Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Discipline
(Rejting 0 od 5)
Windsurfing
Autor: Vladan Desnica   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2005 00:00
Discipline natjecateljskog windsurfinga mogle bi se podijeliti u 4 kategorije:
wave,
racing (slalom i course race / formula),
freestyle,
speed.
Wave, iliti windsurfing na valovima, s ciljem izvođenja što radikalnijih skokova, okreta, jahanja valova i sl. Sudački žiri ocjenjuje nastupe i odlučuje pobjednika. Kod nas je zbog pomanjkanja "pravih" valova ta disciplina u službenim kalendarima natjecanja zapravo nepostojeća.

Racing, koji se dalje dijeli na slalom i course race.
Slalom je trka oko 2 bove, koje su postavljene okomito na vjetar, tako da natjecatelji opisuju kurs oko njih u obliku broja 8. Starta se u grupama od 8 - 10 natjecatelja, koji kroz proces eliminacije napreduju do finalne grupe koja odredi pobjednika. Svaka trka traje dosta kratko (cca. 5 minuta), važna je brzina po pravcu i spretnost okreta oko bove. Polje je blizu kopna, a time i atraktivno za gledatelje. Otvoreno za sve vrste opreme po motu "vozi što imaš". Tko prvi završi – pobjednik.

Course race je natjecanje slično klasičnom jedrenju, s velikim poljem i udaljenim bovama, gdje se zahtjeva od natjecatelja što brže "penjanje" u vjetar i "spuštanje niz" vjetar oko zadanog kursa. Svi natjecatelji startaju zajedno, što je sa 100tinjak surfera na startnoj liniji garancija za puno akcije. Voze se uglavnom 2 kruga, a pojedina trka traje od 15-30 minuta. Kao i u slalomu, odlučivanje pobjednika je objektivno – tko prvi prođe ciljnom linijom je pobjednik. U ovoj disciplini i kod nas a i u svijetu najzastupljenija je klasa Formula Windsurfing, kojom je strogo definirana oprema koja se smije koristiti. Modificirana verzija ove discipline vozi se na Olimpijskim igrama.

Freestyle. Relativno nova disciplina koja je ponovno probudila windsurfing, s ciljem izvođenja što luđih okreta, salta i ostalih akrobacija sa daskom. Sudačka komisija ocijenjuje show natjecatelja i odlučuje o pobjedniku. Izvodi se uglavnom na ravnoj vodi, dakle, za većinu skokova i manevara nisu potrebni posebno veliki valovi. To je doprinjelo da se ova disciplina brzo proširila posvuda u svijetu i nije, kao wave, rezervirana samo za ekskluzivne lokacije s velikim valovima.

Speed. Vjerovali ili ne, cilj je postići što veću brzinu. Jako popularna disciplina tijekom 80-ih i do sredine 90-ih, kada se interes ponešto pogubio. Disciplina se budi 2003-04., kada ponovno počinju padati novi brzinski svjetski rekordi za windsurfere. U 2005. svi ponovno pričaju o speedu, pogotovo nakon što windsurfer Finian Maynard (Britansko Djevičansko Otočje) postiže novi brzinski rekord za plovila upogonjena vjetrom (brzina 48.6 čvorova – do tada ga je 10tak godina držao katamaran Yellow Pages). Windsurferska zajednica ne sakriva ponos što se brzinski rekord vratio u njihove ruke, a disciplina ponovno na veliko uzima maha diljem svijeta.

Osim ovih glavnih disciplina za koje postoje nacionalna, kontinentalna i svjetska prvenstva, postoji i niz drugih oblika natjecanja, uglavnom lokalnog karaktera, koja se prilagođavaju uvjetima, volji i sposobnosti takmičara. Neka od njih su "long distance" (zada se neka daleka točka, npr. na drugom otoku, pa se mora do tamo i natrag), "match race" (borba oko bova jedan na jedan, uglavnom s istom opremom kako bi borba bila sto ravnopravnija) i sl.

http://www.pov.at/vladan
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.