Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
U Crikvenici najveće jet ski zvijezde
(Rejting 0 od 5)
Jet Ski
Autor: Igor Jagić   
Srijeda, 23 Kolovoz 2006 11:40
Crikvenica je proteklih dana postala pravo središte svjetskog jet ski sporta. Hrvatski jet ski savez je, naime, nakon dugotrajnog pokušavanja, uspio dobiti jednu od samo pet utrka najuglednije svjetske jet ski serije, Corona jet ski tour. I zaslužio samo najviše ocjene, kako su crikveničku utrku opisali najbolji jeteri svijeta.
"Hrvatska je predivna zemlja, Crikvenica je fenomenalan grad, a natjecanje koje smo ovdje imali slobodno upišite na jet ski kartu svijeta i slijedećih sezona!", istaknuo je na proglašenju pobjednika brojnim gledateljima na glavnom crikveničkom trgu legendarni Yamahin Francuz Nicolas Rius, deveterostruki svjetski prvak iz Havasu Lake Cityja u SAD-u. Trostruki u ski GP klasi. Prvi puta daleke 1993. A Rius prvi puta ove sezone nije pobijedio...


Start pro rb GP

Najbolji: Dauliach, Monti i Rius
Bolji od njega u pro ski Grand prix klasi bio je svjetski prvak 2003. i 2004., branitelj euro naslova, slavni francuski vozač Steven Dauliach, prvo ime Kawasaki racing jet ski teama. Dauliach je bio bolji od Riusa tek za bod, nakon završnog zbroja rezultata četriju crikveničkih utrka u kraljevskoj klasi. Kawasaki je slavio iako je Dauliach pobijedio tek na kronometru za pool position. U subotu bolji od njega bio je Polarisov prvak, sjajni talijanski veteran Alberto Monti, a Rius je slavio u dvije nedjeljne utrke, pred nekoliko tisuća oduševljenih gledatelja, uglavnom turista.


Francky Zapata

Naš Slaven Ivančić 13.
Posljednja utrka kojom se završio Crikvenički jet ski program donijela je startno vodstvo Riusu, koje se do kraja utrke u trajanju 15 minuta plus jedan krug povećalo na nedostižnu prednost ispred Kawasakijevih vedeta Dauliacha i Bottija. U svom prvom nastupu u toj konkurenciji, hrvatski jeter Slaven Ivančić je zadovoljio. Trinaesto mjesto od 17 natjecatelja iz 7 država solidan je zalog za budućnost.


Mnoštvo prati utrku

Pravo oduševljenje brojnih gledatelja na crikveničkoj plaži izazvao je Francuz Francky Zapata sa svojim Sea Doo plovilom od 380 KS na 1200 ccm i Rotax. Tri glatke pobjede u kraljevskoj klasi sjedećih jetova pro runaboat Grand prix ostavilo ga je i na vrhu ukupnog poretka Europa toura. Sve tri utrke kao drugi je završio Britanac James Bushell, inače pobjednik crikveničke utrke u klasi Runaboat stock. U ski stocku je solidan 7. završio Zagrepčanin Elvis Mihaljević na Hydrospaceu, a pobjednik Kevin Reiterer iz Austrije slavio je i u klasi junior, u kojoj je hrvatska mlada nada Branko Banović bio 9.


Dvostruki svjetski prvak Steven Dauliach

U Crikvenici su veliku pozornost privukli natjecatelji u free styleu, koji su izazvali prave ovacije u subotnju noć kada su izvodili akrobacije pod reflektorima pred rivom i brojnim gledateljima. Šteta što je u nedjeljnom natjecanju dvostruki prvak Europe Rok Florijančič iz Slovenije imao problema sa jetom koji mu se ugasio nakon savršeno izvedenog salta, pa nije pobijedio iako spada u svjetski vrh. "Bilo bu bolje dogodine!" doviknuo je raspoloženi Rok na upite novinara. Tek 21-godišnji slovenski majstor već je siguran na Europskom tronu, treći puta za redom, a ove bi godine konačno mogao na World Finalsu skinuti sa svjetskog vrha 6-strukog prvaka Amerikanca Erica Malonea. 


Kevin Reiterer

Utrka premašila očekivanja
"Iako smo u posljednji trenutak utrku dodijelili Crikvenici, ne znajući što će nas ovdje dočekati, zadovoljstvo mi je tim veće vidjeti da je ovo najbolja jet ski priredba ove sezone", na otvaranju je istaknuo Belgijanac Yves Van Heers, predsjednik Europske jet ski federacije, pred kamerama brojnih američkih satelitskih motonautičkih postaja, te DSF-a i Eurosporta. I pred zadovoljnim gradonačelnikom Crikvenice Božidarom Tomašekom, glavnim tajnikom HOO-a Josipom Čopom i pomoćnikom ministra mora Branimirom Jerneićem, koji su obećali da će veliku motonautičku priredbu u Hrvatskoj, koja je okupila oko 150 natjecatelja iz 20 europskih država i Maroka, još jače podržati slijedeće godine.


