Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Lika snowkiting:: Otkrivenja velikog potencijala
(Rejting 3.00 od 5)
Snowkite
Autor: luka baranovic   
Subota, 02 Veljača 2008 23:45
Već smo odavno zaključili da se bavimo vrlo kompliciranim sportom. Pod time se ne misli na tehniku vožnje već na prirodne elemente koji se moraju poklopiti kako bi se uopće moglo voziti: na moru trebate relativno pristupačan ulaz u more ili jezero, i vjetar. Po zimi potrebno je pogoditi još jedan dodatni element – snijeg. Zato smo se zajedničkim snagama uputili u srce hrvatskog područja koje je nadaleko i naširoko poznato po snijegu – Liku.
Prognoza je pokazivala lijep vjetar, a lokalne kite snage su nas navodile na pravi put da nađemo prava mjesta. Zaputili smo se prema Gračacu jer u njegovoj okolini postoji nekoliko epskih spotova. Poznavali smo ih samo po pričama jer nismo nikada išli prije tamo voziti. Sada je došlo vrijeme da ih upoznamo u pravome snowkite svjetlu.

Spot br. 1:: Popinska poljana
Prva lokacija koju smo odlučili vidjeti bilo je Popinsko polje. Od Gračaca smo krenuli prema Kninu i sa glavne ceste skrenuli lijevo prema mjestima Srb i Donji Lapac. Putem su nas buro-brani uz željezničku prugu upozoravali da smo blizu. Kad smo došli na raskršće na lijevoj strani nam se otvorio pogled na ogromnu nepregledna poljanu bez ikakvog drveća, okruženu snježnim planinama: bila je to Popinska poljana.

Iako smo mnogo puta prošli ovuda kada smo nekad starom cestom išli prema Splitu, nikad ju ovako nismo doživjeli. Bura je šibala preko 15 čvorova i to bez značajnijih refula - idealno. Ali na žalost snijega nije bilo previše jer je bura sve odnijela. Razočaranje je bilo zaista veliko jer je spot idealan ali na žalost svi prirodni elementi se nisu poklopili.

Ovaj spot zahtijeva više snijega i svakako se ovdje treba vratiti jer je poljana idealno položena u odnosu na vjetar i dovoljno velika da prihvati sve snowkitere koji žele doći. Najljepše od svega je što su to tijekom ljetnih mjeseci pašnjaci (dakle nema stijena) i što se spotu može prići državnom cestom koja se čisti od snijega cijele godine neprestano.Spot br. 1:: Mazin
Naš drugi adut bio je Mazin. Vratili smo se nazad u Gračac i krenuli prema Bruvnu. Kod Bruvna je skretanje prema Mazinu i Donjem Lapcu. Cesta je slabija tako da pripazite na rupe u cesti. Vozite se još oko 7 km i dolazite do malog sela Mazin. No čim skrenete sa glavne ceste odmah će vam biti jasno da je ovo snowkite raj – vozite se dolinim dugom 10ak i širokom nekoliko kilometara, okruženom livadnim brdima. Dok vozite, idete direktno u buru koja je nešto slabija od one na Popinskom polju ali je konstantna. U slučaju da su prilike sa snijegom bolje, snowkite bi se mogao voziti cijelom dolinom (od Bruvna do Mazina). No mi smo ipak morali produžiti skroz do Mazina koji je u manjoj zavjetrini pa je situacija sa snijegom nešto bolja.

Kad smo stigli nismo mogli vjerovati – polja bez drveća i obronci planina po kojima se može voziti. Snijega ipak nije bilo za backcountry ali je bilko dovoljno za kvalitetni session. Na žalost, strujni vodovi umanjuju mogućnost kretanja ali to možemo zanemariti jer ih nema previše. Potencijal koje ovo mjesto ima je nevjerojatan: padine su prohodne za snowkite do samog vrha tako da se možete penjati sa zmajem i spuštati sa ili bez njega. Dragi naši, ne morate više maštati o svjetskim spotovima koje viđate na snowkite reportima u raznim stranim medijima – vrhunski spot postoji u vlastitom dvorištu. Kad smo to shvatili odluka je pala da se definitivno vraćamo prvom prilikom.A sada ono najvažnije:: Kako znati kad treba doći?
Prvo snijeg jer je jednostavnije. Pogledajte na stranicama hrvatskog hidrometeorološkog zavoda koje su trenutne visine snijega u Gračacu, Kninu, Udbini i Korenici. Kako su spotovi u ovom području onda procijenite da li vam je to dovoljno. A vjetar – tu već treba znati nešto meteorologije. Najbolji su uvjeti anticiklonalne bure (ali nikako ne frontalne). Dakle kada vidite da sa sjeveroistoka prodire polje viskog pritiska (anticiklona) bez izražene fronte, a na obali prognoziraju buru (ali ne orkansku) onda je to to! Za druge vjetrove još ne znamo ali ćemo svakako uskoro saznati.


Mina nema!
A sada tužne vijesti: trenutno je u tijeku izrada studije za novu vjetroelektranu Mazin. Dakle to je dokaz da sigurno puše ali je problem što će cijelu dolinu načičkati sa turbinama. Drugi problem je što svi govore o gradnji skijaškog centra Bruvno - Mazin tako da su i padine o kojima je prije bilo riječi ugrožene. Naš je savjet da ne čekati ni časa jer je pitanje koliko dugo će se još tamo moći uživati. Najbitnija informacija svima koji sumnjaju – mina nema! Kako na Popinskom polju tako ni kod Mazina. To je informacija koju smo dobili od lokalnih izvora.


Sigurni smo da ovo nije jedina lokacija od koje zastaje dah i da ih sigurno u okolici ima još. Problem je što treba vremena da se sve istraži. No ove će lokacije zasigurno biti glavne destinacije snowkiter-a neko duže vrijeme.

__

Fotosi & videos na www.adriakite.com

__

Tko je za snowkite?!

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.