Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Stipaničev prvi na Middle sea raceu
(Rejting 5.00 od 5)
Jedrenje
Autor: Adventure Sport Team   
Srijeda, 02 Studeni 2011 23:38

Posada jedrilice „Fulcrum 2“ na čelu s hrvatskim skiperom Šimom Stipaničevim osvojila je prvo mjesto u klasi „četrdesetica“ na prstižnoj Mediteranskoj odobalnoj regati Rolex Middle sea race.

Ruta od 1128 km vodila ih je od starta na Malti preko Mesinskog tjesnaca između Italije i Sicilije, potom oko Sicilije i svih njezinih otočića do cilja nazad na Malti. Česte promjene vjetrova, od olujnih snaga do potpune bezvjetrice karakteristike su Mediteranskih regata.

 

U cjelodnevnom i cjelonoćnom jedrenju iznimno je zahtjevno zadržati koncentraciju i upravo iskustvo i izdržljivost su najcjenjenije vrline jedriličara koji nastupaju na ovakvim maratonskim utrkama. Ubrojimo li tu spremnost na brojne promjene smjera vjetra i mogućnost dugoročnog strateškog meteo odlučivanja dobili smo idealnu posadu kojoj još samo fali tehnički propisan (čitaj skup) brod da ostvari svoje ambicije.

 

606 zahtjevnih sredozemnih milja posada Fulcruma 2 savladala je za 4 dana, 2 sata i 53 minute dok je pobjednik u realnom poretku slovenski 30 metarski maksi krstaš Esimit Europa u cilj ušao nakon 2 dana i 13 sati. Međutim, ukupni pobjednik prema „IRC handicap“ sustavu koji daje šansu i najmanjim jedrilicama da konkuriraju gigantskim krstašima je lokalna Malteška 12 metarska jedrilica „Artie“.

 

Fulcrum 2 je 12 metarska jedrilica klase „40“ , oceanski bolid namijenjen za prekooceanske samačke regate i s malim posadama. Nije konkurentna po IRC sustavu ali sve važnije svjetske odobalne regate klasu 40 tretiraju kao „offshore one design“ tj. Monotip klasu.

U posadi Fulcrum 2 su osim skipera bili Slovenac Aljaž Jadek, Čeh Marek Chatrny, Francuz Armel Tripon i „naš“ Krešimir Đakulović.

Od ostalih domaćih posada nastupili su Goranko Fižulić i Tomislav Bašić s 19 metarskom Karubom 5 te osvojili 8. mjesto u klasi. Nekolicina hrvatskih jedriličara je nastupila u posadama Austrijskog E1 (Dario Buterin, Darko Hajdinjak, Boris Konjuh) i Mađaskog Wild Joea (Ante Vanjaka).

 

Nakon uspjeha na Mini Transatu 2007, Šime Stipaničev je ambicije usmjerio upravo na Class 40 i postao promotorom ove klase u Hrvatskoj. Nakon usjeha na Rolex Middle sea race, nastavk regatne sezone je na domaćim regatama „Jabuka“ i „Sv. Nikola za samce“.

Promo video Šime Stipaničeva: http://www.youtube.com/watch?v=2pg_ZjqLY88

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.