Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Wakeboard za Guinessa
(Rejting 0 od 5)
Wakeboarding
Autor: Nelly Mance   
Srijeda, 22 Rujan 2010 12:40

 

Srijedu ujutro započeo je dugo očekivani dan "Wakeboard marathon 24h" - osvajanje Guinnessovog rekorda u wakeboardanju (snowboardanje na vodi). Igor Deranja iz Rijeke, 28 godina, odlučio je ostvariti svoju ideju i unutar 24 sata preći najveću kilometražu u kombinaciji vožnje iza glisera i na ski liftu.

Ni manje, ni više "samo" 500 kilometara je bilo dovoljno kako bi ostvario svoje snove.Krenuli su u 11:35 iz Crikvenice sa Kirica gliserom prema Fažani gdje su napravili pauzu od 1,5h. Vožnja je trajala 3h uz brzinu glisera 40 km/h. Kako su dobro isplanirali vremensku prognozu nije bilo većih iznanađenja, osim Premanture gdje se nikada ne može zaobići barem malo vjetra i valova koji su ga srušili. No to ga nije zaustavilo, nakon pređenih 155 km na ulasku u Poreč dočekala ih je pratnja lučke kapetanije kako bi se dovezli bez smetnji direktno do Ski lifta, gdje je odradio najveći dio svoje vožnje. Nakon pauze od 1,5h u 19h krenuo je na svoj drugi dio pothvata, spojio se na ski lift opsega 650m i brzinu 35 km/h, gdje je krenuo raditi krugove. Ski lift Poreč omogućio mu je neprekidnu vožnju od 19 popodne do 5:20 sati ujutro gdje je napravio 230 km bez i jednog dodatnog pada. Osim svojih valova, rjetki ponoćni brodovi u prolazu malo su ga zasmetali kako nebi baš zaspao. 

Pitala sam ga nije li malo dosadno vrtiti se skoro 9 sati ukrug, kako si rješio taj problem, rekao je "Stavili su mi slušalice s muzikom u uši, naljepili "duck tape" da ne ispadaju, ipod stavili u kondom da ne propusti vodu i sve ostalo je samo zabava!".

 

 

 U jutarnjim satima napravio je pauzu od 1h, gdje je malo pojeo i sklopio oči, a nakon ne baš sretnog poziva meteorologu krenuli prema području Briuna i Pule, odraditi zadnju kilometražu i napraviti nevjerojatne snimke. Zbog velikih valova 4 puta je jako pao i rekao nam je "ako nebi bio tako istreniran, zasigurno bi potrgao mišiće". Dobila sam poziv kada je napravio 501km, no odlučno je nastavio i dalje do 11:35, kako bi završio rekord preko planiranog. U nekoliko navrata sam se čula s njim, svaki puta glas je bio sve veseliji, sve veća kilometraža je bila pređena. U zadnjih tjedan dana prije samog događanja niti jedan put nije bio tako dobre volje dok konačno nije došao na vodu i vidio da će ostvariti svoj naum.I na kraju puta Navigo sistemi pokazali su cca 515km. U svojim pauzama jeo je svoje posebno pripremljene obroke sa rižom i ostalim ugljikohidratima i proteinima za energiju. Umjesto vode pio je isotonično piće sa škrobom, te uzimo dodatak kalcija i magnezija kako ga potrošnja minerala i vitamina kroz znojenje nebi previše iscrpila.Kako bi se uopće odlučio na ovaj pothvat trenirao je gotovo godinu dana s trenerom Krešimirom Kovačevićem u fitness cetru Lovorka i Centru dobre vibracije. S posebnom ishranom i svakodnevnim treninzima, jer ipak izdržati vožnju od 500 kilometara na nogama i držeći se cijelo vrijeme za špagu uz otpor vode i različite vremenske uvjete zaista nije lako.

 

 

 

 Kako su troškovi benzina i prijave samog rekorda bili visoki puno su mu pomogli Erste banka, PGŽ i Hrvatski savez za skijanje na vodi. da ne zaboravimo mamu i prijatelje koji su slušali njegova jadanja. Igor Deranja:"Zahvaljujem se svima iskreno, bez ekipe na brodu, prijatelja i svih ljudi koji su me podupirali i gurali naprjed, ne bih mogao postići to što jesam!"
U timu su sudjelovali:Borij Levski - snimateljIgor Lončarić - vozačĐuro Ljubić - sudacTina Novković Knežević - sudacMarin Polonijo - fizioterapeutKrešimir Kovačević - trenerDaniel Saškin - Ski lift PorečNelly Mance - PRBojan Marčić, Goran Pavlović - pomagaćiGđa. Blanka iz Poreča - smještajGosp. Višković i Novak - meteoroloziPulska pomorska policija - posada 516
Lučka kapetanija Rijeka, Pula, Poreč i Punat
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.