Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
ANNAPURNA II:: Ključni logor prohujao s vjetrom!
(Rejting 5.00 od 5)
Alpinizam
Četvrtak, 23 Listopad 2008 01:31
Ostali smo bez ključnog logora, koji je neophodan za bilo kakvo daljnje napredovanje. Odletio je u smjeru Manaslua i dalje u Tibet. Sretan mu put. U njemu je bilo: 2 šatora Expe, 4 vreće za spavanje (najbolje), 4 karimata, 4 kuhala i 3 lonca, 6 kartuša, lopata, hrana i sl. Cijena, prava sitnica - USD 5000.
... pokušavajući nadglasati urlike vjetra, jučer oko 14 sati vikao je u radio stanicu Lakhpa Sherpa na visini od 7000 m. „Caina“ je nepalska riječ koja se vrlo često koristi i znači „... ništa, ... ne postoji, ... nema“.

Rano ujutro Saša, Lakhpa i Pasang krenuli su iz Logora 2 sa zadaćama pronalaženja sigurnijeg puta po vršnom grebenu, nadopune Logora 3 i izvidnice prema grebenu AIV - AII i ako vrijeme dopusti, uspon bar na Annapurnu IV u povratku. Sigurniji put bio je nužnost, jer je dosadašnji (upotrebljen samo jednom) silazio oko 250 m u sjevernu stijenu i traverzirao je 1000 m po izuzetno lavinoznom terenu, a iznad se nalaze galerije seraka visokih kao peterokatnice koji samo što se ne sruše.


Više stotina metara visoke snježne zastave na planini podiže orkanski vjetar.

U seraku koji je zapriječio grebenski prolaz, Saša je ispenjao preko 70 m visoku padinu, mjestimične strmine i do 80°, a na izlazu je morao prokopati tunel kroz dva metra previsne snježne strehe. Cijelo vrijeme vjetar je puhao oko 100 km/h, a kada su došli nadomak Logora 3, udari vjetra bili su i 150 km/h te su penjači nekoliko puta bili otpuhani s grebena po desetak metara te su se morali cepinima zastavljati na padinama i ponovo penjati na greben.


Današnje mimoilažanje u ledopadu na 6000 m onih koji idu u BC i onih prema L2.

No, u tim nevoljama držalo ih je saznanje da se nedaleko nalazi Logor 3 u kojem će pronaći bar djelomičnu zaštitu. A onda iznenađenje. Lakhpa je prvi došao do mjesta Logora 3 i imao što za vidjeti. Točnije, nije imao što za vidjeti, jer umjesto šatora vidio je samo razvaljene šipke i poneku krpicu na njima. Nazvao je Bazu i minutama kukao: "Camp 3 caina, Camp 3 caina...". Slijedio je dramatičan povratak njih trojice u Logor 2 po olujnom vjetru i mećavi koji je sretno završio kasno popodne. S tog silaza imamo snimljene walkie-talkie razgovore i danas su nam prolazili trnci dok smo ih preslušavali.

U to vrijeme Marko, Aco, Ferro, Pemba i Nawang bili su u pokretu s L1 na L2, Aco je nastavio, a ostali su zadržani u L1 kako na L2 ne bi li nastala gužva. Noć je kao i sve posljednje bila hladnija od prethodne.


Portreti Saše, danas nakon povratka u BC i Ace, nekidan negdje visoko na grebenu.

Sažetak ovog romana je - ostali smo bez ključnog logora, koji je neophodan za bilo kakvo dajnje napredovanje. Odletio je u smjeru Manaslua i dalje u Tibet. Sretan mu put. U njemu je bilo: 2 šatora Expe, 4 vreće za spavanje (najbolje), 4 karimata, 4 kuhala i 3 lonca, 6 kartuša, lopata, hrana i sl. Cijena, prava sitnica - USD 5000.


Skijaš Dragec, koji je jučer s dr. Jurkovićem tražio (i našao) teren za ekstremni spust.

Ali, do našeg odlaska iz BC-a ima još nepunih pet dana, pa još nije sve gotovo. Trenutno su na Logoru 2, Aco, Ferro, Pemba i Nawang, koji tamo čekaju da se vjetar bar malo umiri. Treba im jedan dan da postave Logor 3, sljedeći da pokušaju prema A2, ako je preteško bar na A4 i vrate se na Logor 2 i sljedeći dan u BC. To su tri radna dana u pet preostalih u kojima moramo obaviti i evakuaciju visinskih logora i skupe opreme. Šanse za taj plan nisu prevelike, jer je vrijeme sve lošije. Naviru oblaci, dolaze čak dvije fronte istovremeno, jedna sa sjeverozapada i druga s istoka.


S olujnih Annapurni, primite puno pozdrava, Darko

___

Prethodna javljanja::

ANNAPURNA II:: Započeo završni juriš!

ANNAPURNA II:: (Pre)poznajete li mladića s slike??!!


ANNAPURNA II:: U društvu snježnih leoparda


Ogulinci krenuli na Annapurnu!


http://annapurna2.blog.hr
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.