Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Regata tisuću otoka
(Rejting 0 od 5)
Jedrenje
Autor: Adventure Sport Team   
Subota, 20 Rujan 2014 18:52

Na početku druge Regate tisuću otoka, lista prijavljenih obuhvaća 21 jedrilicu iz Austrije, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Irske, Litve, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švicarske i Velike Britanije. 

Potvrda je to koliko je ova regata u samo godinu dana i prvog izdanja na kojem je sudjelovalo 12 jedrilica postala pravi izazov ponajboljim svjetskim jedriličarima.

Razlog tome je nesumnjivo u jednom od najpoželjnijih kursova za navigacijske regate, kao i privlačnosti odredišta na oba kraja regate i srodnost njihovih težnji u razvoju nautičkog turizma za mega jahte. U riječkoj luci pripremaju se novi vezovi za mega jahte, dok se Porto Montenegro snažno razvija i trenutno je jedina marina na Jadranu prilagođena prihvatu najvećih jahti sa servisom najvišeg mogućeg svjetskog standarda.

Regata se jedri u dvije etape. Prva starta u Rijeci i prolazi među više od 1000 jadranskih otoka pri čemu jedrilice moraju otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija ostaviti desno da bi se došlo do cilja nakon 277 NM ispred prekrasne marine Porto Montenegro u Tivtu. Druga etapa jedri se na istom kursu u povratnom smjeru. U obje etape tako kurs zahtijeva navigaciju među otocima bez izlaza na otvoreno more Jadrana. Izbor kursa u ododbalnom natjecanju izazov je i tajna pobjede. Umijeće je odabrati jedriti između pojedinih otoka, procijeniti gdje su najpovoljniji vjetrovi i struje i otkriti odlučujujuće čimbenike da se na cilj stigne prije ostalih. To ne mora biti najkraći kurs duljinom, samo treba biti najbrži.

Uz broj država sudionika impresivna je i lista jedriličara i jedrilica koji će se naći na startu u Rijeci u nedjelju 21.09. a već od 18.09. promjeniti sliku riječke luke. Najviše pažnje sigurno će privući 30- metarski Esimit Europa 2, koji je pod pokroviteljstvom Europske zajednice ostvario niz pobjeda na najvećim svjetskim regatama, te liniju cilja prvi presjekao na Rolex Capri Sailing Week-u, Rolex Fastnet Regati, Kiel Week-u, AF Offshore regati, Barcolani, Giraglia Rolex Cupu, Maxi Yacht Rolex Cup i Middle Sea Race-u. Za kormilom je Jochen Schumann, osvajač tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje i dvostruki pobjednik Americas’c Cupa u timu Alinghija. Naš olimpijac Ivan Kljaković-Gašpić preidružit će mu se kao taktičar i vrsni poznavatelj lokalnih uvjeta. Esimit Europa 2 će nesumnjivo pokušati oboriti rekord koji od prvog izdanja regate drži mađarski Wild Joe s 28:41:06 sati u prvoj etapi i 46:02:37 sati u drugoj etapi.

Wild Joe naravno dolazi i ove godine s vlasnikom Marton Josza za kormilom. Iako će 60-stopna jedrilica možda izgledati mala pored 100-stopnog Esimita njihove šanse za pobjedu po korigiranom vremenu su također izgledne.

 

Regata tisuću otoka jedri se prema ORC sustavu razvrstanja, tehnički najnaprednijem i jedinom kojem Međunarodni jedriličarski savez priznaje svjetska i europska prvenstva, te se konačni poredak određuje temeljem korigiranih vremena koja su rezultat korekcije realnih jedrenih vremena za faktor koji određuju značajke jedrilice i njihove teoretske mogućnosti u raznim vremenskim uvjetima.

Zato će posebno biti zanimljivo vidjeti litavsku posadu na jedrilici Hispaniola koje je bila ORC Europski prvak 2011, ali i nizozemski Oz jedrilicu klase Open 60 koja je sudjelovala na Vendee Globe regati, čiji je prvi vlasnik bio Mike Golding, jedan od najpoznatijih oceanskih jedriličara.

Od hrvatskih jedrilica svakako treba izdvojiti Damaco Berislava Vranića prošlogodišnjeg viceprvaka Regate tisuću otoka, kao i Damira Čarga s Miljenkom Nikolićem dolazi s jedrilicom Waypoint posebno dizajnirnom za regate s dva člana posade. Po prvi put na Regatu tisuću otoka dolazi posada JK Orsan na Duborvniku, novoj regatnoj jedrilici tipa Enavigo 38 prozivedenoj u Hrvatskoj.

Od ove godine je Regata tisuću otoka otvorena i za višetrupce te će se na startu naći i 4 trimarana koji će se natjecati u zasebnoj kategoriji prema međunardnim MOCRA pravilima.

Prva etapa starta u nedjelju 21. rujna iz Rijeke, i završava u novoj marini Porto Montenegro u Tivtu uz vremensko ograničenje od 72 sata nakon signala starta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 24. rujna, flota starta u četvrtak 25. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 28. rujna u Rijeci. 

Regata tisuću otoka održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Dr. Ive Josipovića uz pokrovitelje: Primorsko-goransku županiju, Grad Rijeku, Lučku upravu Rijeka, Lučku kapetaniju Rijeke, Turističku zajednicu Kvarnera i Turističku zajednicu Grada Rijeke uz sponzore: Porto Montenegro, One Sails, Botel Marina, WRI International i Tiskaru Zambelli.

Regatu će biti moguće pratiti uživo na internetu putem tracking sustava gdje će se u realnom vremenu moći vidjeti pozicije jedrilica, trenutne brzine i kurs koje su odabarale od starta do cilja.

Popis prijavljenih jedrilica, uz detaljan program i sve informacije o regati dostupni su na web stranicama:

Web stranice SCOR-a: www.scor.hr

Web stranice Regate tisuću otoka: www.thousandislandsrace.com

 ***

Autori fotografija:

 

Dalibor Ševaljević
Dean Miculinić  

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.