Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Oproštaj s ljetom: Daskom do sedam otoka
(Rejting 0 od 5)
Windsurfing
Autor: Adrian Kezele   
Srijeda, 26 Rujan 2007 01:00

Red je s ljetom oprostiti se kako valja. Prognoza za njegov posljednji dan nije obećavala previše. Srećom, ovaj put nije bila točna. Već negdje oko podne burin je skrenuo na pravi pravcati ljetni maestral! Dar s neba; posljednji poljubac Boginje vjetra koja je ove godine bila vrlo darežljiva prema meni.

 

Za tri i pol sata neprestalnog glisiranja prešao sam 65 kilometara i posjetio čak sedam otoka Šibenskog arhipelaga. Ne sjećam se da mi je ikada bilo toliko ugodno i lagano jedriti. Oproštaj se pretvorio u pravi pravcati ritual!

Uzeo sam veliko jedro, NP V8 9,8, a za ovakve stvari Starboard-ova Formula 158 je pravi pravcati cruiser. Ni s jednom drugom daskom ne može se tako jako "orcati" (jedriti u vjetar), a ni bezbrižno glisirati niz vjetar, gotovo s vjetrom u leđima. Iako su Formule natjecateljske igračke za profesionalce, rekreativcima poput mene dobro posluže za ovakve duge pruge.

Nisam imao točan plan kuda ću. Kad sam se našao na vodi, vjetar me sam vodio od otoka do otoka. Sedam otoka: Zlarin, Velika sestra, Obonjan, Lupac, Prvić, Tijat i Zmajan, redom kojim sam dojedrio do njih.

Kao i uvijek na ruci mi je bio nezamjenjivi Garmin (GPS uređaj). Kasnije sam preko računala skinuo rutu kojom sam prošao. Eto je na slici dolje!Sve ukupno 65 kilometara, s dugim, dugim glisiranjima, ponekad i do desetak kilometara u komadu. Na izlazu iz Jadrije vjetar je bio oko 10 čvorova. Nešto jači u Vodicama, prema Srimi, a najači vani, između Prvića, Tijata i Zmajana gdje je bio negdje oko 14 čvorova, ne više. Zapravo lagani vjetar, ali više nego sladak! Maksimalna brzina 42,6 kmh, što je izvrsno.

Najvažniji je međutim unutarnji osjećaj. Ovako lijepo i ugodno jedrenje ne doživljava se svakoga dana. Plavetnilo i sunce posvuda oko mene, a negdje blizu Obonjana u daljini sam ugledao i dupine. Doista, kao da su se svi, i ljeto, i more i otoci i dupini željeli oprostiti od mene. I poželjeti mi ugodnu jesen, baš kao što sam ja poželio njima. I, naravno, vidimo se dogodine!

www.soul-windsurf.com


 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.