Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Monika Kambič u Slovenskom domu
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Marko Vuković   
Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 13:10

U četvrtak, 19. travnja 2012., nastavlja se ciklus Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu. Zagreb će posjetiti Monika Kambič. Ulaz je slobodan a predavanje uz projekciju fotografija počinje u 19h.

Životna priča Monike Kambič započela je u Argentini gdje je provela djetinjstvo i školovala se. Ukoliko se može vjerovati poslovici kako „jabuka ne pada daleko od stabla“ dalo se naslutiti da će ta priča imati dinamičan rasplet. Njen otac, Boris Kambič, poznat je u Hrvatskoj kao autor Mosoraškog smjera, pakleničkog klasika popetog davne 1957. godine. Iako je rođen u Splitu, gdje se aktivno bavio alpinizmom od 1954. godine, Boris Kambič (a ne Kambić kako se često navodi u penjačkim vodičima) je po narodnosti Slovenac koji je spletom okolnosti šezdesetih godina završio u emigraciji u Argentini. Monika je pak u Sloveniju doputovala 1994. godine na stipendiju za postdiplomski studij arhitekture i ostala sve do danas. Odmah po dolasku, u potrazi za alternativom wind-surfingu kojim se bavila u Argentini, upisala je alpinističku školu i prepustila se zovu stijene. Tako se jabuka dokotrljala u podnožje Kamniških alpa i posadila nove korjene. Danas je Monika majka troje djece i jedna od ponajboljih alpinistica u Sloveniji. 

Već i letimičan pogled na penjački karton Monike Kambič dovodi do zaključka da ima dvije izrazite ljubavi: granit i domaći vapnenac. Gotovo sve ekspedicije na kojima je sudjelovala imale su za cilj visoke granitne stijene. Tu su svakako najviše odjeknuli usponi u Patagoniji i to onaj iz 2004. s Tinom Di Batista kad su se kao prvi ženski navez popele na Fitz Roy te uspon iz 2005. s Tanjom Grmovšek na Cerro Torre. Ljubav prema granitu može se slijediti i kroz popis smjerova koje je popela u stijenama koje okružuju Chamonix, na Aljasci, u Karakorumu, Indiji ...

 

Iza nje je preko 700 uspona i 12 ekspedicija a čini se da i danas penje s jednakim žarom kao i kad je počela. Njeno ime se gotovo redovito spominje u Alpinističnim novicama,  tjednom pregledu značajnijih aktivnosti na penjačkoj sceni u Sloveniji. Iako tvrdi da ne voli trenirati, kako se izvlači na iskustvo te da je najvažniji mišić u alpinizmu mozak jasno je da održava visoku razinu upravo zahvaljujući stalnoj aktivnosti u lokalnim stijenama. Privlače ju sjeverne stijene Triglava, Travnika i Mangarta gdje je ponovila nekoliko respektabilnih smjerova. Svoj trag ostavila je i u osunčanoj južnoj stijeni Skute gdje je penjala prvenstvene smjerove u navezu s Klemenom Malim.

Na pedesetu godišnjicu prvenstvenog uspona u Mosorašu 2007. godine izvela je zanimljiv poduhvat. Povela je oca Borisa i kći Alenku u jubilarni uspon tim smjerom i tako spojila tri generacije Kambiča. Iz izvještaja s tog izleta  saznajemo neke zanimljive detalje o prvenstvenom usponu:

„Tata nam je pričao da su on i Kulić tada bili tečajci u AO Mosor. Čekali su u Paklenici instruktore iz AO Velebit kako bi zajedno popeli prvenstveni smjer u Anića kuku. Ali pošto su stigli tri dana ranije i bilo im je dosadno rekli su – ajmo malo pogledati .... Oduvijek sam pretpostavljala da su u najtežoj dužini, u pukotini, koristili drvene kajle za osiguravanje, ali ne: sa sobom su imali samo 10 klinova i najlonsko uže zaostalo iz drugog svjetskog rata. Penjali su naravno u gojzericama.“

Nakon izvrsnog predavanja Marka Prezelja ovo je drugo gostovanje u sklopu Alpinističkog četvrtka u Slovenskom domu. Ukoliko se potvrdi interes publike za ovakva događanja, ciklus će se nastaviti i na jesen kad se planiraju gostovanja Luke Krajnca, Andreja i Tanje Grmovšek te Andreja Štremfelja. Ovu informaciju treba uzeti s rezervom jer gostovanja još uvijek nisu potvrđena već tek načelno dogovorena. Hoće li se ciklus nastaviti ili ne ovisi o odazivu publike i atmosferi 19.4. Smatrajte ovo pozivom na mobilizaciju. Potvrdite dolazak na Facebook-u, shareajte event, pozovite prijatelje ...

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.