Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Team Croatico
(Rejting 0 od 5)
Alpinizam
Autor: Elvis Vikić   
Četvrtak, 01 Kolovoz 2013 12:13

Sedmero članova Riječkog Alpinističkog Kluba, Zorana Težak, Marko Buljan, Nino Zorzenon, Ivan Vidić, Vedran Devčić, Tonči Sorić i Elvis Vikić  sletili su 06.07. na 4000 metara visok aerodrom u mjestu El Alto kod La Paza i počeli svoju penjačku avanturu.

Nakon privikavanja na visinu, na redu su bili prvi, pripremni usponi.  Prvi cilj  Cerro Arkiata (5661m) popelo je 5 članova ekspedicije, Buljan, Vidić, Devčić, Sorić i Vikić. Na slijedeći vrh Nevado Mururata (5868m) zbog pretoplog vremena i nestabilne podloge na ledenjaku morali su odustati 100 metara ispod vrha.

Nakon kratkog odmora u La Pazu "team Croatico", kako su ih lokalci prozvali, odlazi u čarobnu dolinu Condoriri gdje se drugi dan preko strmog ledenjaka uspješno penju na vrh Tarija (5060m) i prvi puta okom sreću s novim izazovom, prekrasnim vrhom Pequeno Alpamayo (5370m). Odluka je pala, idući dan kreće se na  Pequeno.

Malo iza ponoći, kako to obično biva u ovim usponima, ekipa preko Tarijena kreće na strmi (na vrsnom djelu 60-70 stupnjeva) greben Pequena Alpamaya. Već nekoliko sati kasnije svih sedam članova riječke ekspedicije stoji na ovoj prekrasnoj piramidi.

 

Idući dan, iako planiran kao dan odmora, odlučuju se za pohod na vrh Austria (5085m) na kojem ih hvata grmljavina i nevrijeme. Na sreću, vremenske nepogode im ipak daju dovoljno vremena za foto session prije brzog silaska u dolinu gdje ih je dočekala nova snježna podloga. 

Kao posljednji cilj petero članova, Buljan, Težak, Vidić, Zorzenon i Vikić, popelo se na vrh Mirador (5226m) i time okončalo penjački dio priče u ovoj dolini. A da ne bude sve u penjanju pobrinuli su se Vidić i Vikić koji su se i okupali u ledenjačkom jezeru koje krasi ovu dolinu na 4700 m nadmorske visine.  

 

Nakon dva dana, ali ovaj put stvarnog odmora, "team Croatico" odlazi u selo Pinaya, polaznu točku za uspon na vrh Illimani koji dominira nad La Pazom. Illimani je razdjeljen na pet vrhova, a cilj tima je onaj najviši, Pico Sur. Drugi dan, nakon što zbog visinskih problema Vedran odustaje, šest članova diže visinski logor na 5400 m. U 3:00 po izrazito hladnom vremenu šest RAK-ovaca kreće i pomalo probija svoj put da bi u 10:00 stajali na vrhu visokom 6439 m! Na vrhu je stajao i Marko Buljan kojem je tek 19 godina što ga čini jednim od najmlađih Hrvata na ovakvim visinama.

Team Croatico stekao je poštovanje lokalaca i drugih penjača time što su jedini tim koji u tom trenutku nije koristio usluge vodiča i visinskih nosača već su sve uspone odradili potpuno samostalno i to s prosječnom težinom ruksaka od oko 30kg.

Trenutno se društvo odmara u La Pazu, obavlja shoping i sprema se za sutrašnji biciklistički spust po tzv. Cesti smrti. Plan im je provesti još par dana u turističkom razgledavanju te povratak u Rijeku 8. kolovoza, a mi čekamo njihove detaljnije priče i fotografije  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.