Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Održano otvoreno prvenstvo u lednom penjanju
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 27 Studeni 2015 14:43

Ove subote (21.11.2015) Bjelovar je bio domaćin 3. kola hrvatsko-slovenskog otvorenog prvenstva u lednom penjanju.

Događaj je organizirao Sportsko penjački klub Grip iz Bjelovara, Hrvatski planinarski savez, Komisija za alpinizam HPS-a i Planinska zveza Slovenije. 

Kao i inače, glavni i odgovorni na ovom 3. kolu natjecanja bio je Siniša Atlija koji je bio službeni postavljač smjerova i sudac na natjecanju. 

 

Dry tooling

Za one koji ne znaju, radi se o natjecanju u dry toolingu, odnosno simulaciji lednog penjanja koje se na razini Hrvatske održava već duži niz godina. Unazad nekoliko godina, ovo natjecanje je prošireno na susjednu Sloveniju gdje već postoji velik broj aktivnih lednih penjača.

Ledno penjanje razvilo se iz alpinizma kada su penjači morali savladati određeni dio zaleđene stijene. Zbog toga su morali pronaći tehnike i načine savladavanja kao i najpraktičniju opremu za penjanje leda. S vremenom i razvojem penjanja, led je postao nešto što su penjači željeli penjati. Uskoro su počeli tražiti nove izazove, i tako je rođeno kombinirano penjanje (mix). Radi se o vrsti penjanja pri kojoj se dijelom penje po ledu, a dijelom po stijeni, tj. gdje se zaleđeni dijelovi stijene spajaju dijelovima po suhoj stijeni, a sve sa potpuno istom opremom - onom za ledno penjanje. Na kraju je nastao dry tooling - penjanje alatima po suhoj stijeni, isprva kao trening za kombinirano penjanje, a sad već kao disciplina u kojoj je moguće naći najteže penjačke probleme.

Bjelovar je ove godine 9. put domaćin ovakvog natjecanja i može se pohvaliti jednim od najboljih poligona za vježbanje i natjecanje u ovom dijelu Hrvatske: Vodotornju koji svojom visinom i konstrukcijom omogućuje postavljanje svih vrsta penjačkih smjeri i problema. 

Tradicionalni događaj u Bjelovaru

Pripreme za natjecanje odrađene u nekoliko radnih akcija gdje su postavljene smjeri, očišćen Toranj, organizirana klopa i piće, za što je potrebno pohvaliti sve članove koji su pri tome pomogli. 

Poseban doprinos ponovo je dao Siniša Atlija koji je neumorno odradio potrebne zadatke i prisustvao svim radovima. Zajedno sa Sašom Jurićem i Majdom Skračić odradili su zadnje pripreme: postavljanje kompleta i potrebnih užadi, te je sve bilo spremno za nedjeljnu tekmu.

 

Ovo je bilo 9. po redu natjecanje u Bjelovaru, a održano je u muškoj  i ženskoj kategoriji. 

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, jakoj kiši i hladnom vremenu, odaziv penjača bio je velik: ukupno se prijavilo 12 natjecatelja i 3 natjecateljice. U jakoj konkurenciji iskusnih penjača natjecali su se penjači iz Zagreba, Siska, Varaždina, Rijeke te gosti iz Slovenije.

Prvi natjecatelji pristigli su oko već oko 9.00h na Toranj gdje ih je dočekao vrući čaj, kuhano vino i peciva za koje se pobrinuo naš Rudi Oškera koji je ispred Pekare Oškera donirao kruh, peciva i slastice za doručak, a dodatnu energiju dobili smo konzumacijom grickalica i keksa koje je donirao Koestlin Bjelovar.

Natjecanje je počelo oko 11.00h kada su se natjecatelji morali dokazati na kvalifikacijskoj smjeri dužine 30 metara gdje je postavljač Siniša Atlija priredio raznovrsne probleme i tehnike penjanja: od drvenih trupaca, zareza u betonu do penjanja u stropu i prelaska na vrh kupole vodotornja. 

Nakon ždrijeba krenulo je penjanje uz podršku prisutnih natjecatelja i gledatelja. Ove godine kvalifikacijska smjer bila je nešto izmjenjena. 

U finalnoj smjeri, u 8 minuta dozvoljenog vremena potrebno je bilo popeti prevjesni dio koji se sastojao od dugih i teških gibova, te doći do vrha smjeri na drvenom jarbolu. 

Kao i prošle godine, finalna smjer bila je sakrivena ceradom do samog početka finala. Nakon što je finale otvoreno, natjecatelji su imali nekoliko minuta za pregled smjeri, te su se tada zaputili u izolaciju.

Siniša Atlija ponovno je iznenadio natjecatelje sa zahtjevnom, ali zanimljivom smjeri.

Prve su penjale natjecateljice: Maja Vranchich (RAK Rijeka) odlično je penjala i osvojila prvo mjesto. Druga je bila Sanda Baović (AO Željezničar), a treća Suzana Antolin (AO Velebit)

U muškoj kategoriji najbolji je bio Janez Svoljšak iz Slovenije (AO Kranj), koji je jedini popeo finalnu smjer do kraja, i to u odličnom vremenu od 6:49. Drugo mjesto zauzeo je Damir Behlić (SPK RiRock) kojem je vrijeme isteklo na vrhu prevjesne smjeri, dok je treći bio Mario Musulin (SPK Direkt) kojemu je izletio cepin te više nije mogao nastaviti.

Na kraju pobjednicima su uručene medalje i poklon paketi sponzora natjecanja, Koestlina!

Dobra organizacija i penjačko druženje

Za okrepu i održavanje tjelesne temperature odlično je poslužio paprikaš kojeg su ove godine pripremili Tanja i Zvonimir Popović. Sudionici i organizatori se zahvaljuje svim članovima SPK Grip koji su pomogli u realizaciji ovog događaj, Pekari Oškera na donacijama kruha i peciva, Koestlinu i Igoru Horvatu koji je zaslužan za Koestlinove slastice i poklon pakete, Saši Juriću koji se brinuo oko osiguravanja penjača i tehničkih detalja, te proveo cijeli dan na kiši i vjetru ("tko bi me mogao platiti da ovo radim!"), dizajneru plakata Stipi Košćaku i svima ostalima koji su na neki način pomogli u realizaciji ovog događanja i svima koji su došli navijati i gledati natjecanje, kao i lokalnim medijima koji su pratili i promovirali ovaj događaj.

Na kraju, veliko i najveće hvala Siniši Atliji koji je ponovno uložio ogroman trud i pregršt vlastitog vremena i materijala kako bi priredio smjeri za održavanje Kupa.

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.