Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Soča:: Smaragdna ljepotica
(Rejting 2.50 od 5)
Kanuing
Autor: Denis Cizar   
Petak, 15 Kolovoz 2008 20:28
Misteriozne gore, smaragdne vode, impresivni potoci i divlji kanjoni zapanjujuća su uvertira kada se spuštate u najveći planinski svijet i najdublju, s prudom napunjenu kotlinu slovenskih Julijskih Alpa, točnije Bovec. Kristalno čista Šoča, za mnoge najljepša europska rijeka, u kraljevstvu svojih zelenih brzaca uvijek iznova mami brojne avanturiste iz čitavog svijeta. U zadnjih 15 godina u Bovcu je nastalo svega osam agencija koje nude adrenalinske sportove.
Bovec je nedavno proglašen za europsku destinaciju izvrsnosti. Da bi se uvjerio u to, sa ženom sam sjeo u auto i krenuo na put. Kako nam je avantura bliska srcu isplanirali smo u suradnji s Denijem iz agencije SPORT MIX četverodnevnu pustolovinu na Soči, jednoj od najljepših i najbržih rijeka ne samo u Sloveniji, nego i šire.Smaragdno zelena rijeka, koja svojim brzacima i slapovima vodi kroz neponovljive predjele u srcu Julijskih Alpa, priuštit će vam adrenalinsku zabavu kakvu još niste okusili. Iako divlja i brza, Soča je pravi biser regije, u kojem ćete nesmetano i uživati dok ste u sigurnim rukama licenciranih skipera. Turistička agencija SPORT MIX nudi gotovo sve - rafting, kanuing, cayaking, hydrospeed i canyoning. Osim ovih aktivnosti, možete se dohvatiti i ostalih adrenalinskih podviga. Možete skočiti u tandemu s padobranom za jedrenje, možete skočiti bungee jumping, na raspolaganju vam je gotov bezbroj mogućnosti: planinski biciklizam, najam bicikla, speleologija, penjanje po brdima, jahanje, ribarenje, a u zimskom razdoblju i sanjkanje i skijanje.Kada smo u večernjim satima stigli do Bovca našli smo se s našim domaćinom Denijem. Uz ugodno časkanje isplanirali smo avanturu. Deni nam je odmah za jutro sredio canyoning. Bilo kako bilo odmah smo pristali. Nakon dogovora žena i ja odlazimo u kamp POLOVNIK, a Deni do svog novog kioska s fast food hranom. Moram priznati najbolji kebab u Bovcu iliti Bcu kako ga zovu domaćini. Dolazimo u kamp i počinje potop koji nikako da stane. Odlučili smo prespavati u autu.Ošinuti se budimo i jurimo u office agencije gdje nas dočekuje skiper Borut. Uz jutarnju kavu upoznaje nas s osnovama canyoninga. Kako već imamo iskustva s ovom avanturom uzimamo neoprene i kacige, bacamo ih u kombi i jurimo prema potoku Sušec gdje je start. Ali kada je S. ugledala slap, niz kojeg se na kraju trebalo spustiti, skoro je odustala od daljnjeg penjanja u kanjon. Ali tu smo bili ja i Borut, koji smo je ipak ohrabrili. Ovdje bi želio pohvaliti našeg vodiča Boruta, koji svoj posao radi savršeno i s puno strpljenja.Korita potoka Sušca nalaze se 7 km od Bovca prema Kobaridu, nešto prije sela Srpenica. Voda je ovdje iz vapnenih stijena izdubila lijepa korita s mnoštvom velikih slapova, od kojih neki podsjećaju na prave tobogane.

Kroz većinu slapova se lako spustiti po guzici baš kao na toboganu, preko nekih se skače, a preko nekih se i apsajla. No, na Sušcu je najatraktivniji slap s kojeg se po guzici spušta u 7 metara duboku jamu koja izgleda kao da nema izlaza.Uz prekrasnu prirodu i mnoštvo adrenalina na putu se vide i ostaci iz I. svjetskog rata. Naime na Soči se za vrijeme prvog svjetskog rata odvijala soška fronta između austro-ugarske i kraljevine Italije u kojoj je život izgubilo gotovo milijun ljudi. To je bila najveća gorska bitka u cjelokupnoj povijesti čovječanstva!!!

Nakon 11 slapova i slapića slijedi najveći izazov - 12 metara visok slap. Skočiti ili zaobići!? Nakon par sekundi jednoglasno odlučujemo - SKOK!!!! Nakon sekunde i pol slobodnog pada uranjamo u ledenu vodu. Složni smo u jednom: to treba doživjeti! Ili Borutovim riječima: Ako na kraju ne skočiš, isto je, kao i da dva sata seksaš i na kraju ne svršiš. Ovo je kraj naše prve pustolovine i početak ostalih. Preporođeni odlazimo u grad i sjedamo na ledeno pivo i dogovaramo slijedeću akciju.Idući dan mi dolazi kum sa ženom. Odlučujemo ostaviti Denija i Boruta na miru i s našim palavama odlazimo na samostalnu turu po Soči. Borut nam savjetuje turu Čezsoča - Srpenica 1 (II i III kategorija).

