Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Najmlađa i najstarija članica ekspedicije na Južnom sedlu
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Ponedjeljak, 25 Svibanj 2009 16:29
Najmlađa i najstarija članica ekspedicije na Južnom sedlu
Ena Vrbek (23) iz Zagreba i Milena Šijan (40) iz Splita, obje članice Hrvatske gorske službe spašavanja, od podneva borave na Južnom sedlu (7920 m) i pripremaju se za noćašnji odlazak prema vrhu Mount Everesta. Zajedno s Vedranom Simičević iz Rijeke, oko šest sati ujutro krenule su iz Logora 3, no zbog manjih zdravstvenih tegoba koje su usporavale cijelu skupinu, Vedrana je odlučila da ih ne zadržava, vratila se prema Logoru 3 i kroz neko vrijeme nastavila prema Logoru 2 u kojem se nalaze dr.Lana Đonlagić i Sunčica Hraščanec. Nije ništa ozbiljno, jer bez problema je sama sišla po strmoj Lhotse padini.
Istovremeno u šest sati ujutro s Južnog sedla počele su silaziti Darija i Iris Bostjančić. Prema uputama, ali i svojim odlukama, silaze vrlo polako i oprezno, jer su jako umorne; osim noćenja na Logorima 2 i 3 prilikom uspona i noćašnjem boravku na Južnom sedlu gdje nije ni moguće zaspati, već su 130 sati na nogama i treba paziti na svaku sitnicu na silazu niz 1500 m visoku ledenu stijenu između sedla i Logora 2. U ovom trenutku došle su u Logora 2, gdje će ostati do prekosutra da se dobro odmore prije silaska u Bazni logor.

Ena i Milena na Južno sedlo su stigle za vrlo dobrih šest sati, dobro se osjećaju i izuzetno su motivirane za daljnji uspon prema vrhu. Na sedlu ih je dočekao naš sirdar Lakhpa Norbu Sherpa koji je jučer bio na vrhu, ne samo s Darijom i Iris, već i svojim bratom Nawangom. Dakle istovremeno su u istoj skupini na vrhu bile dvije sestre i dva brata, što isto nikada nije zabilježeno. No, Lakhpa se sprema napraviti još nešto, a to nikada nitko nije ni pokušao. Pojedini Sherpe uspjeli su se popeti u istoj sezoni na vrh Everest i po dva puta. Ali, svi oni vratili bi se u Bazni logor, odmorili koji dan i išli ponovo na vrh. Tek pojedini od njih to su učinili, da su se odmarali u Logoru 2 i ponovo krenuli gore. Lakhpa je nakon jučerašnjeg uspona, ostao na Južnom sedlu, danas dočekao Enu i Milenu i noćas želi s njima ponovo na vrh Mount Everesta kao dodatna sigurnost zbog svojeg iskustva (na vrhu Everesta bio je već 10 puta i ima još 10 uspona na vrhove preko 8000 m). Već se 53 sati nalazi u tzv.“zoni smrti“ iznad 7500 m i trebao bi tamo ostati najmanje i sljedećih 40, a to se još nitko nije usudio učiniti.Da započne s Južnog sedla njegov uspon, ali i Enin i Milenin, ima iste šanse kao neki dan i onaj od prve skupine, dakle 50:50. Vremenski uvjeti nisu dobri, opet se pojačao vjetar, ali i naoblaka, a neki fenomeni u atmosferi najavlju ozbiljno pogoršanje vremena, pa čak i početak monsuna 26.svibnja. Odluka o polasku ili ne s Južnog sedla bit će donesene u osam navečer.

I malo pod razno. Sve članice ekspedicije zahvaljuju se na čestitkama za jučerašnji uspon, posebno se zahvaljujemo na porukama jer su nam veliki poticaj da sve završimo na najbolji način. Jučer nismo mogli staviti vijesti na vrijeme, jer kao ni vi nismo mogli otvoriti web stranice HPS-a. Saznali smo da je u isto vrijeme bilo i 800 klikova, pa se server tri puta srušio, a preko dana je zabilježeno 22.000 posjeta stranici. Što danas kasnimo, drugi je razlog. Čekamo da se sve skupine smjeste po logorima, pa da i to javimo. U međuvremenu, pošto imamo internet i satelitske telefone, članice ekspedicije preko Facebooka i telefona podijele pokoju svježu informaciju iz BC-a sa svojima, te je i prije ovog izvještaja procurilo da su na Južnom sedlu samo Ena i Milena, a neki su to nadogradili da su već došle i na vrh Everesta i to stavili na internet.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.