Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Dan kada se Kupom pliva samo uzvodno
(Rejting 0 od 5)
Plivanje
Autor: goran ozanic   
Utorak, 19 Rujan 2006 12:31
Na neobičnom "Međunarodnom plivačkom mitingu - Kupom uzvodno" natjecatelji skaču sa slapa u rijeku i onda se trude što prije doći do cilja.
Sramim se poprilično. Točno kilometar od moga drugoga doma već dvije godine odvija se pomalo pustolovno natjecanje a ja ga popratio niti najavom niti reportažom nisam. Evo ispravljam svoju grešku.


Priprema

U Gorskom Kotaru postoji malo pitoreskno mjestašce Brod na Kupi. Nekadašnji dani ponosa i slave su prošli i sada se sastoji od dvjestotinjak žitelja i mnoštva ekipe koja provodi dane godišnjeg odmora u prelijepom okružju doline omeđene brdima i prepolovljene rijekom Kupom. Tijekom kolovoza, rijeka je u pravilu niska vodostaja a selo okupirano očajnim "canoe picnic" turistima koje za velike novce agencije šalju da pješače po plitkim i neprolaznim dionicama rijeke.Uzvodno preplivati 25 metara
No subota 12. kolovoza donijela je promjene. U Brod na Kupi već od ranih jutarnjih sati počele su se slijevati rijeke automobila, u visinama je počeo kružiti avion, pješaci, biciklisti, roleri, lokalni Romi u konjskim zapregama… Svi hitaju na sami rub sela gdje rijeku Kupu u svom toku zaustavlja mala brana. Tamo se odvija kako službeni naziv kazuje "Međunarodni plivački miting – Kupom uzvodno". Da, dobro ste pročitali – Kupom uzvodno!! Naime, cilj natjecanja je najbrže preplivati stazu od 25 metara koja nas vodi rijekom uzvodno.


Cilj

Uz ovu kategoriju imamo i takozvani maraton gdje uzvodno plivamo 500 metara i onda natrag. Super je start natjecanja. Natjecatelji skaču sa slapa u rijeku i onda se trude što prije doći do cilja. Na cilju se ljuljuška rafting čamac iz kojeg suci prate natjecanje. Ma sve je kao da smo na nekom ozbiljnom natjecanju. Posebni čar ovog događanja su sami natjecatelji. Ima ih svih boja i oblika. Od onih muškaraca sa ružnjikavim kvrgavim i ravnim trbusima pa do primjeraka koji teže kuglastom savršenstvu. Naravno, tu je i ženska konkurencija. Jedno je zajedničko. Natjecanje se shvaća maksimalno ozbiljno. Razvijaju se teorije, maže uljima, viđeni su i plivački kombinezoni. Masaža prije starta je normalna stvar. Najbitnije je to što je stvarno prisutan neki dobri duh veselja i natjecanja. Dio same atmosfere donosi vesela i šarolika publika. U pravilu svi imaju nekog favorita, ali se glasno kliče svakoj pobjedi i uspjehu...


Vesela publika

I padobranci slijeću u Kupu
Ove godine dodatnu zanimljivost natjecanju dali su padobranci koji su po planu trebali sletjeti u Kupu. Plan je ostvario jedna padobranac dok se drugi skotrljao niz slap i padobran ga je malo vukao po rijeci dok su ga organizatori lovili.

Ah, skoro da sam zaboravio. Rijeka Kupa je granična rijeka tako da se natjecatelji i navijači skupe sa obje strane rijeke. Slovenski specijalci primjećeni bili nisu, no valjda su se dobro zamaskirali. Pobjednika ima, no oni i nisu pretjerano bitni za ovaj event. Bitan je taj osjećaj sporta i zajedništva koji je u zraku. Poslije natjecanja svi smo se družili uz jelo i piće i jedan uspješan dan za pamćenje se ugnijezdio u dugotrajno pamćenje mnogih. Organizator ovog natjecanja je Davorin Klobučar, inače osnivač "Udruge Kupa" koja se pokušava brinuti za ovu dolinu.Slijedeće godine ću se potruditi i na vrijeme najaviti događanje, stoga ovo shvatite kao najavu i krenite u pripreme…


SuciOrganizatori
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.