Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Omiški maraton, ili kako sam zavolio daljinsko plivanje
(Rejting 0 od 5)
Plivanje
Autor: Mario Jerković   
Utorak, 06 Kolovoz 2013 16:32

"Jednom je netko rekao:kad staviš prst u more, kao da si svijet dotaknuo...", kaže izreka i stih iz jedne pjesme. A ja se uvijek tako osjećam dolaskom toplih dana, kada počne moje druženje s modrim ljepotama Jadrana. 

U vrućim danima to je jedini način za osvježenje, te ga je preporučljivo koristiti svaki dan.

Kako sam na more odlazio uglavnom sam, vremenom se to pretvorilo u rutinsku svakodnevicu, a ponekad i u monotoniju, pa sam svoje morske aktivnosti pokušavao učiniti sadržajnijima. Počeo sam malo istraživati "iza kantuna", pa natjerati sebe da plivam do neke stijene, pa malo na duže dionice itd. Usput sam nabavio neke plivačke cvike, da me ne peku oči, a i da malo uživam u bistrijem pogledu na modro-zeleno podmorje.

Jednog dana mi je prijatelj, sportaš-triatlonac, ispričao svoja iskustva s netom završenog maratona u Omišu i tada se u meni rodila ideja: zašto ne bih i ja pokušao, na moru sam svaki dan, a kao i mnogi moji sugrađani ponekad svratim do plaža u omiškoj okolici. Strpljivo sam sačekao da prođe godina, sljedeće sam ljeto počeo malo i s jačim isplivavanjima i čim je u medijima izašla najava natjecanja, izvršio sam prijavu. Trebalo je još izvaditi liječničko uvjerenje, što sam i napravio, mada je moja liječnica bila u dilemi da napiše uputnicu za psihijatra.

Došao je i taj dan 25.srpnja 2009. i moj prvi nastup na nekom plivačkom natjecanju. Obavljene su formalnosti oko prijava i trka je mogla početi. Upravo je start bio najneugodnije iskustvo. Želeći izboriti što bolju poziciju, ugurao sam se među plivače (njih skoro 150), a kad je označen start, dobio sam batine kao da sam sudjelovao u masovnoj tučnjavi. No, sve ostalo je proteklo bez ikakvih problema. Nakon malo laganijeg prvog dijela staze, drugi dio sam dao sve od sebe, pretekao veću grupu plivača i uspješno završio svoj prvi mali maraton. Iako je staza bila kraća od predviđenih 2 km, onaj osjećaj nakon ulaska u cilj je bio neopisiv. Taj dan se istovremeno održavao i veliki maraton u dužini od 10 km, na kojem su nastupili najbolji plivači i plivačice u Hrvatskoj, te sam nakon kraćeg odmora i okrepe ispratio i samu završnicu. Veliko je uzbuđenje za mene bilo vidjeti uživo plivačka imena koja se pojavljuju (doduše rijetko) u medijima: Karla Šitić, braća Soldo, Mihovil Španja i drugi.

Uslijedili su kasnije nastupi i na drugim maratonima, uglavnom dužine oko 2 km: Makarska, Podstrana, Kaštela te Supetar, gdje sam plivajući zasad najdužu dionicu od 3 km zauzeo predzadnje mjesto u foto-finišu. No, da se nešto zbiva u mojoj glavi, dokazao je moj drugi nastup u Omišu, koji sam isplivao unatoč pasjem vremenu, kiši i jakom vjetru. Od tada traje moja čvrsta veza s plivanjem i Omiškim maratonom, na koji dolazim redovito i samo me neka viša sila može zaustaviti.

Ovogodišnji Omiški plivački maraton održan je u gotovo idealnim uvjetima. Organizatori su malo preoblikovali staze, tako da se dionica velikog maratona plivala 4 kruga po 2,5 km (umjesto dosadašnjih 2x5), okrepa je organizirana s kopna (mula), a staza malog maratona je produžena, tako da sada iznosi nešto manje od 2 km. Osim par sitnih detalja, sve je proteklo u najboljem redu, a najbrži na 10 km su bili Roko Čopac u muškoj i Dina Levačić (iako protekli tjedan nije trenirala zbog povišene temperature) u ženskoj konkurenciji. Kod rekreativaca pobjedu su odnijeli Toni Elezović i Antonia Buličić, a svakako treba spomenuti i najmlađu sudionicu 11-godišnju Ivanu Prižmić, koja je u ženskoj konkurenciji zauzela odlično 2. mjesto. Sveukupno, nastupilo je 45 plivača na velikom i 127 plivača na malom maratonu.

Kao i proteklih godina, i ovaj jubilarni 20. maraton u Omišu (i moj jubilarni 5.) protekao je u ugodnom druženju sportaša svih kategorija, a i privukao je pažnju mnogih gostiju koji ljetuju na našem moru. Uz pozdrave svim sudionicima, čestitke najboljima, vidimo se dogodine na istom mjestu!

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.