Nikada nemojte sami ići na rijeku ako niste iskusni i ako niste upoznati sa njome. Bez iskustva i iskusne pratnje rijeka može biti vrlo opasna! Divlja voda, stijene i mnoštvo sifona smrtno su opasni i za iskusne kajakaše. Najveći problem na Soči su neorganizirani spustovi po rijeci koje organiziraju stranci – Mađari, Česi, Poljaci i Nijemci koji čak u svojim zemljama reklamiraju spustove i škole kajaka na Soči. Takvih spustova je gotovo 50 posto. Već godinama domaće agencije traže koncesije za plovidbu Sočom, s kojima bi se konačno riješili ilegalne konkurencije i smrtnih slučajeva, ali uzalud. Lokalni političari miniraju zahtjeve agencija i sami dopuštaju neorganiziranu plovidbu stranaca. Čak im i neki od njih ustupaju svoje apartmane.Sljedeća avantura je hydrospeed. Ti mali "kanistri", napravljeni od plastike, teški oko 7 kila, potječu iz Novog Zelanda, domovine mnogih adrenalinskih sportova i sigurno će vam dići dozu adrenalina. Na Soči ga upotrebljavaju već dobrih deset godina.

Plivanje sa hydrospeedom ne zahtjeva bavljenje nekim vodenim sportom, a zanimljiv je nadasve zato jer ste konstantno u neposrednom kontaktu s vodom, tokom, brzacima i valovima. Izlet s hydrospeedom počinje na Srpenici, a završava u Trnovu ob Soči. Prvi dio je miran i s Borutom smo isprobavali razne akrobacije.

Drugi, divlji dio zahtjeva dosta kondicijske pripremljenosti i malce više spretnosti. Hydrospeed je vrlo zabavan sport, oduzme vam dosta energije jer zahtjeva dosta snage u rukama i nogama. Prosječno ovaj put traje oko sat i dvadeset minuta. Borut i ja smo ga prošli za oko 55 minuta. Pohvalio me čak i rekao da sam jedan od boljih.Ceremonija našeg raftinga je ponovo počela u officeu gdje smo dobili opremu, neopren, anorak, prsluk za spašavanje, čizmice i kacigu. Kad smo krenuli, bilo je prilično oblačno, ali već nakon prvih zaveslaja čak se i sunce obradovalo našoj sreći, što nas je ta divlja gorska ljepotica primila kao stare prijatelje, i pratilo nas do kraja raftinga. Najbolja dionica rafta je Boka – Trnovo.

No, zbog višeg vodostaja startamo uzvodno od Boke, kod Vodenice. Prvi kontakt sa Sočom je veoma hladan. Njezina temperatura je po ljeti od 10 do 12 stupnjeva, na proljeće od osam do deset, a zimi najviše šest. Mi smo imali gotovo zimsku temperaturu. Ledenih 7 stupnjeva.Skiper Simon nam je pokazao mjesto gdje je prošle godine sniman najveći Disneyev filmski projekt The Chronicles of Narnia: Prince Caspian, nastavak uspješnice iz 2005. godine. Filmaši su po cijelom svijetu tražili lokaciju za snimanje i odabrali upravo ovu ljepoticu. Andrew Adamson, režiser filma, je rekao: "Ljepota mjesta me je totalno oduševila kao režisera i turista. Prelijepo je, Soča je savršena lokacija za snimanje bajke."

Kraj raftinga je inače kod visećeg mosta u Trnovu ob Soči. Od mjesta gdje rafting prestaje ima još nekoliko stotina metara kajakaške staze i počinje smrtonosni dio rijeke nazvan katarakt. To je prilično opasan i potencijalno smrtonosan dio rijeke. NIKAKO NE IDITE TAMO!!! No, ovo je idealan dio za iskusne i extremne kajakaše. I mnogi iskusni kajakaši zauvijek su ostali zarobljeni u sifonima Soče.

Po rijeci se plovi i sa mini raft čamcima i kajacima. Ovo smo ostavili za idući puta.Mnogi odbacuju pomisao na adrenalinski dopust ili vikend zbog straha od povreda ili nečeg težeg. Većina poduhvata potpuno je sigurna jer vas zaštitna oprema štiti od fizičkih povreda. Obučenost vodiča i njihov oprez u svakom će slučaju spriječiti sve nepotrebne kontakte sa stijenama u rijeci. Osim toga, agencija SPORT MIX osigurava sve svoje klijente!

Dakle, ako ne znate gdje za vikend, a željni ste adrenalina i pustolovine, rijeka Soča i njena dolina su pravo igralište za Vas.

Više informacija na:

www.rafting-soca.info

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

SPORTMIX, TRAFT d.o.o. BOVEC
TRG GOLOBARSKIH ŽRTEV 18
BOVEC, SLOVENIJA


Obavezno posjetiti:

Ono što se nikako ne smije propustiti je posjet izvoru Soče za koji će vam trebati i malo avanturističkog duha ako nemate planinarskog iskustva. Pristup izvoru je od Koče pri izviru na 886 metara. Do samog izvora koji se nalazi na visini od 1087 metara, u šupljini ispod gorskog lanca Jalovec - Travnik, potrebno je oko dvadesetak minuta malo strmijeg uspona.Osim izvora obavezno se zaustavite podno slapa Boka i uživajte u njegovoj surovoj ljepoti. Visok je 106 metara i širok 18 i drugi je najviši slap u Sloveniji.

Na putu za doma zaustavite se na Vršiču, najvišem slovenskom cestovnom prijelazu (1611 m) i na sjevernoj stijeni Prisanka pogledajte Ajdovsku deklicu.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.