Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
LOGOR 1 U FUNKCIJI, LOGOR 2 SPREMAN
(Rejting 0 od 5)
The Big Trip
Autor: Tea Đurek   
Subota, 18 Travanj 2009 13:44
himalajski_dnevnik/logor/09.jpg">
Sažetak izvještaja dvadesetipeti dan od polaska iz Zagreba i deseti dan od postavljanja Baznog logora (5380 m) na moreni ispod Mount Everesta je sljedeći: Bazni logor potpuno je u funkciji sa svim potrebnim zalihama opreme, hrane i goriva za najmanje 40 dana, odnosno do kraja ekspedicije.
Postavljen je Logor 1 na 6065 m i u njemu su već prespavale Darija i Iris Bostjančić, Vedrana Simičević i Jana Mijailović. Noćas će to učiniti i Milena Šijan, Ena Vrbek, dr.Lana Đonlagić, Josipa Levar i Sunčica Hraščanec. Dio opreme već je i na mjestu Logora 2 (6500 m).


Ledeni slap


Darija slavi rođendan


Prolaz kroz zlogasni Ledeni slap (Ice Fall) ispao je tehnički jednostavniji od svih kod kuće utreniranih manevara, međutim i dalje je rizičan ukoliko se u njemu sporo kreće  ili penje u doba dana kada se zbog viših temperatura mjenja njegov oblik.


Pogled iz logora 1 prema Lhotseu

Djevojke Ledeni slap bez ikakvih problema prolaze za odličnih pet sati iako je u njemu akumulirano 900 visinskih metara uspona i 200 m silaza na udaljenosti od oko 7 km. Putem se prelazi tridesetak ljestvi koje premošćuju više stotina metara duboke ledenjačke pukotine.


Prva faza juhe


Prolaz kroz ledeni slap

U narednim danima spavat će se još jednom u Logoru 1, zatim u Logoru 2, a  krajem travnja već i u Logoru 3 na 7470 m, naravno ako se ne dogode neke drastične vremenske promjene. U prvoj polovici svibnja trebali bi se steći svi logistički i aklimatizacijski preduvjeti za postavljanje zadnjeg visinskog logora na Južnom sedlu (7920 m) i pokušaj uspona na vrh Mount Everesta (8850 m).


Čep u slapu


Pa po lojtrici gor


Pa po lojtrici dol


Jučer je održan sastanak svih 28 voditelja ekspedicija čiji su planovi usponi na Mt.Everest i Lhotse po raznim smjerovima i dogovorena je suradnja u fiksiranju 19.000 m užeta od Logora 2 do vrha, medicini, koordinaciji uspona, a razmjenjen je i popis svih radio frekvencija u slučaju pomoći. Danas će se uz Bazni logor zajednički izravnati teren za heliodrom.


Zadnja lojtra


Postavljanje logora 1

Sve članice ekspedicije (i jedan član) zdravstveno i kondicijski su u vrhunskoj formi, prehrana je na visokoj razini; jedini problem su česti kvarovi generatora što nije ni čudno jer su temperature i ispod minus deset, no danas je naručen novi generator iz Kathmandua koji će stići u Bazu za pet dana, a od tada pa sve do kraja ekspedicije uspostavit će se stalna satelitska 24-satna internet veza, pa će svi koje to zanima gotovo trenutno znati što se kod nas događa.

Darko
 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.