Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Šime na ruti oko mitskog Fastneta
(Rejting 0 od 5)
Jedrenje
Autor: Šime Stipaničev   
Petak, 13 Lipanj 2008 01:00
Danas ujutro krećem za Francusku, točnije u mjesto Douarnenez kraj Bresta odakle ćemo u nedjelju startati na 23. izdanju tradicionalne regate Mini Fastnet. Već i sam spomen na Fastnet jedriličarima ledi krv u žilama. Ruta je duga 600 nautičkih milja (1000 km) i slovi za jednu od najtežih regata klase.
Jedri se u dvoje na jedrilicama klase Mini 650, a ovom prilikom ću biti coskipper Gaetanu Muri, jedriličaru sa Sardinije koji se sprema za Mini Transat 2009. Gaetano je moj stari prijatelj koji je lani prije mog Mini Transata došao u La Rochelle i pomogao mi srediti brod nakon havarije u Biskaju. Njegova pomoć mi je bila od neprocjenjive vrijednosti te sam ja sada u poziciji da mu isto tako pomognem u njegovom projektu i prenesem svo iskustvo iz proteklih par godina jedrenja na minijima.Mini Fastnet je mitska regata. Jedri se iz Douarneneza, preko svjetionika Wolf rock na jugu Engleske do hridi Fastnet na jugu Irske i natrag u Douarnenez. Ruta je duga 600 nautičkih milja (1000 km) i slovi za jednu od najtežih regata klase. Izrazito zahtjevna ruta vodi nas kroz Irsko more koje obiluje velikim plutajućim poljima morskih algi, jakim morskim strujama, razlikom plime i oseke do 7 metara i snažnim vjetrovima koje donose ciklone sjevernog Atlantika. Temperatura sjevernog Atlantika u ovo doba godine je jako niska, a gotovo svakodnevna pojava je i magla zbog koje smo laka meta trgovačkim brojnim brodovima u engleskom kanalu La Manche.

Svjetionik Fastnet je asocijacija za najveću tragediju u povijesti jedrenja. 1979. na istoimenoj engleskoj regati flotu od 306 jedrilica je zahvatilo orkansko nevrijeme od 11 bofora (na ljestvici do 12). Po nezapamćenom vjetru i valu 25 jedrilica je izgubljeno, 125 jedriličara je spašeno u najvećoj akciji spašavanja zabilježenoj u ne ratnim okolnostima, a nažalost 15 ljudi je izgubilo svoje živote. Od tada, sami spomen na Fastnet jedriličarima ledi krv u žilama.

Svjesni smo da ne možemo konkurirati za vrh flote jer Gaetano, poput mene lani, ima stari brod s kojim ne možemo ozbiljnije ugroziti francuske favorite. No, nećemo se dati tako lako.
 
Pozdrav
 
Šime

___

Sretno Šime!! :-)

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.