Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Logor 2: tisuću metara bliže vrhu
(Rejting 0 od 5)
The Big Trip
Autor: Tea Đurek   
Četvrtak, 23 Travanj 2009 15:33
himalajski_dnevnik/logor2-2/14.jpg">
Prva grupa u sastavu sestre Bostjančić, Mijailović, Levar i Simičević vratila se danas, nakon tri dana provedena na planini, natrag u bazu (BC). Na logoru 1 (6000m) proveli su neplanirano dva dana jer ih je u cilju da u utorak 21. travnja dođu do logora 2 (6350m) spriječilo iznenadno noćno urušavanje dijela ledenog slapa zbog kojeg skoro nitko, pa ni Sherpe koje su trebale podignuti „Dvojku“, u utorak nije prošao „Ice Fall“.
Prva grupa u sastavu sestre Bostjančić, Mijailović, Levar i Simičević vratila se danas, nakon tri dana provedena na planini, natrag u bazu (BC). Na logoru 1 (6000m) proveli su neplanirano dva dana jer ih je u cilju da u utorak 21. travnja dođu do logora 2 (6350m) spriječilo iznenadno noćno urušavanje dijela ledenog slapa zbog kojeg skoro nitko, pa ni Sherpe koje su trebale podignuti „Dvojku“, u utorak nije prošao „Ice Fall“.


Logor 1 s pogledom na Lhotse face


Thuraye na djelu

Nakon što su „Ice Fall doktori“ popravili oštećeni dio ledenog slapa, prva skupina nastavila je po planu i jučer nakon nešto više od dva sata nakon kretanja iz „Jedinice“ stigla u „Dvojku“. Drugi logor, okružen Nuptseom, Zapadnim ramenom Everesta, Lhotseom i smješten na moreni već vrlo blizu ledenoj padini (stijeni) Lhotsea (Lhotse Face), od sad pa na dalje služit će hrvatskoj ekspediciji kao tzv. „napredni bazni logor“, odnosno tzv. ABC.


Nađena žena jeti

To bi značilo da je jučer tamo došao i kuhar, pored četiri šatora podignuta je i mala improvizirana kuhinja, a uskoro bi trebao doći i veći šator koji će služiti kao blagovaona. Nakon što su dva dana kuhale juhice i taglianete na mini kuhalima na „Logoru 1“, po popriličnom vjetru koji ne dozvoljava puno izlazaka iz šatora, dolazak na „Logor 2“ na koji su doteglile svaka po 13, 14 kila osobne opreme i visinskih vreća, popraćen s nepalskim čajem s mlijekom i ukusnim kuhanim obrokom ekspedicijskog kuhara, djevojkama je bio neopisivi gušt.


Javljanje u bazu


Pukotina

Nakon što su pomogle Sherpama Lahkpi i Pasangu da podignu šatore „Logora 2“, uživale su u pravom pikniku s pogledom na Western CWM, Lhotse i Everest. Danas je na „Dvojku“ – ponovo, nakon provedene noći na „Jedinici“, došla druga grupa – Šijan, Vrbek, Đonlagić i Hraščanec koja će uz Sherpe još dodatno poraditi na njegovom uređenju. Idući put, naime, negdje oko 27. – 28. travnja najvjerojatnije će oba tima tamo provesti nekoliko dana čekajući svoj red da provedu noć u „Trojci“.


Put prema logoru 2


Pogled prema logoru 1

A što se pak tog, po mnogima za izradu i spavanje najnezgodnijeg visinskog logora tiče – obzirom da je smješten u drugoj polovici ledene strmine „Lhotse Face-a“, put do njega trebao bi biti ustanovljen možda čak i sutra. Neumorne Sherpe već su danas bile u „izvidnici“ i rezervirale mjesto za dva šatora. Time započinje treća faza ekspedicije, u kojoj kreće najzahtjevniji dio uspona, preko Lhotse Facea, stjenovitog „Žutog pojasa“ i Ženevskog rebra do Logora 4 na tzv „Južnom sedlu“ (7900m).


Prelaz preko pukotine


Logor 1

Što se hrvatskoj penjačkoj ekipi više otkriva pogled na ove znamenite dijelove rute uspona na Everest, sve je jasnije da je za sada ove godine puno više stijena tamo gdje je nekad bilo više snijega i leda, što uznemirava mnoge ekspedicije podno Everesta, jer takvo stanje stvari dosta otežava uspon i komplicira „fiksiranje“, odnosno osiguravanje fiksnim užetima, pojedinih dijelova puta. U hrvatski su BC počeli stizati i prvi izvještaji DHMZ-a, a oni za sada i dalje najavljuju dobro vrijeme.


Piknik u logoru 2


Logor 2

Sve u svemu, posljednjih je dana, što na Logor 1, a što na Logor 2 otišlo oko 250 kila opreme, isprobane su veze preko radio stanica i satelitskih telefona na visini, a sve su se djevojke dodatno dobro aklimatizirale do visine od 6400 metara. Zdravlje i dalje služi cijelu ekipu, pa dok ovih dana i druge ekspedicije oformljuju prva dva visinska logora, mnogi penjači iz raznih zemalja zavidno gledaju hrvatske alpinistice dok savladavaju razdaljine između pojedinih dionica i brže no što govore prosječna vremena zapisana u mnogim knjigama o Everestu.


Logor 2


Lhakpa i Pasang (Jovanni)
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.