Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Čuja otkriva sve o lednom penjanju
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Boris Čujić   
Nedjelja, 11 Veljača 2007 01:00
Prisiljen da zbog loma noge veliki dio vremena provodim kod kuće, možda tek sada, van same akcije, ali cijelo vrijeme prateći zbivanja na internetu, mogu sagledati svu širinu ledne groznice koja unatoč ovom nezdravo toplom vremenu trese penjački svijet. Popularnost penjanja u ledu unatoč globalnom zatopljenju sve više raste. Osim ljepote same aktivnosti ključ uspjeha leži u razvoju natjecateljskog lednog penjanja koje je, da mi ne zamjere ostali penjači, po svojoj atraktivnosti i dinamici nadmašilo ostale penjačke discipline.
Razvoj
Moderno se ledno penjanje, kao i sve discipline, razvilo iz klasičnog alpinizma. U početku su se penjači kao i danas penjali na velike stijene u Alpama i svjetskim velgorjima, pri čemu su veliki dijelovi tih stijena bili okovani ledom kojega su morali savladati. Morali su iznaći tehnike i načine savladavanja kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda.

Ispočetka je led bio medij koji se na nekoj turi morao savladati, a razvojem penjanje postao je nešto što su penjači željeli penjati. Počeli su tražiti led u svojoj blizini. Bilo rad treninga bilo radi samog akta penjanja leda. Tako se rodila disciplina penjanja zaleđenih slapova, kojih se za dobrih zima može naći posvuda po Alpama, pa čak i u našem Gorskom kotaru. 

Razvojem tehnike i opreme, penjači koji su se specijalizirali za penjanje slapova treniranjem su počeli savladavati sve teže i strmije pravce. Led koji su penjali bio je sve teži, duži, sve tanji i opasniji. Penjale su se nezamislive linije, a često bi se već za samog uspona ili neposredno nakon njega slap srušio.

No led koji se može naći u slapovima rijetko je prevjesan, naravno jer voda ne može tako padati, tako da je strmina uvijek bila devedeset stupnjeva, a slapovi su se po težini međusobno razlikovali samo u količini i dužini najstrmijih dijelova te u debljini leda, a time i po sigurnosti penjanja.Penjačima je to postalo dosadno pa su počeli tražiti nove izazove, i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se naravno o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju sekvancama penjanja po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom - onom za ledno penjanje. Najnovija stvar je dry tooling penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva nastalo kao trening za kombinirano penjanje, ali mora se priznati da neki današnji najteži kombi smjerovi imaju leda samo za maleni uzorak, tako da se ustvari radi o potpuno suhim smjerovima.

I na kraju - natjecanja. Kao što su penjači po suhim stijenama htjeli mogućnost da se međusobno pomjere, to je naravno palo napamet i lednim penjačima. Nastala su natjecanja u lednom odnosno dry tooling penjanju koja se održavaju u dvije discipline: težinskom i brzinskom penjanju.

U početku na prirodnom ledu, danas sve češće na umjetno zaleđenim poligonima, a kad temperature ne dozvoljavaju, na konstrukcijama sličnim onima za sportsko penjanje uz neke dodatke koji simuliraju led. Postoje nacionalna prvenstva, svjetski kup i svjetska prvenstva. I mi u Hrvatskoj već treću godinu imamo svoje nacionalno prvenstvo sa naročito uspjelim natjecanjima, od kojih treba posebno istaknuti ona u Ogulinu te dry tooling u Bjelovaru. Naša reprezentacija vrlo uspješno sudjeluje na natjecanjima za svjetski kup.


Naša reprezentacija na natjecanju svjetskoga
kupa u talijanskom Valle di Daoneu


Oprema
Jedan poznati ledni penjač izjavio je da moderni alati za ledno penjanje podsjećaju na srednjovjekovno oružje. Uistinu, kad vidite lednog penjača potpuno opremljenog pomislite da se radi o kakvom zalutalom vitezu.

Za moderno ledno i mix penjanje osim odjeće (za zimu, naravno, tople i nepromočive) i dijela opreme koji je isti u svim disciplinama, a to je penjački pojas, kompleti, klinovi, te uže (po mogućnosti ono s impregnacijom), postoji i specifična oprema.  Krenimo od onoga što se drži u rukama, a to su cepini, koji za laganije snježne ture te laganije slapove ne moraju biti previše zavinuti. To su takozvani tradicionalni cepini. Za natjecanja i moderne ekstremne smjerove danas se koriste cepini koji imaju ergonomski vrlo zakrivljeni oblik drške i kod kojih se ne koriste ručne omče.

