Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Bale - 3. mjesto na Black Diamond Ice Climbing Festivalu
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Aleksandar Mataruga   
Petak, 10 Siječanj 2014 16:14

Destinacija Kandersteg, maleno mjesto u Švicarskoj, idemo na natjecanje Black Diamond Ice climbing festivala. Sa nama ide i Kiki kao glavni za snimanje. Do Kanderstega se dolazi vlakom, ali na način da se s autom ukrcamo na vlak, ima i okolni put, ali je dosta duži i skuplji.

Cijelo vrijeme prati nas temperatura iznad nule što je veoma čudno za ovaj dio godine. Nadali smo se da ćemo bar malo okusiti zimu, ali po dolasku u Kandersteg temperatura je +3 stupnja.
Smješteni smo u hotelu odmah nasuprot stijene na kojoj se održava natjecanje. Raspakiravamo se u sobi i odmah odlazimo na predavanje od Ines Papert (osoba koja je pomakla granice ženskog penjanja leda), ali nažalost predavanje je bilo na njemačkom. Preskačemo kupnju magnetića, švicarske cijene toliko su mi digle tlak da nisu zaslužili naše novce.

Prije spavanja objašnjavam Kikiju tko zapravo dolazi na ovo natjecanje, dolazi sam vrh penjanja leda, ljudi koji su u zadnjih 10 godina napravili što nitko drugi nije napravio. E, pa oni dolaze, očekivanja realno nisu velika…da budem među prvih 10…to je to. Laku noć….

Na prijavama za natjecanje gužva, sve skupa 53 muška natjecatelja se prijavilo, a samo ih pet ide dalje u finale. Natjecanje se odvija na 20tak metara visokoj stijeni s tu i tamo kojim uvijek neugodnim umjetnim hvatištem. Za odlazak u finale trebalo je popeti svih 5 smjerova što uspijevam bez nekih prevelikih problema. U pauzama između penjanja gledam malo ostale jake natjecatelje i vidim da baš svi ti asevi i nisu u nekoj formi. Pričam s Markus Bendlerom (bivši svjetski prvak), kaže da je veoma malo trenirao, otvorio čovjek dućan pa ima posla preko glave. Oni koji mi upadaju u oko su neki novi klinci, 17,18 godina, lokalni Švicarci, penju bez imalo straha od izlijetanja s hvatišta, bez da tresu ruke, samo idu, baš kako treba.  

 

Nakon svih ti penjača ulazim u finale s 5 najboljih iz kvalifikacija, već mi je lakše. Premašio sam svoja očekivanja tako da sam stvarno zadovoljan, ali idemo i to finale odraditi. Penjanjem u finalu nisam posve zadovoljan, ali eto šta je tu je, osvajam treće mjesto, prvo mjesto osvaja jaki Rus Nikolaj, a drugo osvaja jedan od tih novih klinaca. 3. od 53, nije loše.

 

Nakon podjele medalja naravno party i zanimljivi razgovori sa svim tim velikanima leda, ko kamo ide i koji su planovi za ostatak zime. Drugi dan imali smo u planu ići penjati na jedno lokalno penjalište, ali zbog novo napadalog snijega odustajemo jer ima preko 2h hodanja. Idemo dalje, novo natjecanje je blizu..čujemo se uskoro.

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.