Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Dr. Ivo Orlić:: 26 mjeseci lutanja oceanima svijeta
(Rejting 1.57 od 5)
Jedrenje
Autor: Katja Krasko   
Ponedjeljak, 06 Veljača 2006 01:00
Dr. Ivo Orlić napustio je svoju briljantnu karijeru sveučilišnog profesora nuklearne fizike, kupio brod i oplovio svijet. Nakon više od dvije godine plovidbe koja je trajala od 2003. do 2005, i 40.000 prijeđenih milja, Ivo Orlić slavodobitno se vratio u luku svoga rodnoga Krka kao jedan od iznimno rijetkih morskih vukova koji su uspjeli oploviti svijet.
Mnogi maštaju da bi odvezali svoj brod od rive, mnogi od njih su svoj poriv našli u Horvatovoj knjizi "Besa", koja vas jednostavno impresionira i povede u neki "plavi film". To traženje obećane zemlje, čežnja za daljinama, put u "zemlju prek mora, v zemlju gdje je toplo kak vu krušnoj peči, a sunce velko kakti mlinski kamen", kako bi već u mladosti rekla barbi Joži njegova baka. Nađete se u "stanju Fiu", kojeg Joža Horvat opisuje kao stanje kad "je vrijeme da se krene".

- U zapadnoj kulturi to je stanje, ta velika želja da se ispušeš grijeh - govori dr. Orlić. Samo odabrani mogu to napraviti, i rijetki su uspjeli.

{mosgallery}Moderni nomad
"Put oko svijeta u 80 minuta" naziv je predavanja dr. Orlića, u kojem je sažeo svoja iskustva s te, po mnogočemu jedinstvene i gotovo neponovljive avanture.

- Bilo je lijepo i neponovljivo. Ne bojim se mora. S morem se možeš boriti i nositi ako ga respektiraš, što sa ljudskom zlobom i glupošću najčešće i nije uvijek moguće - ovim je riječima dr. Orlić opisao najbitniji zaključak do kojeg je došao na putu.

Dr. Ivo Orlić opisuje se kao "moderni nomad". U svom je životu živio u Amsterdamu, gdje su mu rođena i djeca, zatim u Hrvatskoj, predavao je na University of Singapur, a danas živi u Australiji.

- Nagovarao sam suprugu, isto fizičarku, da bi jedrima krenuli na put oko svijeta, ali odgovor je uvijek bio - slijedeće godine. Na kraju me pustila, sa željom da mi se pridruži samo u uvalama - smije se dr. Orlić.

I tako se "s dozvolom" prije 26 mjeseci otisnuo s rive u avanturu na svojoj jedrilici Fiu. Fiu je jedrilica model Grand Soleil 46.3, koja ima 10 tona i sigurno je jedan od najbržih performance cruisera, što mu je odlično došlo na putovanju. Naime, Orlićeva filozofija je da trebaš imati tako brz brod da plovidbu na oceanima možeš planirati izbjegavajući barem nekoj cikloni.

{mosgallery}40.000 milja u 26 mjeseci
Tijekom putovanja preplovio je 40.000 milja - od Jadrana, preko Mediterana, Atlanika (startali su na regati Atlantic Rally for Cruisers), Kariba, preko Panamskog kanala na Pacifik, od tamo do Galapagosa, Francuske Polinezije, Samoe, Fidžija, Australije, Novog Zelanda, Tonge i Vanuatua. Put su nastavili do Sejšela, Crvenog mora, Grčke i natrag na  Jadran. Gotovo su nastradali već uz Krk, jer je prvog dana bilo olujno jugo prejako za sidro. Početne muke su imali i u Brindisiju, gdje su ispraznili sve baterije tako da nisu mogli ni upaliti motor... Onda su jednom ulili vodu u tank za gorivo… Ali su se onda stvari brzo uhodale.

Posada su mu bili i pustolovci i jedriličari iz cijeloga svijeta. Najviše se bojao gusara, noćnih jedrenja s pasatnim vjetrovima i brige kako nahraniti osam gladnih ljudi na Atlantiku.

- Strah sam riješio tako da je svatko trebao napisati dva prijedloga što bi jeo i kuhao… Nastala je dugačka lista i nakupili smo hrane za šest punih lokica - objašnjava Orlić.

Najviše mu se svidjelo u Islas La Roques u Venezueli, gdje je po njegovim riječima kao u bajci, a kao najgori grad naveo je Colan. Sa sobom nosi zanimljive priče kako su izbjegavali ribarima na putu prema Galapagosu, gdje su neprekidno jedrili u vjetar. I samo su na Galapagosu u jednom danu doživjeli četiri godišnja doba.

{mosgallery}Rušenje vlastitih brzinskih rekorda
Na južnom Pacifiku su, od Galapagosa do Marquesasa, s 3000 NM napravili najdužu oceansku traversadu i za to trebali rekordnih 15 dana. Za laike: svaki dan su, ako izračunamo prosjek, napravili preko 200 milja, što bi značilo od Pule do Dubrovnika. U Tasmanskom moru nisu pali u zloglasne nevere, a najopasniji prijelaz oceana doživjeli su na Indijskom oceanu, gdje ih je uhvatila tropska depresija. Konstantno su imali 45 čvorova vjetra, bilo je jako mokro a lovili su samo s genovom od 5 m2. Prema Australiji su, recimo, samo na flok postigli 17.9 brzine, i tako ostvarili svoj brzinski rekord na putu oko svijeta.

- On je sugestivan. Opasno je razgovarati s njim - rekli su… A mi samo možemo potvrditi da je to sve istina.

- Sjećam se kad smo na Novom Zelandu sidrili u nekoj uvali da bi se sklonili od velikih valova i vjetra od 50 čvorova. Svi smo bili unutra, slušali jaki vjetar i gledali film Nemo - smije se Borut Šuln iz Novog Mesta, koji je jedrio s njim. "Bila nas je groza kad smo nakon te noći na ploteru vidjeli put kojim je tada išao, u sve smjerove, naš Fiu."
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.