Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Povijesti windsurfinga
(Rejting 0 od 5)
Windsurfing
Autor: Vladan Desnica   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2005 00:15
Jedrenje na dasci je zapravo relativno mlad sport. Službeni početak tog sporta datira iz 1966/67., kada su Jim Drake, jedriličar, i Hoyle Schweitzer, surfer na valovima, sjeli zajedno, povezali njihove sportove i osmislili te patentirali jedan novi, hibridni sport.
Srce ove inovacije bio je sustav slobodnog jedrilja – jedrilje spojeno s daskom pomoću zgloba koji daje potpunu slobodu postavljanja jedrilja u sve položaje, zakretanjem i naginjanjem po uzdužnoj, poprečnoj i vertikalnoj osi. Time se daskom za jahanje na valovima moglo i zajedriti.

Windsurfing groznica ubrzo je zahvatila i Europu. Europljani, skloniji individualnim sportovima, masovno su prihvatili ovaj novi izazov. Ubrzo se windsurfing seli u Europu, a do kraja 70-ih godina svako treće domaćinstvo posjeduje dasku za jedrenje. U ranim 80-ima sport se i dalje na veliko širi, broj natjecanja i natjecatelja dosiže svoj maksimum, rađa se profesionalni Svjetski kup, i sport je uvršten na Olimpijske igre (1984, Los Angeles).

Natjecateljski sport postaje sve više profesionalan, oprema se specijalizira, skupi custom-made proizvodi postaju sve važniji za dobar plasman, a sve to počinje rezultirati laganim opadanjem interesa običnih potrošača. No krajem 90-ih, nova disciplina Freestyle ponovno je počela privlačiti nove ljude u ovaj sport, a što je još važnije za daljnji rast windsurfinga, većina tih ljudi bili su klinci. Uz to, proizvođači opreme shvatili su da je za masovnost sporta važno ne samo proizvoditi brzu i specijaliziranu opremu na kojoj će njihovi team - vozači postizati dobre rezultate, već treba početi proizvoditi opremu prema potrebama svakodnevnih surfera. Tako, s opremom koja se danas može nabaviti, još nikada nije bilo lakše naučiti jedriti na dasci, još nikada surfanje za one koji već znaju nije bilo ugodnije i zabavnije. 

http://www.pov.at/vladan

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.