Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Oprema
(Rejting 0 od 5)
Windsurfing
Autor: Vladan Desnica   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2005 00:07
Ovisno o uvjetima u kojima se koristi i sposobnosti sportaša koriste se daske i jedra različitih dimenzija i oblika. Grubo rečeno, što je vjetar jači (i valovi veći), koriste se manje daske i manja jedra. I obrnuto, što je vjetar slabiji, daske i jedra su veća.
Kod wave surfanja daske su uglavom male i čvrste, zapremine od cca. 60-90 litara, a jedra od cca. 3-5 m², ovisno o jačini vjetra. Daske su namijenjene za (visoke) skokove i lako okretanje po valovima, a jedra su posebno pojačana kako bi izdržala snagu valova kada vozač napravi grešku i bude zahvačen i "ispran" valom.

Oprema za racing prilagođena je za postizanje velikih brzina, konstrukcija je puno osjetljivija od wave opreme, kako dasaka, tako i jedara. Za slalom se koriste daske od 80-100 litara volumena, širine od oko 50-60 cm, a jedra variraju od ca. 5.5-8 m². Kod dasaka i jedara za tu disciplinu najvažnija je brzina po pravcu. U klasi Formula te dimenzije su dogurane do tehnološkog maksimuma, tako da su daske uglavnom oko 1 m široke, a jedra velika i do 12.5 m². Ta oprema je optimirana za vožnju oko bova, s naglaskom na penjanje i spuštanje niz vjetar. Unatoč tim veličinama, oprema klase Formula u stanju je postići velike brzine, ponekad i usporediva sa brzinom slalom opreme.

Kod oprema za freestyle važno je ubrzanje daske (jer to onda dalje omogućava da se napravi što prije novi trik), sposobnost daske da se s njom dobro skače, da se dobro okreće i omogućuje tijekom trika "sklizanje" preko mora/vode u oba smjera. Za jedra zapravo vrijede ista pravila. Ta je oprema uglavnom nešto veća od one za wave, a nešto manja od one za racing.

http://www.pov.at/vladan
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.