Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
SUPer Surfers Challenge Zrmanja 2010.
(Rejting 4.33 od 5)
Surfing
Autor: Adventure Sport Team   
Srijeda, 25 Kolovoz 2010 15:51

Za prvi riječni SUP event tj. natjecanje u veslanju na Stand Up Paddle daskama u Hrvatskoj odabrali smo Zrmanju rijeku koja s pravom nosi nekoliko prelijepih epiteta kao što su skrivena ljepotica koju nerijetko nazivaju i europskim Grand Canyonom. E baš u toj ljepoti prirode priuštit ćemo vam nezaboravni adventure na Stand Up Paddle daskama. Sve vas pozivamo da nam se pridružite u ovom neopisivom guštu...

Zrmanja izvire u dnu planine Poštak u južnoj Lici,a ulijeva se u Novigradsko  more 12 km podno Obrovca.Ta krška zavodnica u svojoj dužini od 69 km mnoge ostavlja bez daha pokazujući svu raskoš i ljepotu s kom ju je priroda obdarila, sa nevjerojatnim predispozicijama za sve adrenalinske sportove, planinarske i rekreativne evente, te znanstveno-istraživački rad.Stoga zasigurno nikoga ne čudi razlog zbog čega smo upravo na ovom remek dijelu prirode odlučili predstaviti ovaj rekreativni vodeni sport koji se upravo pojavljuje u Hrvatskoj, a koji u svijetu već ima svoje obožavatelje kao što su poznata svjetska imena: Alessandra Ambrosia, Cindy Crawford, Denise Richards, Jennifer Aniston, Kate Hudson, Pierce Brosnan i brojni drugi.   Cijeli event će se održavati u donjem toku rijeke Zrmanje, točnije u Obrovcu.U petak 10.09. održavat ćemo prezentacije SUP veslanja i brze tečajeve za sve koji se žele prijaviti na subotnju utrku. U subotu poslijepodne, nakon jutarnjih priprema i treninga održat ćemo SUP slalom utrku na kratkoj dionici  ispred Obrovca. U nedjelju je na programu kraljevska utrka, jurnjava kanjonom Zrmanje skroz do ušća u more. Ta je dionica duga 12km.

Što ćete vidjeti na putu …

Nizvodno od Obrovca rijeka nastavlja svoj put kroz kanjon prepun zelenila i vegetacije karakteristične za krš obilujući drvom graba, hrasta- hrastić Cer, jasena, brista, kao i ogromne plantaže riječne trske ( ševara ) koje se prostiru uz lijevu i desnu obalu rijeke.Neposredno ispod samog grada na desnoj obali nalazi se gradsko groblje podignuto na ostatcima Benediktinskog samostana, da bi se nizvodno dalje susreli sa kapelicom Sv. Nikole koja se nalazi na lijevoj obali rijeke i već nekoliko stoljeća svjedoči kako je rijeka Zrmanja važan plovni put koji je služio kako za promet roba i ljudi tako i kao granica mnogim imperijalnim silama koje su kroz stoljeća porobljavale jadransku obalu i Hrvatsku.Rijeka dalje nastavlja svoj put kroz sve dublji i sve širi kanjon sa sve oskudnijom vegetacijom, a kanjon preuzimaju na izgled okrutni, strmi sipari isprekidani liticama uslojenog vapnenca koji  kao vjekovni čuvari štite kanjon od neželjenih i nevještih posjetitelja koji se mogu spustiti u kanjon tek ako uspiju pronaći vrata kraljevića Marka kako legenda kaže, koja su nekad davno nasilno napravljena  fortifikacija koja je služila za forsiranja rijeke od nekih već spomenutih osvajača.

U tom ogromnom prostranstvu kamena i vode  tek oštrim okom možete uočiti usamljenu liticu na kojoj se nalazi mala kamena građevina „Pržunac“ za koju povijesni nalazi govore da je bila zadnja tamnica hrvatske kraljice Jelene što potvrđuje stratešku važnost rijeke Zrmanje i njenog Kanjona  u povijesnim okvirima ovog prostora.Na samom zalasku kanjona i ulasku ove kraške ljepotice u more ulazimo u zagrljaj impozantnim liticama gdje se u nekoliko stotina metara smjestiše bjeloglavi supovi i Odisejeva špilja kao  i ostatci starih naselja koje ovdašnje stanovništvo naziva starim Šibenikom.I tako sa ogromnom povijesnom ostavštinom i neponovljivom ljepotom tiho i diskretno u nekoliko stotina širokoj delti ulazi u Novigradsko more.Organizatori evenata su Terra Tedania d.o.o u suradnji s zagrebačkim Surf Shop-om i Surfmania centrom koji su osigurali 15 odličnih Starboard Whooper - Stand Up Paddle dasaka s veslima koje će svi prijavljeni dobiti na korištenje.Požurite s prijavom jer..organizatori su vam osigurali SUPer opremu i odlično organizirano natjecanje u jedinstvenom okruženju, od vas trebamo samo dobru volju i natjecateljski duh da odnesete nagradni fond o kojem ćemo vas obavjestiti u slijedećih tjedan dana... Vidimo se!

Bacite oko na galeriju slika s našeg SUP veslanja od Obrovca do ušća... http://www.surfshop.hr

Prijave na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.