Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Posada Tomislava Bašića pobjednici Match Racea Germany!
(Rejting 0 od 5)
Jedrenje
Autor: Zrinka Grancarić   
Utorak, 26 Svibanj 2015 21:41

Prije 20 godina skupina mladića iz Zadra i Splita okupljena u ACI match raceu teamu s Tomislavom Bašićem za kormilom iznenadila je svijet i u nekoliko godina postojanja stekla je mjesto u samom vrhu profesionalnog dvobojskog jedrenja. 

Putevi su im se krajem 90tih razišli, svi su ostali u jedrenju, u raznim funkcijama i opcijama, ali team je prestao postojati. Prije otprilike dvije godine Tomislav Bašić počeo je ponovno graditi hrvatsku ekipu. Krenuli su samozatajno, financirali su se sami, korak po korak potkraj prošle godine ušli na svjetskoj ljestvici među 20 najboljih. Možda je nestalo logistike i financija koje su pratile ACI match race team, ali nije nestalo talenta i znanja. Naprotiv s godinama su sazrijeli.

 

Od 21. do 25. svibnja u Njemačkoj na jezeru Constance jedrila se druga od osam regata svjetskog toura, natjecanje najvišeg ranga, do kojeg nije lako niti doći, treba rezultatima zavrijediti uopće poziv da bi se jedrilo među najboljima na svijetu. World Match Racing tour čiji je dio nekoć bio i ACI Match Race. TB Race Team otišao je i na ovu regatu samozatajno, kao što su i gradili svoj uspon prošle dvije godine. Posada u sastavu Tomislav Bašić, Stipe Vitaljić, Pave Pleslić, Ivan Ivanković i Teo Piasevolli vraća se slavodobitno! Jučer su u finalu svladali četvrtog sa svjetske ljestvice, Švicarca Erica Monninu, uvjerljivo s 3:0, i uzeli pobjedu na Match race Germany!

 

Uzbuđeni smo. Već 20 godina sam u dvobojskom jedrenju, ali nikad nismo imali vremena ni priliku oformiti konstantan tim. Kad smo pogledali brodove i uvjete za jedrenje u Njemačkoj bio sam siguran da imamo šansu za dobar rezultat. Nadam se da ćemo jedriti još regata svjetskog toura – kazao je zadovoljni Bašić.

 

Švicarska posada dobro je otvorila finale, Monnina je u predstartnoj proceduri uspio iznuditi penal, međutim napravio je grešku na prvoj oznaci, taknuli su oznaku i time poništili efekt penala. Bašić je tako zadržao vodstvo izabravši bolju stranicu regatnog polja. Te iste strategije držao se i u slijedeća dva finalna dvoboja i uzeo ukupnu pobjedu.

 

Izniman uspjeh hrvatske posade, koja se nakon pobjede vratila danas u Hrvatsku, svojim redovitim poslovima. 

 

Fotografije s preuzete s Tomislav Basic Racing facebook profila  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.