Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Dry tooling - već tradicija u Bjelovaru
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Adventure Sport Team   
Srijeda, 04 Prosinac 2013 21:32

Ove subote (30.11.2013.) Bjelovar je bio domaćin 1. kola slovensko - hrvatskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju. 

Događaj je organizirao Sportsko penjački klub Grip iz Bjelovara, na čelu sa Sinišom Atlijom koji je bio službeni postavljač smjerova i sudac na natjecanju.  

Dry tooling 

Za one koji ne znaju, radi se o natjecanju u dry toolingu, odnosno simulaciji lednog penjanja koje se na razini Hrvatske održava već duži niz godina. Ove godine natjecanje je prošireno na susjednu Sloveniju gdje već postoji velik broj aktivnih lednih penjača.
Ledno penjanje razvilo se iz alpinizma kada su penjači morali savladati određeni dio zaleđene stijene. Zbog toga su morali pronaći tehnike i načine savladavanja kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. S vremenom i razvojem penjanja, led je postao nešto što su penjači željeli penjati. Uskoro su počeli tražiti nove izazove, i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju dijelovima po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom - onom za ledno penjanje. Na kraju je nastao dry tooling - penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva kao trening za kombinirano penjanje, a sad već kao disciplina u kojoj je moguće naći najteže penjačke probleme.
 
 

Bjelovar je po 7. put domaćin ovakvog natjecanja i može se pohvaliti jednim od najboljih poligona za vježbanje i natjecanje u ovom dijelu Hrvatske: Vodotornju koji svojom visinom i konstrukcijom omogućuje postavljanje svih vrsta penjačkih smjeri i problema. 

Također, ovaj sport predložen je za uvrštenje među službene olimpijske sportove na zimskim olimpijskim igrama, te će na olimpijadi 2014. biti održana demonstracija ove discipline. Hrvatska će zasigurno biti zapažena u ovakvim natjecanjima pošto već sada imamo reprezentaciju i pojedince koji osvajaju postolja na europskim i svjetskim natjecanjima. Neki od njih sudjelovali su na natjecanju u Bjelovaru ove subote. 

Tradicionalni događaj u Bjelovaru 

Pripreme za natjecanje odrađene u nekoliko radnih akcija gdje su postavljene smjeri, očišćen Toranj, organizirana klopa i piće, za što je potrebno pohvaliti sve članove koji su pri tome pomogli. 
Poseban doprinos ponovo je dao Siniša Atlija koji je neumorno odradio potrebne zadatke i prisustvao svim radovima. Zajedno sa Sašom Jurićem i Mariom Vargom u četvrtak i petak odradili su zadnje pripreme: postavljanje kompleta i potrebnih užadi, te je sve bilo spremno za subotnje natjecanje.
 
 

Ovo je bilo 7. po redu natjecanje u Bjelovaru, a održano je u muškoj kategoriji. U ženskoj konkureciji prijavljena je samo jedna natjecateljica pa je pitanje pobjednice bilo odmah riješeno.

Ukupno se prijavilo 15 natjecatelja. U jakoj konkurenciji iskusnih penjača pristiglih iz Rijeke, Ogulina, Siska i Zagreba te gostiju iz Slovenije.
 
Prvi natjecatelji pristigli su oko već oko 8.00h na Toranj gdje ih je dočekao vrući čaj za koje su se brinule Nina Horvat, Katarina Belančić i Tanja Turina. Za snagu pobrinuo se naš Rudi Oškera koji je ispred Pekare Oškera donirao kruh, peciva i slastice za doručak, a dodatnu energiju natjecatelji su dobili konzumacijom grickalica i keksa koje je donirao Koestlin Bjelovar.
Iako je vremenska prognoza bila povoljna, ujutro su postavljena 2 šatora (hvala HGSSu i Mariu V na ustupanju šatora!) brzom akcijom prisutnih Gripovaca.
Uz najavu medijskog pokrovitelja Radio Terezije, natjecanje je počelo oko 10.00h kada su se natjecatelji morali dokazati na kvalifikacijskoj smjeri dužine 30 metara gdje je postavljač Siniša Atlija priredio raznovrsne probleme i tehnike penjanja: od drvenih trupaca, zareza u betonu do penjanja u stropu i prelaska na vrh kupole vodotornja. 
Nakon ždrijeba krenulo je penjanje uz podršku prisutnih natjecatelja i gledatelja. Uz Sinišu Atliju, sudac na natjecanju bio je Žiga Šter, sudac s međunarodnom licencom! 
Najboljih 8 penjača se nakon kvalifikacija plasiralo u finale.
 
 

U finalnom smjeru, u 8 minuta dozvoljenog vremena potrebno je bilo popeti prevjesni dio koji se sastojao od dugih i teških gibova, te doći do vrha smjeri na drvenom jarbolu. 

Ove godine je finalna smjer bila sakrivena ceradom do samog početka finala, kad ju je svečano otvorio naš Mario Varga :) Natjecatelji su tad imali 6 minuta za pregled smjeri, te su se tada zaputili u izolaciju.
U muškoj kategoriji najbolji je bio Janez Svoljšak iz Slovenije, koji je finalnu smjer popeo 46 sekundi brže od drugoplasiranog Aleksandra Mataruge (RAK). Treći je bio Damir Behlić (RAK/PK Bolt).
Konačni poredak možete pogledati ovdje. 
Na kraju pobjednicima su uručene medalje, šalice sa zimskim motivom Bjelovara, te poklon paket sponzora Koestlina!
Iako je ovaj put ostala bez medalje, jedina prijavljena ženska natjecateljica, Morana Durbešić nagrađena je poklon paketom i kuglicom za bor s motivom Bjelovara.
 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.