Vaš reporter i Nicolas Rius

Kako je istaknuo bivši svjetski doprvak u klasi ski Ltd, Dalibor Turković, ovoga puta u svojstvu predsjednika organizacije, utrka je prešla i njegova očekivanja: "Crikvenica je bila fenomenalan domaćin. Sve što smo trebali, dobili smo. Uz nekoliko sitnih poboljšanja, Hrvatska bi mogla postati nezaobilazan faktor u svjetskom jet skiju, jer ne zaboravimo, nema jačeg toura u svjetskim razmjerima od Europa toura..."
  
Zadnje večeri se u Crikvi slavilo do jutra. Nikome se nije išlo kući, čak niti Norvežanima ili Rusima koje čekaju tisuće kilometara do doma. Legendarni Rius pokazao se kao dobar zabavljač i lomitelj ženskih srca. Nikome nije ništa odbio...


Boxovi

Nakon ovosezonskih natjecanja i Velikih nagrada Španjolske, Austrije i Portugala, sjajne utrke u Crikvenici, završnica Europa toura ide već treću godinu za redom Francuskoj, Parizu. Slijedeći vikend Beograd je domaćin finala Alpe Adria kupa, a završnica Otvorenog jet ski prvenstva Hrvatske održat će se 02. i 03. rujna u Poreču.


Publika

REZULTATI:

SKI G.P.
1. STEVEN DAULIACH ( FRA ) – KAWASAKI         164
2. NICOLAS RIUS ( FRA ) – YAMAHA                   163
3. BRICE LOPEZ ( FRA ) – HYDROSPACE              128
...
13. SLAVEN IVANČIĆ ( HRV ) – KAWASAKI           60

RB G.P.
1. FRANCKY ZAPATA ( FRA ) – SEA DOO               190
2. JAMES BUSHELL ( V. BR ) – SEA DOO               164
3. TEDDY PONS ( FRA ) – YAMAHA                        146

FREE STYLE
1. NAC FLORIJANČIČ ( SLO ) – YAMAHA        37,3
2. JEAN REGIS VILETTE ( FRA ) – YAMAHA     35,7
3. TOM DE POOTER ( BEL ) – YAMAHA           33,4  

SKI STOCK
1. KEVIN REITERER ( AUT ) – HYDROSPACE      161
2. CHRISTOPHER CURTOIS ( FRA ) – HYDRO      139
3. EDUARD MENGUY ( FRA ) – YAMAHA              136
...
7. ELVIS MIHALJEVIĆ ( HRV ) – HYDRO              108
19. IVAN HUDOLETNJAK ( HRV ) – POLARIS        26
20. GORAN PIHLER ( HRV ) – POLARIS                22

RUNABOAT LTD
1. ANGELO BERTOZZI ( ITA ) – YAMAHA              166
2. FABIO INCORVAIA ( ITA ) – SEA DOO              161
3. RAFFAELE BENINI ( ITA ) – SEA DOO                127

SKI LTD
1. NICK JACOBS ( BEL ) – YAMAHA                      166
2. BRICE LOPEZ ( FRA ) _ KAWASAKI                   150
3. JEREMY PORET ( FRA ) – KAWASAKI                 125
...
14. ALAN BREZNI ( HRV ) – POLARIS                     48

RUNABOAT STOCK
1. JAMES BUSHELL ( V. BRIT ) – SEA DOO           180
2. BENNY GRIETEN ( BEL ) – SEA DOO                 159
3. ALEXANDRE LOUVET ( FRA ) – SEA DOO           130

SKI LADIES
1. AUDREY DUJARDIN ( FRA ) – KAWASAKI            173
2. ANYA RICHARDSON ( V. BRIT ) – HYDRO           154
3. JULIE BULTEAU ( BEL ) – HYDRO                        151

SKI VET
1. MARCUS ERLACH ( AUT ) – KAWASAKI                156
2. PASCAL BARRIAC ( FRA ) – KAWASAKI                140
3. THIERRY COUTIER ( ŠVI ) – KAWASAKI               139

SKI JUNIOR
1. KEVIN REITERER ( AUT ) – HYDROSPACE           173
2. NICO LASSELSBERGER ( AUT ) - HYDRO             166
3. CLEMENT PEREZ ( FRA ) – HYDRO                      132
...
8. BRANKO BANOVIĆ ( HRV ) – POLARIS                 87
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.