Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Jet ski za adrenalinske ovisnike
(Rejting 0 od 5)
Jet Ski
Autor: Igor Jagić   
Utorak, 23 Svibanj 2006 16:39
Jet-ski sezona zahuktava se u Hrvatskoj, a već ovoga vikenda imamo priliku uživati u natjecanju na jezeru Čiče u Zagrebu, utrku Alpe Adria Kupa i Prvenstva Hrvatske. Ovaj atraktivni motonautički sport iz godine u godinu privlači sve više entuzijasta željnih velikih količina adrenalina.
{mosgallery}Mala povijest jet-ski sporta u Hrvata
Dinamični atraktivni motonautički sport u Hrvatskoj iz godine u godinu bilježi brzi rast, još od 1993. godine, kada je grupa entuzijasta organizirala prve utrke na zagrebačkom Jarunu. Zbog malog broja natjecatelja organizirale su se zajedničke utrke koje su se bodovale za prvenstvo Hrvatske i Slovenije. Prvi veliki rast dogodio se '96. i '97. godine, kada su se započela organizirati samostalna prvenstva Hrvatske, uz 20-tak hrvatskih natjecatelja i goste iz inozemstva na pojedinim utrkama.

Od 2000. prvenstvo Hrvatske svake se godine sastoji od 6 utrka, hrvatski natjecatelji počinju bilježiti i značajnije rezultate na utrkama Europskog toura. I mediji su sve više i više pratili događanja na hrvatskim natjecanjima.

Ipak, najveći iskorak dogodio se u posljednje dvije godine, kada u organizaciji IV-PROJEKT-a i najboljeg hrvatskog jet-ski kluba, Motostarta iz Zaboka, utrke pohodi 50-tak vozača, uz sada već tradicionalnu kulminaciju završnice sezone u Poreču početkom rujna. Lani je učinjen i korak više: Hrvatska, Austrija i Slovenija ustanovile su novo natjecanje, Alpe Adria Kup, na kojem je ukupno participiralo 150 vozača iz cijele Europe uz najboljeg profi jetera svih vremena, Amerikanca Chrisa MacClugagea, te dvostrukog europskog free style prvaka, Slovenca Roka Florijančića.

{mosgallery}Od 6 utrka Otvorenog jet-ski prvenstva Hrvatske, u Crikvenici, Rapcu, Novalji i Biogradu, dvije su se bodovale za novonastali Kup, ona na Šoderici pokraj Koprivnice i Alpe Adria Finale 2005. u Poreču. I hrvatski natjecatelji sve su bolji. Jet-ski centri su u Zaboku, Koprivnici, Makarskoj, Zagrebu, Biogradu i Rapcu, dok je u 2006. najavljeno osnivanje još nekolicine klubova...

Dalibor Turković trenutno najbolji
Nakon sjajnih uspjeha Maria Lešine u SAD-u, gdje se godinama natječe, uslijedili su odlični rezultati Davora Hundića na off shore utrkama i Krešimira Erdeca u free styleu, u kojem je dokučio i naslov Europskog amaterskog doprvaka. No najbolji hrvatski natjecatelj je Dalibor Turković, koji je neoborivi prvak u stajaćim klasama od ustanovljenja hrvatskog prvenstva. Uz naslov Svjetskog doprvaka prije dvije godine, ove je sezone s dvije pobjede na Europskom touru ukupno brončani u klasi ski stock. Pridružio mu se i Alan Brezni, pobjedom u utrci Europskog toura u Austriji.

Jet-ski savez Hrvatske lani je u članstvo primio i Hrvatski olimpijski odbor, dok će u slijedećoj godini, uz članstvo u IJSBA i EJSBA (Svjetskoj i Europskoj jet-ski federaciji), Hrvatski savez biti primljen i u UIM (Svjetsku federaciju motonautičkih sportova), čime će se cjelokupna organizacija Saveza podići na višu razinu...

{mosgallery}Dokaz da se jet-ski sport u Hrvatskoj diže je i prvi dolazak predsjednika EJSBA, Belgijanca Yvesa Van Heersa u Hrvatsku. Ne jednom... Van Heers je osobno vodio natjecanja Alpe Adria Kupa u Koprivnici i Poreču, što je veliko priznanje organizatorima i poziv stranim vozačima na utrke u Hrvatsku, jer Van Heers je predsjednik organizacije EJSBA Europskog Corona toura, te već 20 godina direktor natjecanja IJSBA World Finals Havas u Lake Cityju u Sjedinjenim državama.
  
