Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Regata 1000 otoka :: Rijeka - Porto Montenegro - Rijeka
(Rejting 0 od 5)
Jedrenje
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 22 Rujan 2015 17:23

Točno u podne 17.09. ispred Rijeke je startala 3. Regata tisuću otoka. Na startu je bilo 20 jedrilica iz 13 zemalja kojima će se u povratku u drugoj etapi pridružiti još jedna jedrilica iz Crne Gore. 

Tu su posade iu Austrije, Crne Gore, Češke, Čilea, Hrvatske, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije. Švicarske i Velike Britanije, Nakon starta u Rijeci, prva etapa prolazi među više od 1000 jadranskih otoka pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno da bi se došlo do cilja nakon 277 NM ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu. 

Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru. U obje etape tako kurs zahtijeva navigaciju među otocima bez izlaza na otvoreno more Jadrana. Izbor kursa u odobalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti između pojedinih otoka, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujuće čimbenike da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži.   

Jutro je u Rijeci dočekalo buru, a pri izlasku na poziciju starta jedrilice su se pripremale za jaki vjetar.

Međutim, zadnji sat do starta vjetar je prvo oslabio a onda počeo mijenjati smjer i gotovo da nije bilo smjera iz kojeg nije puhao. Start su tako obilježile neobične situacije u kojima je izgledalo da svaka jedrilica ima svoj privatni vjetar iz različitog smjera i trebalo je dosta strpljenja do obilaska privjetrinske oznake neposredno ispred riječkog lukobrana.

Odmah nakon okreta oznake jedrilice su polako hvatale prve nalete bure i znatno ubrzale. 

Nakon 27:24:05 sati, presjekavši liniju cilja u Tivtu ispred Porto Montenegro marine, Mađarski „Wild Joe“ Martona Jozse postavio je novi rekord prve etape Regate tisuću, za 1 sat i 17 minuta brže od rekorda iste jedrilice postavljenog na prvom izdanju Regate tisuću otoka. 

Vremenski uvjeti na kursu od Rijeka do Tivta bili su vrlo slični onima prije dvije godine. Bura je vladala cijelim kursom što je Wild Joe-u omogućavalo brzine i do 18 čvorova te je s prosjekom brzine od 10.2 čvora na 279.6 NM dugom kursu popravio svoj dosadašnji rekord prve etape. 

Wild Joe je u trenutku prolaska kroz cilj ostvario i značajnu prednost nad ostatkom flote što mu daje velik izglede i za ukupnu pobjedu po korigiranom vremenu. Ostale jedrilice nastavljaju po buri te se očekuju na cilju tijekom noći i jutra.
 
Pozicije jedrilice s vremenima završavanja potrebnim za preuzeti vodstvo po korigiranom vremenu dostupni su na www.thousandislandsrace.com 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.