si sam kupiti opremu, platiti ski pass, smještaj, gorivo.. Troškova je na snijegu jako puno.

Kako se finaciraš?
U početku su me financirali roditelji, poslije je počela priča s repkom i stipendijama od HOO-a i to mi dijelom pokriva troškove. Ipak, proračun Hrvatskog Snowboard Saveza je jako malen, a ja želim biti na snijegu jako puno, pa razliku u budžetu nadopunjujem pečenjem krumpirića u jednom fast foodu u Rijeci.

Često ističeš zasluge svog trenera, tko je on?
Miki Toskić, vođa snowboard kluba  „Nine“ i čovjek koji mi je pokazao prve trikove na snowboardu, ali i koji me odveo u prvi pošteni snowboard park.  Danas nemam trenera jer mi nije potreban.

Opiši mi jedan svoj trening? Od čega se sastoji?
Dođem u park i vozim se s ekipom :-)  Najčešće s mojom ekipom iz Hrvatske (Toni, Duk, File, Anja, Ana, Luka Ivica – da to je jedna osoba, Chad + još dosta ljudi da sad sve ne navodim), a nerijetko i s prijateljima iz Slovenije, Austrije...   

Da li si prvo počeo sa snowboardom ili sa skateboardom? 
Prvo sam stao na skejt. Znam ga i dan danas malo progurati rekreativno.

Koliko skateboard pomaže tvom treningu?
Čisto se malo prokruzam kad mi prifali snijega, a nema ga u blizini. Ništa bitno. 

Da li skijaš? Znam kakva je tehnička razlika ali kakvo ti doživljavaš razliku između snowboarda i skijanja?
Ne skijam. Razlika je ogromna, skijanje  je kompletno drukčiji sport, ne samo u svom fizičkom obliku već  i u stanju svijesti koji ga prati. Pa oni mlate djecu skijašim štapovima u redu za gondolu. Scena koju sam vidio više no jednom. Užas.  Klinci – vozite snowboard. Ljubav prema sportu je bitnija od vrhunskih rezultata.

 

Koji ti je cilj u životu? Koje natjecanje?
Cilj mi je biti puno na snowboardu, uživati, snimati dobre materijale, loviti super fotke  i furati neka natjecanja. Natjecanja mi nisu najbitnija stvar u snowboardingu, no moram reći da bi volio jednom ostvariti solidan rezultat na World Cupu, ne zbog sebe nego zbog činjenice da je to jedini način da se pogura snowboard scena u Hrvatskoj, da snowboard u HR ode više mainstream i da u igru uđe više novaca.

Kad si već to spomnenuo, snimate i filmove? Gdje se to može vidjeti?
Točno. Kao što svi znaju u snowboardu osim tog natjecateljskog poimanja zabave postoji i drukčiji način pogleda na snowboarding, pogled koji se bazira na snimanju filmova u kojima se prezentiraju  trikovi, ali i zabava koja prati snowboarding. Naravno industrija je jako upletena u to jer im je to najbolji način promocije, i mnogi snowboard filmovi danas imaju ogromne budžete i bolesne produkcije. Taj dio priče oko snowboarda mi je definitivno najzanimljiviji  i najviše uživam u snimanju trikova. Prijatelji i ja smo u Rijeci, naravno prateći taj snowboard trend u porastu, pred nekoliko godina pokrenuli „Tribe Films“ koji predstavlja hrvatsku inačicu snowboard produkcije koja se bavi izdavanjem filmova, ali i kraćih clipova u kojima se prezentira vožnja hrvatskih ridera. Svake godine sve više napredujemo u tome i moram reći da će novi film koji izlazi nakon zime definitivno biti naš najbolji proizvod do sada.

Kod tebe je sve vezano za snowboarding, voziš, snimaš filmove, radiš da bi mogao vozit, što ti je cilj?
Želio bi ostati u snowboardu koliko god je moguće! :) 

 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.