Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Regata "Sveti Duje"
(Rejting 0 od 5)
Veslanje
Četvrtak, 24 Travanj 2008 01:00

03. i 04. svibnja u Splitu na regatnoj stazi u Spinutu održati će se 7. Međunarodna veslačka regata "Sveti Duje" u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije i Splitskog sveučilišnog športskog saveza, a u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom i Sveučilišnom športskom udrugom te HVK Gusar, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Županije splitsko – dalmatinske, Grada Splita i Studentskog zbora sveučilišta u Splitu.

 

Program regate 2008.

Program regate ove godine se odvija 3. i 4. svibnja, na regatnoj stazi u Spinutu i na splitskoj Rivi. Kako bi postigli atraktivnost te u program uključili što veći broj aktivnih i pasivnih sudionika, regata je podijeljena u dva dijela:

1.      Studentska veslačka regata
2.      Utrka legendi

Studentska regata 
Dužina staze studentske veslačke regate "Sveti Duje" je 1000 metara a zbog velikog broja posada, ravnopravnosti i zanimljivosti utrka, program regate u Spinutu je podijeljen u dva dijela:
utrke fakultetskih osmeraca i utrke sveučilišnih osmeraca. U toj utrci sveučilišnih osmeraca imat ćemo priliku gledati revanš ovogodišnje 154. utrke Oxforda i Cambridga. Na taj način će Split ponovno biti svjedokom sportske poslastice koju rijetko dobiva neka sredina van Engleske. Osim engleskih sveučilišta nastupit će i brojna druga europska sveučilišta te veliki broj hrvatskih fakulteta. Kvalifikacije počinju 03. svibnja u 9 sati a one najzanimljivije finalne utrke 03. svibnja u 16:30 sati.

Utrka legendi 
Utrka legendi je veslački spektakl na splitskoj Rivi u kojoj se natječu posade koje predstavljaju legende Oxforda, Cambridgea i Splita. Legende Oxforda i Cambridga su veslači koji su zadnjih 10 godina prisustvovali legendarnoj utrci na Temzi, a uz to su redom osvajači najsjajnijih odličja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima. Tim legendama engleskog sporta suprotstavit će se naši olimpijci  koji će branili boje i čast grada Splita. Ova revijalna utrka je 2005 godine održana po prvi put i izazvala je pozornost cjelokupne hrvatske javnosti i našla na veliki odjek u svijetu športa.

Posade koje zastupaju legende Oxforda, Cambridga i Splita natjecat će se u kraljevskoj disciplini, osmercu. Pravila natjecanja su jednostavna; dužina staze je 220 metara, veslaju se tri utrke, a pobjednik je posada koja prije skupi dvije pobjede. Brzo, energično i atraktivno, Formula 1 veslačkog sporta.

Utrka će se održati u nedjelju 04. svibnja 2008 u 12:00 sati na splitskoj rivi.

Korijeni međunarodne veslačke regate "Sveti Duje"
Naš narod, kao pomorski, pokazivao je oduvijek mnogo smisla i zanimanja za sport na vodi, pa tako i za veslanje. Narodno veslanje, uvjetovano praktičnim potrebama života, prilikom raznih prigodnih svečanosti bilo je oblik zabave te demonstracije snage i umijeća u trkama običnih čamaca koje i danas možemo sresti u našim primorskim mjestima.

Na Hvaru postoji dokument koji je veoma značajan za povijest veslačkog sporta u našim krajevima; to je dopis splitske općine iz 1825. godine upućen hvarskoj općini da na dan splitskog zaštitnika Sv. Duje 7. svibnja pošalje na veslačku regatu jednu od najboljih lađa iz svoje općine. Ta je regata ubilježena u kronici tadašnje splitske gimnazije te otpjevana u nekoliko pjesama. Natjecali su se Hvarani, Makarani, Splićani i još pet mjesta. Pobijedili su domaćini čija je momčad bila sastavljena od Varošana…

Povratak regate u čast Svetom Dujmu
Nakon 175 godina (2000 g.) u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije obnovljena je regata povodom blagdana Sv. Duje i od tada se održava svake godine. Već prilikom održavanja te prve veslačke regate splitskom Spinutu veslale su i strane ekipe pa regata poprima međunarodni značaj. Blagdan koji predstavlja dan grada koji je kolijevka hrvatskog veslanja od tada se ukorijenio kao datum otvaranja, kako veslačke studentske, tako i klupske, natjecateljske sezone.

Oxford i Cambridge u Splitu
Svake godine na Međunarodnoj veslačkoj regati "Sv. Duje" nastupa sve veći broj hrvatskih fakulteta i međunarodnih sveučilišta. Rast konkurencije kulminirao je u posljednje četiri godine sudjelovanjem i najzvučnijih imena u veslačkom svijetu, posada s najvećom tradicijom u domeni sporta uopće: Oxforda i Cambridga!

Ovogodišnjim četvrtim za redom gostovanjem ekipa Oxforda i Cambridga definitivno su stvoreni temelji jedne nove sportske tradicije; tradicije revanša Boat race – a u čast Svetom Dujmu. Dakle, reavnš Boat race-a, tj. Jedino susretanje ovih dvaju ekipa osim na Temzi održava se samo u Splitu, i to u čast patronu Sv. Dujmu.

Oxford / Cambridge – Boat Race
Kolijevka sportskog veslanja kao i cjelokupnog suvremenog sporta je Engleska. Sinovima plemića, ali i mladićima iz slojeva buržoazije, veslanje je služilo kao razonoda u studenskim danima. Začetak  najpoznatije veslačke utrke popularno nazvane "The Boat Race", počinje 1829. g., razgovorima dvojice prijatelja studenata Cambridgea i Oxforda. Prijateljska prepucavanja završila su tako što je Oxford poslao pismo Cambridgeu u kojem ih izaziva na veslački dvoboj na Temzi u Oxfordshireu.  Od tada pa do danas najpoznatije veslačko natjecanje je 154 puta privuklo gledaoce na obale Themse.

Ova utrka je danas jedan od najpraćenijih sportskih događaja u Britaniji. Utrku uz rijeku poprati oko 250 000 gledatelja, dok putem TV-a utrku gleda nevjerojatnih 400 milijuna ljudi iz 180 zemalja.  BBC prati ove dvoboje od 1938. godine.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.