Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Moja prva plivačka utrka
(Rejting 0 od 5)
Plivanje
Autor: saša šujica   
Ponedjeljak, 07 Studeni 2005 16:48
Zadnji puta sam se blamirao na plivačkom mitingu za pionire u Krškom, sedamdesetpete ili šeste godine prošlog stoljeća, nakon kojeg su treneri mudro zaključili da u malom ima svega osim plivačkog talenta.
Tridesetak godina kasnije u, šarmantno derutnom bazenu ''u Daničičevoj'' ponovno nastavljam s plivanjem. Za to je zaslužna svibanjska ozlijeda zgloba na sljemenskom trekingu, šest do osam tjedana mirovanja usred sezone, tako da se plivanje nametnulo samo od sebe kao logičan izbor. Termini za građanstvo su raaanoo ujutro, već od 6:30, ali nekako sam se uspio  naviknuti na rano ustajanje. U početku nisam uspio preplivati više od stotinjak meatra u komadu, a za ukupno četrdesetak minuta najviše tisuću metara. Međutim, treninzi su urodili plodom pa se preplivana metraža polako povećavala.

Utorkom i četvrtkom je u prugi 4, u pravilu namijenjenoj najboljim plivačima, plivala je skupinica pod nadzorom nekakvog tipa, one iste plivačke vježbice kojih se sjećam iz djetinjstva. Meni se, hm nije baš dalo previše družiti, jer, ionako, nisam planirao nastaviti s plivanjem  nakon ozlijede. Međutim, kako je ljeto došlo, a ozlijeda nije prolazila, ja sam se uplivao i lakoćom svako jutro opalio i po 2000 metara, u komadu! Meni je postalo dosadno svako jutro izvoditi jednote istu vježbu, a i Zdravko je valjda primjetio da u meni ima nešto. I tako smo se, ove jeseni, više pogledima nego riječima, Zdravko i ja dogovorili da bih mogao početi trenirati pod njegovim stručnim nadzorom. Pod nos mi gurnuo nekakvu prijavnicu. Štooo? To je pravi plivački klub, koji ide i na natjecanja! Ima i lijepo ime Posejdon! Super!

Sada se stvari prilično mijenjaju. Nema više švercanja na treningu, Zdravko štopa svaku dionicu i upisuje rezultat u bilježnicu. Dan prvog natjecanja ubrzano se pribilžava. To je Jesenski štoping u Čakovcu, 1500 metara, kraul, limit 30 minuta. Limit se čini lako dostižan. Međutim, na zadnjem mjerenju dan nakon treking utrke na Učki, išao sam katastrofalno sporo 30:24!?  A jooj. Bit će blamaže u Čakovcu. Ništa, ubacujemo i poslijepodnevni trening na bazenu u Novom Zagrebu. Kažu da vježbanje pomaže postizanju sportskih rezultata!
 
Na dan utrke, u subotu, nalazimo se na ''starom'' mjestu ispred Doma sportova. Začas smo u Čakovcu, a tamo - iznenađenje. Prekarsan novi bazen, ustvari sklop triju bazena. Sportskog 25 metarskog, malog za neplivače te onog za kupače sa svakojakom đinđama, toboganom, hidromasažom, na katu sauna i solarij... Svega ima.

Slijedi prijava natjecatelja, ''tetoviranje'' startnog broja na rame, podjela majica i bona za ručak i krećemo! Plivam u drugoj skupini pa odmah krećem na rasplivavanje. Iskusniji su zadovoljni, bazen je plitak, a voda nije pretopla, tako da će rezultati biti dobri. Ovo, da čovjek malo sporije pliva u  (pre)toploj vodi mi još ''drži vodu'', ali kakve veze ima dubina bazena sa brzinom plivača!?!  Dobivam nekakve (meta)fizičke odgovore i mislim si svoje. Zdravko daje zadnju uputu. Prvih petsto metara otplivaj brzo, drugih možeš malo sporije, a treći cug  povuci iz sve snage pa što bude. Znam ja što će bit', mislim u sebi, utopit ću se!

