Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ima 10 godina i najjača je penjačica na svijetu
(Rejting 5.00 od 5)
Sportsko penjanje
Autor: A.M.   
Nedjelja, 01 Travanj 2012 20:30

Ashima Shiraishi, desetogodišnjakinja je koja je u posljednje dvije godine popela neke od  najtežih problema Hueco Tanksa, jednog od napoznatijih penjališta u Texasu, a sada je svladavši  Crown of Aragorn ocjene Fb8b zabilježila novi uspijeh kojim se upisala u povijest ženskog penjanja.

Ashima nije obična desetogodišnjakinja, ni obična penjačica. U poslijednje dvije godine  ova djevojčica popela je najmanje osam problema ocjenjenih sa Fb7c+ i više. Početkom ožujka pobijedila je na nacionalnom prvenstvu u svojoj dobnoj skupini  popevši sve probleme na flesh.

Svojim uspjesima Ashima Shiriashi, potresla je ega mnogih poznatih penjačkih imena koji pokušavaju osporiti vrijednost njenog uspjeha, a najbizarnije je tumačenje Jensa Larsena da joj je kao ženi, odnosno djetetu, lakše savladati teški problem.

Ideja da ako djevojka savlada težak uspon to mora biti zbog neke fizičke prednosti, a ne zato što je dobra i utrenirana je prilično šovinistički. Čak da su i te teorije ponegdje točne, nisu primjenjive u ovom slučaju jer smjerovi koje je ona popela nisu teški odraslima ili teški muškarcima, oni su jednostavno teški.

I zaključak da je dobra, jednostavno zato što je dijete, a  da će problemi nastati odrastanjem također ide protiv dokaza, jer na primjeru Davida Lame, Chrisa Sharme ili Adama Ondre koji su svoje prve teške probleme popeli kao djeca,  vidimo da danas penju sve bolje. Jednostavno ne postoji razlog vjerovat da će s Ashimom biti drugačije. 

Ona penje teže od većine odraslih osoba i u svojih 10 godina života popela je probleme od kojih su se mnogi profesionalni penjači okrenuli. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.