Drugi važan i nezaobilazan dio opreme jest onaj koji ide na noge. Prvo naravno moramo imati cipele, tj. gojzerice na koje se mogu namjestiti tzv. dereze. Njih ima više vrsta - od onih koje se namještaju pomoću remenja do onih koje se namještaju pomoću automatskih kopči slično kao kod skija. Te naravno na cipeli bolje sjede. Za najekstremnije smjerove i natjecanja postoji opet jedna nadgradnja, a to su dereze direktno prišarafljene na neke laganije cipele, čime se penjaču omogućava bolji kontakt s ledom ili stijenom.Za osiguravanje od pada u stijeni se koristi ista oprema kao u alpinizmu (klinovi, zaglavci...), dok se u ledu koriste ledni klinovi, tzv. šraube, koji se moraju zašarafiti u led. Moderni kombinirani smjerovi barem u dijelu koji prolazi stijenom osigurani su kao i sportski smjerovi spitovima.

Postoje još neki bitni dijelovi opreme od kojih ću istaknuti jedino još kacigu, pri čemu je preporučljivija ona s vizirom (da vam odlomljeni komadi leda ne padaju u oči).

Kako početi?
Jedini pravi način je završiti alpinističku školu pri nekom alpinističkom odsjeku. U Zagrebu su to: PDS Velebit, AO Željezničar, te AO Matica. U Rijeci na primjer škola Riječkog alpinističkog kluba. Tu se mogu dobiti osnovna penjačka znanja koja se kasnije mogu usavršiti kroz dodatne tečajeve ili individualno, kroz skupljanje iskustava iz vlastite penjačke prakse. Domaća preporučljiva, ali vrlo zastarjela literatura je knjiga Zlatka Smerkea – Planinarstvo i alpinizam. Mnogo bolje je preko npr. Amazon.com naručiti knjigu Iceclimbing autora Willa Gadda.

Trening i priprema
Najčešće se ledno penjanje počinje u društvu nekog iskusnijeg alpinista, penjući lakše smjerove najčešće u slovenskim Alpama. Najpopularnije destinacije su: Logarska dolina, dolina Tamar, Jezersko... Odlično mjesto za prvi susret s ledom je dolina Maltatal u Austriji sa puno kratkih malih slapova i jednostavnim pristupom. Jedino mjesto u Hrvatskoj jest Zeleni vir podno Skrada koji ima nekoliko odličnih slapova i mix smjerova, a jedina je mana tog područja relativno kratka sezona.


Boris Čujić i Ivica Matković

Trenirati se može penjući po nekim drvenim konstrukcijama (odbačene HEP-ove bandere su idealne) te po uređenim dry tooling penjalištima. U Hrvatskoj postoji dogovor među penjačima da se za trening kombiniranog penjanja ne koriste sportsko penjački smjerovi već penjališta napravljena samo u tu svrhu, kao što su ona na zagrebačkom tunelu, bjelovarskom vodotornju ili  Kalniku. Za opću fizičku spremu odličan je trening u teretani.

Kratko o ocjenjivanju
Ledno penjanje zaleđenih slapova ocjenjuje se ocjenama od WI 1 do WI 8 (WI – water ice). Težina ovisi o dužini i strmini te o različitosti dužine najstrmijih dijelova, kao i o mogućnosti osiguravanja u takvom ledu. Postoje i dodatne oznake koje označavaju može li se slap eventualno urušiti (takvi su rijetki, istina). Kombinirani ili suhi smjerovi ocjenjuju se pomoću tzv. M ljestvice pri čemu se ocjene kreću od M1 (nikad vidio!) do M13. Ponekad se umjesto M pojavljuje slovo D, što znači da je smjer penjiv u bilo koje doba godine, tj. da za njegovo savladavanje led nije nužan.

Za kraj
Što reći osim da se mora probati. Ljepota leda jest u tome što je svake godine smjer drukčiji, nikada se ne zaledi na isti način pa uvijek imamo osjećaj da penjemo novi smjer. U mixu, tj. dry toolingu uživat će oni koji vole i sportsko penjanje, ali žele probati i njegovu zimsku inačicu za koju ipak moramo znati da nipošto nije jednako sigurna i bezopasna. Dry tooling svidjet će se i onim penjačima koji vole da im na kraju penjačkog dana bicepsi budu skureni do kraja.

Na natjecanjima je atmosfera prijateljska, nikoga se ne gleda poprijeko, svi pomažu jedni drugima, međusobno si posuđuju opemu. Nitko se ne buni (zasad) što kasniji pobjednik natjecanja sudjeluje u postavljanju smjerova za natjecanje (barem kod nas).

U sljedećim godinama očekujemo dalji razvoj kako lednog i mix penjanja tako i još atraktivnija natjecanja, a naši ledeni i dalje će biti sastavni dio svih natjecanja za svjetski kup.

Dođite i uključite se!
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.