Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Male planine za veliku avanturu
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Dario Majetić   
Petak, 16 Svibanj 2014 18:51

Iće Haggis i pripadajući prilog pire od crvene repe i skuhani krumpir služe se na nacionalni praznik i narodno veselje svakoga dvadeset petog siječnja od davnog osamnaestog stoljeća.

Mljeveno meso goveda po boji i okusu, ali u rasutoj formi, ponajviše sliči međimurskoj krvavici, u bolognese vizualizaciji nudi sasvim korektan gastronomski doživljaj. Sve u svemu zabavno je biti u Kaledoniji baš na časni svjetovni dan svih Škota u zemlji i inozemstvu Burns Day. Bard iz Ayrshirea Robert Burns bio je istaknuti predstavnik romantizma rođen 1759. godine u Allowayu. Poemama je naglašavao zbirne osjećaje narodnoga bića i uzvisio škotski pejzaž na razinu klasično iracionalnog duha svoga vremena.

Ako izuzmemo prethodno dimenzionirani i dobro izbrendirani stav o toj britanskoj zemlji, ostaje nam za upoznavanje ipak klasična društveno uravnotežena europska zemlja sa svojim vrlinama i manama!

Vrline koje  privlače svake dvije godine penjače iz četrdesetak zemalja smještene su u dijelu zemlje znanom kao North West Highlands. Naime u organizaciji krovne planinarske organizacija, a na temelju kvalifikacija, organiziran je susret u širim razmjerima znan kao British Mountaineering Council's 2014 International Meet.

 

Ove godine, u siječnju nas je bilo odasvud – iz Finske, Poljske, Japana, Hrvatske, Južne Afrike, Češke Republike, SAD-a, Bugarske, Danske, Njemačke, Mongolije, Norveške, Srbije, Kanade, Slovačke, Izraela, Nizozemske, Slovenije, Francuske, Latvije, Italije, Novog Zelanda, Mađarske, Irske, Portugala i  Švedske.

Do mjesta Glenmor Lodge doputovao sam različitim vrstama prijevoza! Od Osijeka do Zagreba po siječanjskoj mećavi jedva me dovezao legić. Od Zagreba preko Londona do Edinburga avion niskotarifac. Naša hrvatska žena Mirna Marković-Irwin i suprug joj Dawid pokupili su me u glavnom gradu pa smo se autom provozali do Pertha. Uz put malo smo ćaskali o stvarima,  Glasgowu, Dundinu, narodnoj politici i tako o  tim relaksirajućim temama u koje se  uvijek ušulja i nogoš. Kroz nogometni kontekst zanimljiva je priča o huliganima koja se nadovezuje na planinare! Tamo ti članovi huliganskih skupina i pridruženi im simpatizeri svi odreda kao kojekakva ulična narodna armija nose nepromočivu jaknu proizvođača Berghaus, model Mera Peak, ali ipak svoju grupacijsku podjelu izražavaju kroz crvene, plave i sive boje toga, za radnički standard, relativno skupog Hard Shella!

 

Sutradan sam već u centralnoj zgradi željezničkog kolodvora Perth sat vremena čekao vlak. Baš kada je kompozicija ulazila u stanicu, a dokoni željezničari igrali zidni pikado, na nekom kanalu odnarođenog BBC-a je išao film "Iz Rusije s ljubavlju" u onome trenutku kada slična kompozicija, starijeg datuma proizvodnje, ulazi na legendarni kolodvor Zagreb na svom Orient Exspress tračnom koridoru. Osvrnuh se oko sebe zbunjen. Pomislim što ti tu možeš! Bond će zauvijek dobivati sve opasne borbe! Možda je i neka zavjera? James, Ja osobno, Britanija, Hrvatska, Rusi, Ukrajinci, Krim, Tatari,  Organizacije!
Oh Kriste! Avaj, odo u planine tamo je šarenije! Scot Railway dupke je pun! Hvatam mjesto uz prozor i prizori  pejzaža izmiču brzinom vlaka! Jezera, pašnjaci, ovce, tu i tamo krave, kuće bijele i ciglaste fasade s tamnim krovovima, pokoji dvorac, zamak i utvrda na jezeru. 

Mi međunarodni gosti penjali smo u skladu sa svojim mogućnostima s našim britanskim domaćinima. Penjali smo svaki dan u specifičnim vremenskim i stijensko-lednim uvjetima.

Nadmorska visina i blizina Atlantskog oceana ovdje stvaraju  klimatske uvjete savršene za penjanje po zimskim linijama i smjerovima. Više od sto godina ovdje stasaju generacije otočkih lednih penjača koji su unaprijedili kulturu alpinizama i kombiniranog penjanja od azijskih Himalaja do antarktičkih Ellsworth planina.

