Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Lama i Anker morali odustati od djevičanskog Lunag Ria
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Tobias Leimert   
Utorak, 02 Veljača 2016 11:48

U studenom 2015. godine, David Lama i Conrad Anker postali su prva ekspedicija  koja se popela do prijevoja pod vrhom Lunag Ri, 6097 metara visoke planine koji se nalazi na granici Nepala i Tibeta.

Netaknuti vrhovi nisu sami po sebi poseban izazov s penjačke perspektive, ali uspon na Lunag Ri je vrlo težak sa svih strana, što je razlog zašto sve prethodne ekspedicije na ovom granitnom divu - posljednji pokušaj bio je prije više od dvije godine – nisu uspjele. Austrijanac David Lama htio je napraviti prvi uspon na vrh preko nove linije sjeverozapadnom liticom sa svojim partnerom,  himalajskim penjačkim veteranom Conrad Ankerom iz SAD-a.

Savršeni vremenski uvjeti za vrijeme boravka u base-campu tijekom aklimatizacije povećali su im očekivanja. Nakon manje od dva tjedna boravka u prvom logoru, oni su bili spremni za pokušaj osvajanja vrha.

"Zbog nedostatka snijega i leda u donjem dijelu uspona, što drastično povećava rizik od kamenih odrona, morali smo promijeniti našu planiranu liniju uspona i tako izabrati drugu  po mnogo strmijem i težem terenu."

Slijedom toga, članovi ove austrijsko američka naveza napravili su novi plan za uspon po stijeni sjeverozapadnog grebena, odakle će pokušati napraviti  uspon sljedećeg dana. Nakon penjanja ovog teškog dijela uspona, dosegli su greben u ranim poslijepodnevnim satima. Tamo su pronašli strmi snježni bezdan i lošu zaštitu. Zauzvrat, greben je nudio spektakularnu izloženost . "Penjanje je bilo zeznutije i složenije nego smo očekivali. To nije bio baš jednostavan uspon ", kaže Conrad Anker.

 

Uz samo jedan dan pristojne vremenske prognoze, dvojac je počeo uspon u 2 ujutro nakon iznimno hladnog bivka na oko 6000 metara. Kako bi se kretati brže, Lama i Anker stavili su sve uloge na jednu kartu i krenuli bez bivak opreme. Nakon dvanaest sati penjanja po zahtjevnom grebenu, jedina prepreka između njih i njihovog nestrpljivo očekivanog cilja bila je 300 metara visok završni uspon. Oboje su se bojali onoga što je uslijedilo - spoznaja da je vrh bio izvan dosega tog dana, a jedan ili možda čak i dva otvorena bivka bez šatora ili vreća za spavanje na temperaturama ispod -25 ° C i jakom vjetru bili su jednostavno previše rizični. Na kocki je daleko više od prstiju na nogama i rukama. Iako se takva odluka ne donosi lako, složili su se, povlačenje je jedina razumna opcija.

 

Na silasku, austrijanac nepalskih korijena i njegov 53-godišnji partner bili su prisiljeni posegnuti za dugotrajnim "mix rappellingom", otpenjavanjem i prijećenjem, i to do kasno u noć kada su dosegli svoj bivak koji im je ponudio utočište od hladnoće. Trećeg dana, visoki rizik od odrona prisilio ih je čekati zalazak sunca u kasnim poslijepodnevnim satima prije nego su krenuli u završni spust.

"Da smo se popeli na vrh, naš uspon bi bio savršen" rezimira David Lama, koji je posjetio očevo rodno selo tijekom ekspedicije. "s druge strane, još uvijek imamo naše prste. Na putu prema dolje, grijali smo ih džepovima. Oni će sigurno biti korisni na našem sljedećem pokušaju, koje smo postavili kao cilj za sljedeću godinu." 


 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.