Utrka! Start je iz bazena, navlačim onu blesavu plivačku kapicu i očale. U prugi sam zajedno sa  klupskim kolegom Marijom, koji je na treningu brži od mene. To je dobro on će povući, a ja ću pratiti njegov tempo pa ćemo zajedno ispod trideset minuta. Starter daje znak i krećemo. Mario prvih sto metara vuče ko' sivonja, puls mi je na dvjesto. Neću to izdržati, ali ipak nastavljam pratiti Marija. Nakon, tri stotine metara velika promjena. Puls mi se, začudo, stabilizirao pa dosta lako ostavljam Marija iza sebe, a osjećam se super i pun snage. Ipak, drugih 500m idem umjerenim tempom pa malo brže sljedećih tristotinjak, a zadnjih stopedeset su me, valjda, vile donijele. Potupno iscrpljen! Nije se čuo nikakav znak za prekid utrke, a kako, gotovo svi, još uvijek plivaju da shvaćam da sam uspio utrku završiti u limitu. Izlazim iz bazena, sudac mi značajno namiguje i pokazuje rezultat. 26:54!, Opa pa to je tri i pol minute bolje od nedjeljnog štopinga na treningu! Viš' ti  plitkoga bazena!

Kako su me strpali u, meni, nekakvu nerazumljivu kategoriju, poslije moje grupe je ostalo još šest-sedam utrka, tako da se prebacujem u onaj bazenčić za kupače na – hidromasažu! Zgodno, sve mjehurići oko tebe.

Tek je u smiraj dana  natjecanje završilo 'ozbiljnim' utrkama u kojima se plivalo ispod 22, pa čak i ispod dvadeset minuta!

Zatim je uslijedilo lijepo proglašenje najboljih po kategorijama, podjela medalja slikanje i pozdravi sa domaćinima. Ali to nije sve. Nas petnaestak Posaejdonaša odlazi na zajedničku večeru, nakon koje, sada već u 20 sati krećemo put Zagreba.

Doma sam u 22 sata, otvaram pivu da proslavim ovaj dan, i tek tada shvaćam da već sutra u deset ujutro počinje MOJA PRVA ATLETSKA UTRKA! Nekakva Zimska liga  Lagvić – Sljeme. Devet kilometara, trčanja, i to UZBRDO!!!

Ponekad, stvarno, pretjerujem...

Za rezultate natjecanja kliknite ovdje.

Evo par službenih riječi o štopingu iz pera Sašinog trenera Zdravka Stefanovskog:

U Čakovcu se u subotu 05.11.2005. održao I. Međunarodni jesenski štoping Gradskog plivačkog kluba Čakovec u plivanju na 1500 metara. Na natjecanju je svoja dostignuća pokazalo 88 plivačica i plivača, iz 15 Hrvatskih i Slovenskih klubova, koji su bili raspoređeni u 7 starosnih muških i ženskih kategorija.

Najuspješniji klubovi po osvojenim medaljama bili su:
PK Posejdon (4 zlatne i 3 brončane medalje),
Olimp Tuhelj (3 zlatne, 3 srebrne i 3 brončane medalje),
PK Novi Zagreb (2 zlatne, 1 srebrna i 1 brončana medalja)
te organizator natjecanja GPK Čakovec(1 zlatna, 2 srebrne i 1 brončana medalja).

Najbrži plivač natjecanja bio je Zvonimir Androić (Olimp Tuhelj) sa isplivanim vremenom 17:26,08, dok je najbrža plivačica bila slovenka Nina Mandl s vremenom 20:03,78.

Organizacija natjecanja, unatoč nekim propustima, dobiva prolaznu ocjenu, a vjerujemo da će iduće godine biti i bolja s obzirom da su organizatori svjesni svojih propusta. Posebne pohvale idu organizatoru što su postavili ''semafore'' za brojanje krugova, a to je pozitivna novina na bazenskim natjecanjima ovoga tipa.

Suci uhvaćeni u neznanju
Kao plivački sudac, sa dužim stažem i iskustvom, osvrnuo bi se i na neke suce koji su, očito, zalutali u sudačke vode. Kao prvo ovo je prvo natjecanje na kojem suci nisu pisali prolazna vremena na 100 metara. Drugo, neki suci nisu znali baratati ''semaforom'' (kada su plivači plivali zadnjih 25 metara na semaforu je pisalo da imaju za plivati još 1 krug umjesto 0). Treće, suci bi se trebali naučiti stiskati štopericu (na znak startera, a ne malo prije tog znaka ili puno nakon tog znaka ili kada plivač dodirne zid, a ne par sekundi nakon toga). Ovaj sudački osvrt je dobronamjeran kako bi sudačka organizacija tamo pravilno sudila i pridonijela napretku Međimurskog plivanja.

www.pk-posejdon.hr

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.