Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Bali – "otok bogova" (a i raftinga)
(Rejting 0 od 5)
Rafting
Autor: goran ozanic   
Petak, 07 Travanj 2006 01:00
"Otok bogova" nije bez razloga nadimak Baliju. Otok je stvarno prelijep. Rijeke koje smo mi posjetili teku kroz kanjone koji su duboko urezani u krajolik. Kako smo mi bili u sušnom periodu, to su zapravo potoci koji vrtoglavom brzinom jure kroz džunglu, a na obali su pravi mali vrtovi tropskog cvijeća ili rižina polja na širim mjestima. Svakih nekoliko stotina metara sa litica kanjona se u rijeku ruši više ili manje veličanstveni vodopad.
Bali se nekako u našim glavama sljubio sa plažama, koktelima i all inclusive resortima. Ali Bali  je puno više od toga! Na otoku otprilike velikom kao Istra, nastanjenom sa četiri milijuna stanovnika, možete odabrati mnoštvo avantura i doživljaja koji su na dohvat ruke od Vašeg hotela. "Na dohvat ruke" nemojte shvatiti olako jer promet i nije baš najbolje riješen, tako da računajte ovako: 30 km = 2 sata.

{mosgallery}Idemo dalje… Kako je meni i drugom članu ovog dvojca rafting gotovo struka i preveslali smo oko pedesetak rijeka u Europi i Koruh u Turskoj, prvo smo se bacili na rijeke Balija.

Uz četrdesetak agencija  koje se nude gotovo na svakom koraku, i nije neki problem otići na izlet. Svaka više-manje profesionalno radi ono što nudi, oprema im je kakva–takva, a vodiči su u pravilu dobri, znaju držati veslo i vikati "boom – boom" (o tome kasnije). Dakle, slično kao kod nas, osim "boom-boom"-a. Bilo je smiješno kada nam je voditelj najveće i najjače agencije na Baliju – Sobek, odmolio monopolističku molitvu kao i hrvatski ekvivalent, a bogme smo isto čuli i u Sloveniji na Soči – neka onda neko kaže da svi mi nismo isti.

Bilo koji izlet da odaberete i bukirate na Baliju, u pravilu ne plaćate na licu mjesta (na pločniku, javnom wc-u, vrhu bungy towera ili bilo kojem drugom egzotičnom mjestu gdje će Vam ga nuditi). Jednostavno kažete ime, hotel i broj sobe. U dogovoreno vrijeme kombi Vas čeka pred hotelom i uskoro avantura počinje (pripremite karticu kada Vas iskrcaju).

Na Baliju ima puno rijeka, od njih se svega nekoliko aktivno koristi za turističke izlete. Mi smo bili na četiri (sortirane prema težini od najlakše prema težima): Ayung, Melangit, Telaga Waja, Bakas rijeka.

{mosgallery}Priroda…
"Otok bogova" nije bez razloga nadimak Baliju. Otok je stvarno prelijep. Rijeke koje smo mi posjetili teku kroz kanjone koji su duboko urezani u krajolik. Kako smo mi bili u sušnom periodu, to su zapravo potoci koji vrtoglavom brzinom jure kroz džunglu, a na obali su pravi mali vrtovi tropskog cvijeća ili rižina polja na širim mjestima. Svakih nekoliko stotina metara sa litica kanjona se u rijeku ruši više ili manje veličanstveni vodopad. Životinje ne vidjesmo, ali nije ni čudno kada se sjetimo podatka o napučenosti otoka. Prema lovačkim pričama vodiča i slikama koje ih podosta potkrjepljuju, te rječice se tijekom kišnog perioda pretvaraju u zvijeri. Mislim da od svih agencija jedino Sobek vozi rafting u tom dijelu godine.

Mana rijekama su 300 stepenica dolje i isto toliko gore prije i poslije raftinga... No, preživi se... Jadni vodiči opremu nose na leđima niz i uz te iste stepenice.

{mosgallery}I društvo...
Svaka agencija na Baliju ima svoj sportski centar (nema livadarenja kao kod nas) i kada se u njega sliju autobusi, minibusi, rikše, helikopteri (ne zezamo se) i kombiji sa svih strana otoka za čas je formirano šaroliko, veselo internacionalno društvo. Naša preporuka je, držite se Australaca – to je spaljena ekipa i zasigurno imaju zalihu Bintanga (jako fina lokalna piva) koju su voljni podijeliti s vama… Vodiči su u pravilu nabildani lokalni momci. Svoj posao odrađuju relativno korektno i vrlo su ljubazni. Ako se odlučite za kayak turu pratit će vas vodič koji je obično bolji od rafting ekvivalenta. U svakom slučaju, osjećat ćete se dobro i sigurno.

