Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Cho Oyu:: Na vrh krajem tjedna!
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Utorak, 25 Rujan 2007 23:17
Već je osam Hrvatica doseglo visinu preko 7100m. Nadajmo se da će se Tirkizna Božica smilovati, bar nakratko zaustaviti jake vjetrove koji već najavljuju zimski monsun, da snijega neće biti previše i da će se ovog petka i subote, rano ujutro po hrvatskom vremenu, zavijoriti naša zastava u rukama djevojaka na 8201 m visokom Cho Oyuu.
Zahvaljujući popravljenom laptopu Prva hrvatska ženska alpinistička ekspedicija opet može tekstom i slikama obaviještavati što se sve događa na šestoj najvišoj planini na svijetu.

Prije dva tjedna strujnim udarom iz generatora, laptop je prestao davati znakove života, izbrisana je kompletna ekspedicijska dokumentacija od 20 GB, gotovo svi programi i preko 2000 slika iz Kathmandua, trekkinga i aklimtizacijskih uspona u Tibetu.


Bazni logor Northland.

U Baznom logoru, naši susjedi alpinisti - informatički "stručnjaci" iz SAD-a, Španjolske i Italije pokušavali su danima pokrenuti laptop, no bez uspjeha. S nekim programima, a posebno sofwerom "Thuraya" (za satelitsku vezu s Internetom), jedno popodne u nastupu bijesa i malo prije nego što je laptop htio baciti u obližnji ledenjak, D. Berljaku se posrećilo pokrenuti taj ukleti stroj i bar zasada preko njega se možemo uključiti na internet, a uz velike napore i bez ijednog prigodnog Photo programa komprimirati neku sliku i napisati koji redak. Sve se to radi u krhkom šatoru na temperaturi oko nule, bez stalnog izvora energije, a brzina koja se postiže je obeshrabrujuća, jer slanje slike od npr. 90 kb traje 10 minuta.

No, od tih informatičkih ekstremnih teškoća, sigurno su zanimljivije vijesti o našim djevojkama na Cho Oyu. Sve su napete i spremne za posljednji korak - juriš na vrh. Aklimatizacijske pripreme su završene, devet djevojaka prespavalo je u Logoru 2 na 7130 m, ostale na Logoru 1 na 6400 m i preostao je samo uspon preko postavljenih logora i onog (Logor 3 na 7600 m) koji se podiže dan ranije od uspona na vrh, noćenje u njemu, te najmanje devetosatni uspon na 8201 metara, iza kojeg slijedi šest sati spuštanja na noćenje u Logor 2.


Iris Bostjančić na 6800m.

Međutim, kako to uobičajno biva u Himalaji, kada je sve bilo spremno za vrh, nastupilo je loše vrijeme. Naoblaka traje cijeli dan, vidljivost je najviše pet metara, puše jak vjetar i neprestano pada snijeg. Prognoze govore da će tako potrajati uz jačanje SZ vjetra sve do 27.9. što se sve itekako osjeti i u Baznom logoru u kojem ovog trenutka divlja vjetar i trese naše šatore. U četvrtak bi se trebao otvoriti 48 satni prozor kakvog - takvog pogodnog vremena, a od 29. nadalje da će se vrijeme još više pogoršati.

Zbog toga, usprkos lošeg vremena, dvije naveze, a u svakoj će biti tri naše članice, krenut će iz Baznog logora u srijedu 26.9. prema visinskim logorima, kako bi tek nakon Logora 3 na visinama od 8000 metara uhvatile to razdoblje nešto boljeg vremena, pokušale doći na vrh i brzo se vratiti.

Istovremeno s tim usponima, jedna od članica pokušat će se s visine od 7600 metara spustiti sa skijama što ne bi bio samo hrvatski ženski rekord, već i druga visina s koje je skijao netko iz Hrvatske.

Nadajmo se da će se Tirkizna Božica smilovati, bar nakratko zaustaviti jake vjetrove koji već najavljuju zimski monsun, da snijega neće biti previše i da će se ovog petka i subote, rano ujutro po hrvatskom vremenu, zavijoriti naša zastava u rukama djevojaka na 8201 m visokom Cho Oyuu.Borbe sa strminama na 7000m.


______

20.09.2007.

Prva skupina članica Prve hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na Cho Oyu (Iris i Darija Bostjančić, Milena Šijan i Vedrana Simičević) danas je završila u posljednjih dvanaest dana sve planom predvidene aklimatizacijske uspone koji su se sastojali od uspona na Logor 1 (6400 m) i povratka u BC, uspona na L1, spavanja u njemu i povratka u BC, te uspona na Logor 2 (7130 m) i isti dan povratak u Bazni logor (5700 m). Taj posljednji uspon obavile su u velikom stilu - uobičajno vrijeme uspona od L1 do L2 od osam sati, obavile su za šest i pol, a s visine od 7130m od L2 spustile su se u Bazni logor na 5700 m za samo pet sati.

Nakon dva dana odmora slijedi im završni uspon preko svih postavljenih logora (1 i 2), postavljanja Logora 3 na 7650 m i uspona na vrh Tirkizne Božice (8201 m).

Noćas na Logoru 2 na 7130 m boravi druga skupina članica (Iris Prebeg, Jana Mijailović, Josipa Levar i Tihana Boban), sutra se vraćaju u Bazni logor, a gore ih zamjenjuju Marija Mačešić, Karolina Vranješ i Irena Gayatri Horvat. Ostale članice taj posljednji aklimatizacijski uspon pokušat će obaviti sljedećih dana.

Inače, vrijeme je tipično himalajsko. Ujutro je vedro s vjetrom, sunčano je do podneva kada se navuku oblaci i počne padati snijeg koji prestane predvečer. Noći su vedre i hladne, ali na visini od 7000 metara ima oko pola metra svježeg snijega. Naša ekspedicija preko satelitskog telefona SMS-om od Zorana Vakule i DHMZ-a, prima svakodnevno vrlo kvalitetne vremenske prognoze.

Treba se nadati da će vrijeme ostati stabilno do kraja mjeseca kada bi se trebalo stići na vrh Cho Oyua, iako se od sljedećih dana najavljuje jačanje vjetra, no to je poznati prijelaz iz ljetnog u zimski monsun s znatnim padom temperature. U Baznom logoru ona je po noći oko minus deset, na Logoru 1 oko minus petnaest, na Logoru 2 oko minus dvadeset, a dalje prema vrhu za očekivati je temperature izmedu minus trideset i četrdest celzijusa. No, kvalitetna oprema omogućuje da se članice dobro nose s tim temperaturama.

Zanimljivo je da nitko od ostalih ekspedicija koje se tu nalaze (američka, singapurska, španjolska, talijanska, kineska) ne pokušava krenuti od Logora 2 prema gore, kao da čekaju da netko drugi isprti dubok snijeg i postavi užeta preko teških detalja. Te ekspedicije imaju u pravilu na svakog člana jednog Sherpu, dok naša na dvadeset članica ima tek četvoricu Sherpa.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.