 

Zimsko penjanje iliti eng. Colod climbing u lancima Highlandsa pomalo je nastrano u odnosu na klasično alpsko, sportsko i tehničko penjanje. Penjački smjerovi su kratki, a pješačko planinarski pristupi vrlo dugi. Vrijeme je gotovo uvijek loše!? Prvi penjački dan za pridošlice bio je šokantan jer nas je dočekao orkanski vjetar brzine 140 km/h, što za Marka, moga penjačkog domaćina, tu lokalca iz Dunedina nije bilo ništa novo niti previše zanimljivo! Sleđeni i bez mogućnosti da se zaklonimo na pristupu i odstupu koristili smo posebnu prevlaku tzv. bivak vreću  koju smo prebacili preko glave i u njoj popili tekućine i pregrizli nešto. Kompas i karta specijalka na ovom području su obavezni za orijentaciju. Daljnjih šest penjačkih dana imalo je sličnu mikro klimu, ali je vjetar bio nešto podnošljiviji i jurio je kroz zrak između 60 i 100 km/h. Svaki dan je na pristupu padala kiša, iznad malo više uvijek u nekoj količini snijeg. Invernooki, Original-Summer route, Pateys route, Tower ridge, Original crak route i Pocher Fall smjerovi su koje sam penjao s dva različita domaća partnera. Ovi smjerovi su u Škotskoj gradaciji težine pretežno ocjenjeni sa IV i V i u grubo predstavljaju naklon koji se tu kreće od 80° do 90°. Sve dužine  smjerova osim jednoga  su do 180 metara. Tower ridge u lancu Ben Nevis  je najduža Škotska ruta! Dva kilometra dug i 600 metara visok smjer kojega su još davne viktorijanske 1894. godine zimi popeli momci Norman Collie, Godfrey Sollye i Josep Collier. Tada s onakvom opremom to je bio podvig ravan sadašnjem skoku Felixa Baumgartnera s ruba svemira! Sada u našim  uvjetima, s dobrom tehničkom opremom i zaštitnom odjećom, to je interesantna cjelodnevna tura  srednje zahtjevne težine i orijentacije u kojoj se sa smješkom penju čak i ravničari. Snijeg koji pada bilo kada tijekom godine, a konstantan je od listopada do travnja, spomenuti vjetrovi i visoki tlak zraka stvaraju idealne uvjete za formiranje leda i zaleđenog snijega koji stalno, uslijed gravitacije, curi kroz žljebove stvarajući vjetreno-snježnu pojavu poznatu kao spindrift. To je i svojevrsni okvir za definiranje brzine vjetra od najmanje 20.07 m/s

 

Dan na sjeveru je kratak, uvjeti u stijeni su teško predvidivi, a penjačka etika puritanski stroga. Bušenje stijene radi postavljanja  međuosiguranja ovdje je drži vulgarnim! Često vas lokalci, kada opisuju brtanski stil penjanja pitaju: Koliko mjesta na zemlji ima gdje se prije zore probudiš u svome krevetu, tijekom dana doživiš cjelovito zimsko-penjačko iskustvo pa se navečer vratiš doma na počinak?

Gruba podjela penjača u Škotskoj odnosi se na zapadnu i istočnu školu. Zapadnjaci su se kalili u lancima Ben Nevis i Glen Coe, a istočnjaci u Cairngormsu. U potonjem je već sredinom '50. razvijeno zahtjevno mix penjanje do ocjena M6, iako je tadašnja oprema bila usporediva s današnjom nešto kao bečka kočija s Audijem iz Ingolstadta. Taj nedostatak opreme razvio je kod ovdašnjih penjača izuzetnu snagu psihe, izdržljivost  i opću snagu koja se prenosila na nove mlade snage koje su fabricirale penjače vrhunske tehnike i senzibiliteta. Malo su tu pomogli i kalifornijci 1970. kada je u High Lands došao penjati neprikosnoveni Yvon Choninard. Pokazao im je cepine sa zakrivljenom drškom i izrađene od boljeg čelika. Domoroci su se čudili kao i primati monolitu u 2001: Odiseji u svemiru, ali su ga prihvatili prije nego oni Teoriju o širenju svemira.

 

Valja istaknuti još planinski lanac Torridon smješten na samom sjeverozapadu koji  kroz brošure i razglednice reklamira Škotsku personificirajući ukupnost ljepote otočke prirode.

Kako je i red, ovdje je sve naj-naj pa tako i najljepši i najduži zaleđeni slap u zemlji  überklasični Pocher Falls koji je u vertikali od 180 m prepolovio planinu Liathach. Zahtijevan je za popeti jer je većinom okomit, a tek ponegdje spušta naklon na osamdeset stupnjeva. Tamnosivo nebo, bezbroj jezera i  fjordovi sijeku teren na međi planina i dolina. Pješčenjačka stijena i ocean pod leđima ambijent je koji nadahnjuje. Sjeverac taman toliko jak da s pučine nosi sol.

Kretanje u lednoj vertikali i okrepljujući morski zrak, povratak preko vrha i jaruga do pojasa gdje se led i snijeg tope u potoke i bare stvarajući blato iz kojega raste samo žutosmeđi busen trave kojega pasu jeleni i po njemu poskakuju i iscrpljujuće jure kunići ostaje kao vječni zalog ovog krajolika ukupnosti svjetskog prostranstava.

Dario Majetić
PD „BRŠLJAN-JANKOVAC“, Osijek 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.