Pravila i sustav natjecanja
Osnovna podjela jet-ski sporta odnosi se na vrstu plovila. Razlikujemo jetove na kojima se stoji (ski) ili sjedi (runaboat). Obje vrste imaju klase ovisno o snazi plovila, odnosno rangu, spolu ili starosti natjecatelja. Izvedba plovila definira stock, limited, superstock ili open klasu, ovisno o kubikaži i dozvoljenim preinakama na serijski proizvedenim jetovima. Najveći svjetski proizvođači su Kawasaki i Yamaha, kao i Sea Doo, Polaris ili Hydrospace koji se lani počeo proizvoditi u Austriji, što je dodatni zamašnjak razvoju jet-ski sporta u regiji.

Rang natjecatelja definiran je klasama beginners ili experts, dok uz odvojenu žensku klasu razlikujemo klase amater i pro, ili junior odnosno rekreativci za one bez ozbiljnih natjecateljskih ambicija. Moguće je i kup natjecanje, koje se prakticira na većem broju istovjetnih plovila.

{mosgallery}Samo natjecanje se provodi u više postavljenih klasa. Svi vozači u klasi startaju istovjetno u liniji, te u određenom broju krugova na bovama postavljenom, zatvorenom trkalištu, pokušavaju izravno prestići suparnike. Obično se voze 2 utrke u istoj klasi na jednom natjecanju, pobjednik je najbolji u zbroju rezultata obje utrke, dok na velikim natjecanjima pobjednike dobivamo nakon 3 utrke po klasi. Utrka po klasi je obično tempirana da traje 10 – 15 minuta.

Uz kružne utrke pojedini vozači specijalizirali su se za free style, u kojem u dvominutnom nastupu pred sucima koji ih ocjenjuju pokušavaju što čišće i preciznije izvesti što teže figure te teže atraktivnosti.  

Samo natjecanje prati i glazba sa razglasa uz komentatora, što gledateljima olakšava praćenje natjecanja. Glazba je brza i dinamična – ska, punk, rock...

Sezona 2006.
Prvenstvo Hrvatske

U natjecateljski najjačem prvenstvu Hrvatske do sada planirano je 6 utrka internacionalnog karaktera.

 • 26.-28.05. – jezero Čiče Zagreb – Alpe Adria + PH  
 • 09.-11.06. – jezero Šoderica Koprivnica - PH
 • 23.-25.06. – Rabac Istra - PH
 • 14.-16.07. – Zadar – Alpe Adria + PH
 • 28.-30.07. – otok Pag, Novalja – Kolan/ Zrče - PH
 • 01.-03.09. – Hrvatsko Finale – Poreč - PH

Alpe Adria Kup
I ove godine organizira se najjače regionalno natjecanje u Europi, Alpe Adria Kup.

 • Utrke:
 • jezero Čiče Zagreb Hrvatska (PH + Alpe Adria Opening)
 • Portorož Slovenija
 • Piberstein Austrija
 • Zadar Hrvatska (PH + Alpe Adria)
 • Beograd Srbija i Crna Gora (Finale)

Europsko jet ski prvenstvo "Corona tour"
Europsko prvenstvo organizira EJSBA pod okriljem IJSBA.

 • San Javier Španjolska 05.-07.05.
 • Woerthersee Austrija 02.-04.06.
 • Mirandella Portugal 21.-23.07. 
 • otvoreno (ponuđeno Hrvatskoj) 18.-20.08.
 • Finale Pariz Francuska 08.-10.08.

Svjetsko Finale Havasu Lake City, Arizona, SAD
Najveće svjetsko natjecanje, s gotovo 1000 natjecatelja iz cijelog svijeta svakako je Worls Finals u Sjedinjenim Državama.

 • 01.-07.10.2006. – World Finals Havasu Lake

UIM Svjetski i Europski tour
Federacija UIM još uvijek nije izbacila datume i lokacije svojih svjetskih i europskih utrka. U planu su u Europi, a na nekima će nastupiti i naši vozači:

 • jezero Balaton Mađarska
 • Sevilla Španjolska
 • Monte Carlo Monaco
 • Bordeaux Francuska
 • Boca do Rio Portugal
 • Cagliari Italija / travanj 2006.

{mosgallery}Natjecateljske klase: ski (stajaći jetovi), r/a – runaboat (sjedeći jetovi)
Ski klase ograničavaju se na 800 ccm

R/M klase idu do 1200 ccm
Ovisno o snazi motora i preradama razlikujemo stock (tvornički, malo dorađeni modeli), limited (jači modeli) i superstock open (jako jako prerađeni jetovi)

Beginners ili novice su vozači početnici u sportskim nadmetanjima, experts su iskusni vozači... Da se vozi u experts klasi mora se na kraju prvenstva biti između najboljih 3 u beginners klasama...

Također, u Hrvatskoj će se ove sezone voziti (osim Čiče i  Zadar) utrke juniora (do 16 godina) i amater klasa (svi koji imaju jet, a natjecali bi se, a nisu članovi kluba i imaju obične kupovne jetove).
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.