Rafting...
Prvi rafting smo odradili na rijeci Ayung, koja je i najpopularnija na Baliju. U pravilu se ovaj izlet kombinira sa jahanjem na slonovima, tako da nam je taj dan bio skroz cool. Ova rijeka ima 27 brzica, spektakularno kupanje pod slapom i prelijepi pogled na rižina polja... Sve je počelo podjelom opreme u deset sati.  U čamac smo dobili simpa Japance i već jurimo. Brzice nisu velike, ali to nadoknađuju brzinom i dužinom. Čovječe, potok juri 100 na sat! A Balijanci, praktični kao i uvijek, dosjetili su se i ukinuli manevriranje. Dakle, jurili vi prema kamenu, stjenčugi, mostu, čamcu, kravi koja stoji usred potoka – isto vam se piše. "Boom boom", viče vodič, a od Vas se očekuje da se bacite na pleća (rekla bi Zadruga) i čekate udarac. To je i funkcioniralo dok se čamac nije ispuhao. Kako smo mi bili na pramcu, uskoro smo se dočekivali nogama, glavama, rukama, g*****ma… A to ponekad zaboli.

Druge dvije rijeke su skoro iste plus-minus koja brzica. U principu su teže i bolje od Ayunga, ali marketing je marketing… Tu smo preuzeli kormilo i boom boom-a nije bilo. Čak smo  na Wayi bili dva puta: jednom ko turisti i popodne ko vodiči. A nisu mi dali dnevnicu!

{mosgallery}Kayaking..
Kako smo se pokazali dobri ko vodiči, uspjeli smo za najjaču i najtežu rijeku Bakas iznajmiti "patkicu" – ducky, kayak na napuhavanje američkog tipa. Naravno, nije sve prošlo glatko. Sat vremena natezanja, nagovaranja, mahanja letkom agencije, kumljenja, moljenja i kayak je naš. Ekipa u centru je uvjerena da nemamo nekih šansi za uspješan spust niz rijeku. Padaju i oklade. Ali, mi smo nepokolebljivi.

Ulazimo u rijeku i prvi kamen je naš, čamac razmišlja bi ili nas ne bi okupao, srećom suhi prolazimo prvu prepreku. Naime, rijeke tamo zbog podneblja imaju smeđu boju. Kamenje je također smeđe, te se ne vide prepreke. Nakon stotinjak metara navikli smo se da pratimo vodu, a ne tražimo kamenje i sve je u redu. Ludilo, juriš sto na sat kroz "rock garden" (vrt stijena). Cijelo vrijeme veslamo ko ludi i pokušavamo predvidjeti gdje je slijedeća prepreka. Razina adrenalina luduje. Srećom, svako malo se možemo odmoriti, tuširati pod slapom, prošetati vrtom (zapravo korov, ali za Europejce to je cvijeće koje se skupo prodaje u cvjećarnicama). Ah da, možeš se nabosti na ananas...

Kayaking je bio ludnica... Zreli smo za klopu...

Hrana..
Ovdje nema graha. Svaki izlet završava pred švedskim stolom kojim dominiraju nasi i mei goreng (zapečena tjestenina ili riža), pisang goreng (pržene banane), mali ražnjići koje sam pečeš i prelijevaš sa umakom od kikirikija, super male, hladne palačinke s kokosom i bananama. Sve je to popraćeno  tonama tek ubranog tropskog voća začinjenog s osvježavajućim napitcima od mljevenog voća i leda. Te naravno nezaobilazni Bintang (kao što rekoh, super domaća piva).

{mosgallery}Kraj..
Nakon što vas kombi doveze do hotela, slijedeći je pravac plaža i uživancija – zalazak sunca  na Baliju stvarno je poseban. Kratak odmor i spremimo se za izlaz u grad Kutu, gdje su mrak restorani (10 usd kompletna večera za dvoje), kokteli su odlični i za razliku od jadranskih sadrže veeeeeeliku količinu alkohola pa pazite. Ali o tome u nastavku...


PS: Na Baliju za sve postoji happy hour pa ako ste kratki sa nofcima (rafting košta cca 90 usd), potrudite se i nađite neki rafting happy hour i dvoje ide za cijenu jednog...

Popis agencija nekih...

  • Ayung River Rafting
  • Bali Adventure Rafting  (oni imaju slonove)
  • Bali International Rafting
  • Sobek Rafting
  • Mega Rafting
  • Bali Fantasy Rafting
  • Bali Safari Rafting
  • Unda River Rafting
  • Bali Rafting
  • Bakas Levi Rafting
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.