Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Devastacija unutar NP Paklenica
(Rejting 0 od 5)
Sportsko penjanje
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 16 Travanj 2012 11:38

Uprava nacionalnog parka Paklenica je danas započela betonizaciju površine 5-6 kvadratnih metara koja će služiti za pozicioniranje vanjske klima jedinice za podzemne prostorije u blizini. 
Kućica visine 2-3m će se niknuti na betoniziranoj plohi, naslanjat će se na samu stijenu, a cilo područje ljuske će se navodno zazidati. 

Da, radi se o poznatoj ljusci u Paklenici di se nalazi jedan od najpoznatijih smjerova u ovom dijelu Europe -  Il Marattoneta, remek djelo legendarnog Manola iz 1987. godine! Lijevo i desno od njega su i dva nikad ispenjana projekta Tadeja i Manola.
Zvuči nevjerovatno da se uprava jednog nacionalnog parka na ovaj način odnosi prema svojoj kulturno-povijesnoj baštini i ovo je slučaj koji zaslužuje da se prijavi svim nadležnim institucijama! Penjačka zajednica je odlučna da se ova devastacija na vrijeme zaustavi i u ovim trenucima vijest se širi munjevitom brzinom. Hrvatski planinarski savez, Hrvatska gorska službe spašavanja, Komisija za sportsko penjanje, Komisija za alpinizam i većina hrvatskih penjačkih klubova je već najavila prosvjedne note, a u akciju će se uključiti i sve domaće te neke relevantne svjetske penjačke stranice (planetmountain.com).
 
 

Virujemo da će uprava prominiti odluku i nać kompromis na zajedničko zadovoljstvo. Paklenica je uvik bilo misto koje je živilo za penjače i za kojeg su penjači živili - nemojmo dopustit da se ta simbioza naruši! Čuvajmo našu baštinu! 

Ovaj članak, prenesen je sa službene web stranice SPK Marulianus. U međuvremenu, Komisija za sportsko penjanje HPS-a kontaktirala je upravu Nacionalnog parka Paklenica, poslala prosvijedno pismo, a o navedenoj devsataciji obavijestila Ministarstvo kulture, Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo turizma i veće televizijske kuće.
Uz burnu reakciju Komisije i velikog broja penjača ponaosob, koji su Upravu NP zasuli mailovi i telefonskim pozivima, uprava parka je reagirala i upravo sada ide na uviđaj.
Nadamo se da će ovaj protest uroditi plodom, i zaustaviti tu nerazumljivu devastaciju.  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.